Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nie pali po remoncie
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Imim
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:13, 23 Mar 2015    Temat postu: Nie pali po remoncie

A więc tak, był sobie zwykły s51 6v elektronik. Przestał pracować pod koniec sezonu, kaske uzbierałem, zrobiłem sobie 70/4/3. Przestał pracować bo w module poszedł tyrysor. Wymieniłem moduł sprawdziłem instalacje wszystko ok. Teraz próbuje odpalić i nic, na początku troche pyknął jak dałem strzykawką benzyne na tłok, teraz nic a nic. Iskra jest, benzyne dostaje bo świeca mokra po próbach odpalenia. Więc co mogę jeszcze sprawdzić? Nowy osprzęt:cylek 70/4/3 tłok+MZA toczony 2p, wał s70 z wypełniaczami, amal 21.

Ostatnio zmieniony przez Imim dnia Pon 18:14, 23 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jarasek
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 527
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:30, 23 Mar 2015    Temat postu:

zapłon sprawdź
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Imim
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:32, 23 Mar 2015    Temat postu:

tzn ? co mam dokładniej sprawdzić? Napisałem że instalacje sprawdziłem , tzn cewkę, moduł, cewkę butelkową, przewód WN i świecę

Ostatnio zmieniony przez Imim dnia Pon 19:00, 23 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
HubertSR50
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 214
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:33, 23 Mar 2015    Temat postu:

Musisz sprawdzić czy zapłon występuje w odpowiednim momencie.
W przypadku elektronika dla dokładnego ustawienia musisz się posłużyć lampą stroboskopową.
Moment zapłonu dla 70ccm to 1,4mm przed GMP.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Imim
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:38, 23 Mar 2015    Temat postu:

No ok, rozumiem, ale powinien dawać jakieś oznaki życia... Jak wlałem strzykawką benzyne bezpośrednio na tłok doszło do zapłonu pare razy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stasiu007
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 1821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:46, 23 Mar 2015    Temat postu:

A na pycha próbowałeś? Próbuj zabawy z regulacją.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Imim
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:46, 23 Mar 2015    Temat postu:

Tak, próbowałem, latałem po podwórku z nim jak głupi, wiertarką kręciłem i nic. Statorem kręciłem w każdą stronę, nawet się nie odezwał. Sprawdzałem na starych świecach, więc możliwe że to ich wina... kupiłem isolatora na jackmotors gdy miałem z nim problemy i wszystko śmigało, ale po sezonie coś się z nią działo i przerywał, miałem też inne świece, ładna iskra, ale nie następuje zapłon..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
HubertSR50
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2013
Posty: 214
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:55, 23 Mar 2015    Temat postu:

Musisz dokładnie sprawdzić moment zapłonu, wina tam będzie leżała a jeżeli jesteś już po kolejnej próbie ustawiania to pewnie masz sporo mieszanki nie spalonej i to powoduje dodatkowe problemy(nawet się nie odzywa)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Imim
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:01, 23 Mar 2015    Temat postu:

Po wstrzyknięciu paliwa bezpośrednio na tłok, zaczynał pracować, zapłon był ustawiony tak samo, jak przy 50. Następnego dnia próbowałem go odpalić bez wstrzykiwania benzyny na tłok i nic. Gaźnik? Ale gdyby on to z jakiego powodu?.. Nie powinien być zepsuty, gdy go kupiłem wszystko przebadałem i był ok.

Na 50 ustawiałem zapłon metodą prób i błędów, nie mam dostępu do stroboskopu, i nawet na kompletnie źle ustawionym zapłonie odpalał.


Ostatnio zmieniony przez Imim dnia Pon 22:03, 23 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jarasek
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 527
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:11, 23 Mar 2015    Temat postu:

Dobrze rozumiem , jeździłeś juz tą 70 ale padł ci moduł i go naprawiałeś ? może zimne luty ? albo znowu moduł .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Imim
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:27, 23 Mar 2015    Temat postu:

nie, gdy miałem 50 padł moduł, założyłem 70 i nowy moduł. 70 jeszcze nie jeździłem, lecz bardzo bym chciał Wide grin w starym module padł tyrystor. W nowym module wszystko ok.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stasiu007
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 1821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:39, 23 Mar 2015    Temat postu:

Skąd ta pewność?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Imim
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:49, 23 Mar 2015    Temat postu:

wszystko sprawdzone według tego poradnika Happy
http://www.simsonrulez.fora.pl/font-color-black-elektryka,26/rozwiazywanie-wiekszosci-problemow-z-zaplonem-elektronicznym,25036.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stasiu007
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 1821
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:04, 23 Mar 2015    Temat postu:

Iskra taka "żywa" jest?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Imim
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:15, 23 Mar 2015    Temat postu:

Nie wiem co masz na mysli, no ale przeskakuje Wide grin no nie jest cieniutka i ledwo widoczna, jest dość gruba i jasna. Świeca raczej nie ma przebicia
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin