Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
simek daje bardzo słabe oznaki zycia
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arnold_Layne
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 480
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ja to wiem?
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 4:28, 30 Kwi 2009    Temat postu:

marcinwwee napisał:
... i to 1.4 ma byc na tłoku od górnego punktu zwrottnego i załozyc wtedy magneto zeby było równo z ta kreska nie orjetuje sie w tym w ogóle


maciek1006 napisał:
nie ... zrob tak wykrec swiece , i jak bedziesz krecil magnetem zeby tłok szedl w gore to platynki maja sie otworzyc kiedy tłok bedzie 1,6 mm przed GMP potem przerwe na swiecy 0.4 i platynki na wyczucie


Panowie!
W S51 zapłon ustawiamy 1,8 mm przed górnym zwrotnym położeniem.


Ostatnio zmieniony przez Arnold_Layne dnia Czw 4:32, 30 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcinwwee
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:38, 30 Kwi 2009    Temat postu:

dzieki za wyjasnienie mi jak sie ustawia zapłon wymieniałem w siliku wile czasci ale z zapłonem sie nie bawiłem a do zabawy jak dla mnie to nie nalezy ustawilem tak jak napisaliscie własciwie załapał tak normalnie przez kilka sekund bez stzrelania z róry teraz jest inny problem zapłon pewnie trzeba poprawic ale teraz nie mam w ogóle iskry nie wiem czy mam znowu kupic kondensator czy cewke butelkowa swiece chodz kilka sprawdzałem czy stator cały jest zjebany rece mi opadaja jakies pomysły

Ostatnio zmieniony przez marcinwwee dnia Czw 13:39, 30 Kwi 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arnold_Layne
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 480
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ja to wiem?
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 12:51, 01 Maj 2009    Temat postu:

Ja mam pomysła ... :]
Sprawdź, czy na kondensatorze nie masz tłustych śladów. Olej jest dielektrykiem, czyli nie przewodzi prądu. (nieszczelny zimmering?) Być może Twój kondensator nie może załapać masy, albo ten nowy kondensator zbyt łatwo wchodzi w otwór montażowy? Spróbój ze trzy razy owinać go folią aluminiową do pakowania kanapek do roboty i wtedy umieść go w jego gnieździe. Kondensatory, które miałem w swoich rękach dość znacznie różniły się średnicą od 18,1 do 18,4.
Odnośnie ustawiania zapłonu, to pozwolę sobie odesłać Cię do książki Wernera. Dostępna w wersji książkowej i elektronicznej :look
Pomyślałem jeszcze, że możnaby usprawnić Fabrykę i na kondensator założyć aluminiową opaskę, połączyć ją z masą i pozbyć sie wielu nieprzewidywalnych kłopotów. Pewno niedługo to zrobię .... :]

Życzę Powodzenia!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pampej
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 10 Kwi 2009
Posty: 125
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wleń
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 15:22, 01 Maj 2009    Temat postu:

Wyczyść dokładnie wszystkie części całego iskrownika jak i magneto. Po regulacji zapłonu często się zdarzało tak że jak się ustawiło przerwe niby wszystko było ok a po chwili simek zdychał. U mnie zawsze przyczyną były zabrudzone styki przerywacza (nawet nowego) i wyczyszczenie ich i przemycie wszystkiego benzyna ekstrakcyjna zawsze pomagało. Sprubój może i tobie pomoże.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcinwwee
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 28 Kwi 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:42, 01 Maj 2009    Temat postu:

luzów nie ma w montarzu kondensatora przeczyszcze i zobacze o co mu tam biega
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hary94
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 09 Mar 2008
Posty: 191
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:01, 01 Maj 2009    Temat postu:

i moze jeszzce jedna wazna porada... Dla (chyba) poczzatkujacego... Aby przestawic zaplon to wcale nie trzeba zdejmowac magneta tak jak to ktos napisal wczescniej. Na gorze i na dole widac srubki i mozna je odkrecic a pozniej delikatnie poruszyc zaplonem (lub nawet magnetem!) i zaplon przestawimy.

Na Twoj obecny problem pomoga moiim zdaniem ustawienie platynek, uwierz mi setne milimetra i bedzie zupelnie inczej przerywal.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Prezi
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 206
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Narol
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:28, 01 Maj 2009    Temat postu:

A jak tak się meczysz a piszesz że wal ci mieniał to może masz wał przestawiony i nie możesz ustawić zapłony ??? Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maciek1006
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 22 Sty 2009
Posty: 477
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia Góra
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 10:42, 02 Maj 2009    Temat postu:

?? jak wał przestawiony co ty piszesz ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ooryginall
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 03 Paź 2007
Posty: 1167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żagań (woj.lubuskie)

PostWysłany: Sob 13:08, 02 Maj 2009    Temat postu:

bardziej chyba chodzi o wyhulane łożyska na wale
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
thomas93
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Czernikowo (ok.25km od Torunia)
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:32, 02 Maj 2009    Temat postu:

brak iskry może być związany ze złym ustawieniem platynek. Przekręcaj je dosłownie o pół milimetra lub mniej i parzt czy będzie zaczynać iskrzyć czy też nie. Możesz jeszcze sprawdzić czy nie wysunął się troche ten przewód co idzie z cewki butelkowej do świecy. Najlepiej odkręć ten przewód od cewki, złap go dobrze w kombinerki i dopchnij na maxa. Może to coś pomoże.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin