Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
wszystko nowe i brak tylnich świateł
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:10, 27 Maj 2015    Temat postu: wszystko nowe i brak tylnich świateł

Witam

mam wszystko nowe instalacja , stacyjka, regulator, akumulator, połączenia według schematy na 100% Ok ale nie ma świateł z tyłu oraz podświetlania licznika reszta działa jak należy

dodam że wszystkie nowe części sprawdziłem na innym simku gdzie światło z tyłu jest i działało bez zarzutu

jakieś sugestie podpowiedzi będę wdzięczny ---- pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pazio777
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 03 Lut 2014
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 14:00, 27 Maj 2015    Temat postu:

W podświetleniu licznika sprawdź czy gniazdo żarówki ma dobre przejście do masy, ja tak miałem Wink (1) To samo tylną masę która jest na lampie warto przeprowadzić do puchy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 15:17, 27 Maj 2015    Temat postu:

masa na lampie z tyłu jest ok , tam po włączeniu świateł nie dochodzi kabelkiem zasilanie bo sprawdzałem , masa na liczniku też ok bo jak dokładam przewód do aku bezpośrednio to świeci i tak samo na lampie nie mam już pomysłów co jeszcze można sprawdzać postój też świeci a to jest ta sama żarówka co światła po prostu cos nie spotykanego to jest .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaroslaw97
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2015
Posty: 147
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 16:33, 27 Maj 2015    Temat postu: Wiadomość

Wrzuć schemat według którego robiłeś.Są schematy na których są braki.
Ostatnio też gość się męczył i się okazało że brak jest mostka na stacyjce,nie był pokazany na schemacie.
Można by też wziąć schemat łączeń stacyjki i sprawdzić czy przełącza tak jak ma być.Ale najpierw zapodaj schemat link.To drobnostka pewnie.Skoro przewód od lampy tył i licznika dotykasz,jak dobrze zrozumiałem do aku i świeci to tylko stacyjka lub brak gdzieś połączenia.Ale najpierw schemat


Ostatnio zmieniony przez jaroslaw97 dnia Śro 16:41, 27 Maj 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:33, 27 Maj 2015    Temat postu:

schemat jest standardowy S51 B mam go od kniazw on nie wysyła byle czego tam też kupowałem 2 komplety instalacji wymieniam w 2 simsonach na raz mam mostek na stacyjce wszystko sprawdzone na innym simku i działało nie ma mowy o pomyłce lub uszkodzeniu stacyjki

dziś zamieniłem iskrowniki i tu niespodzianka światło jest z tyłu ??? teraz pytanie co jest z moim iskrownikiem nie tak simek pali chodzi jak lala na moim iskrowniku ale nie ma światła z tyłu

wymieniłem wszystkie cewki przerywacz kondensator została tylko podstawa stara i połączenia czyli kabelki , czy jest możliwość przebicia ??? jutro zmienię wszystkie kable na iskrowniku i podstawę zobaczymy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaroslaw97
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2015
Posty: 147
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 17:39, 28 Maj 2015    Temat postu: Wiadomość

Mówisz że masz standardowy schemat S51 B ale przeglądając neta jest kilka wersji i tak.Więc dalej nie wiem jaki.Po co zmieniasz od razu cewki itd.A dokonałeś pomiaru napięcia na cewce ,ale na przewodach w schowku.Zabierasz się od końca.Jak coś nie dostaje zasilania to trzeba najpierw sprawdzić czy napięcia wychodzą z cewki a nie metodą prób i błędów.Skoro cewki były też zmienione to zostaje wadliwy przewód ale skoro gołym okiem nie widać uszkodzeń to dziwne.
Czy to ten-
http://www.skuteryostrow.home.pl/download/simson_mz/kolor/s51/s51-1b.png


Ostatnio zmieniony przez jaroslaw97 dnia Czw 17:45, 28 Maj 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 5:45, 29 Maj 2015    Temat postu:

Witam

link do schematu http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=01167ea590005c0d

wymieniłem podstawę oraz przewody , brak zasilania na tylnej żarówce na pozycyjnych światłach jak wcześniej w temacie

jak mam sprawdzić te cewki ??? czym ???
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pazio777
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 03 Lut 2014
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 8:11, 29 Maj 2015    Temat postu:

Cewkomierzem. No miernikiem chociażby uniwerslanym xD Jeden koniec do kabelka który wychodzi z odpowiedniej cewki a drugi do masy i kopiesz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:54, 29 Maj 2015    Temat postu:

gdzie mogę nabyć to urządzenie , jakie wartości są na poziomie sprawnej cewki???

czy chodzi o takie coś ???

http://allegro.pl/modul-woltomierz-voltomierz-dc-3-30v-led-czerwony-i5190930907.html


Ostatnio zmieniony przez irekb dnia Pią 10:58, 29 Maj 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pazio777
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 03 Lut 2014
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:17, 29 Maj 2015    Temat postu:

:hamster_frozen:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Miernik_uniwersalny
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaroslaw97
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2015
Posty: 147
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:44, 29 Maj 2015    Temat postu: Wiadomość

Ten jest dobry-http://allegro.pl/miernik-cyfrowy-uniwersalny-dt9205a-i5367826552.html
miernik posiada dźwiękową informacje ciągłości obwodu Czyli będzie sygnał w przypadku sprawdzania przejścia na przewodach itd.Te 5 zł tańsze tego nie mają.A to się przydaje bo nie trzeba na wyświetlacz patrzeć.

JEŻELI MASZ ŚWIATŁO POZYCYJNE PRZEDNIE NA POZYCJI POSTOJOWE A TYLNEGO NIE MA I JEST TYLKO WTEDY JAK WŁĄCZASZ ŚWIATŁA DO NORMALNEJ JAZDY TO JEST TYLKO JEDNA PRZYCZYNA.JAK WSZYSTKO JEST SPRAWNE TO BRAK JEST MOSTKA NA STACYJCE POMIĘDZY STYK 57 I STYK 57a.JEŻELI TA STACYJKA NIE MA TEGO STYKU TO NIE BĘDZIE POZYCJI Z TYŁU.OSTATNIO GOŚĆ TEŻ SZUKAŁ A BRAK BYŁO TEGO POŁĄCZENIA U NIEGO.
Napisz jeszcze raz ale dokładnie jakich świateł nie ma.Bo czytam twoje wypowiedzi i nie wiadomo do końca czy chodzi o brak światła z tyłu które jest podczas jazdy czy też brak światła z tyłu po przełączeniu stacyjki na światła postojowe.


Ostatnio zmieniony przez jaroslaw97 dnia Pią 17:15, 29 Maj 2015, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:20, 29 Maj 2015    Temat postu:

JEŻELI MASZ ŚWIATŁO POZYCYJNE PRZEDNIE NA POZYCJI POSTOJOWE A TYLNEGO NIE MA I JEST TYLKO WTEDY JAK WŁĄCZASZ ŚWIATŁA DO NORMALNEJ JAZDY TO JEST TYLKO JEDNA PRZYCZYNA.JAK WSZYSTKO JEST SPRAWNE TO BRAK JEST MOSTKA NA STACYJCE POMIĘDZY STYK 57 I STYK 57a.JEŻELI TA STACYJKA NIE MA TEGO STYKU TO NIE BĘDZIE POZYCJI Z TYŁU.OSTATNIO GOŚĆ TEŻ SZUKAŁ A BRAK BYŁO TEGO POŁĄCZENIA U NIEGO.

ja tylko nie mam pozycji z tyłu na pozycyjnych postój mam z tyłu oraz przodu wcześniej pisałem po zamianie iskrownika od innego simka wszystko działało idealnie z tego wynika że coś nie tak z iskrownikiem , na moim iskrowniku simson chodzi pali ale zauważyłem że bardzo mocno iskrzy przerywacz zmiana samego przerywacza oraz kondensatora nie pomogły nadal iskrzą
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaroslaw97
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2015
Posty: 147
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 17:23, 29 Maj 2015    Temat postu: Wiadomość

A czy masz ładowanie i światło stopu?To wygląda na uszkodzoną cewkę od ładowania/stopu lub trafiony prostownik.Innej możliwości nie ma.Bez miernika lipa.
Jeśli nie ma też stopu światła to padnięta jest cewka.
Można wziąć żarówkę i sprawdzić nią napięcie między czerwono-żółtym a masą i między fioletowo-żółtym a masą.Jak nie świeci to cewka walnięta i jednocześnie brak ładowania.


Ostatnio zmieniony przez jaroslaw97 dnia Pią 17:35, 29 Maj 2015, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:34, 29 Maj 2015    Temat postu:

Stop świeci czy jest ładowanie nie wiem nowy regulator jest sprawdzony na drugim simku tak wszystko jest ok
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaroslaw97
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2015
Posty: 147
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 17:37, 29 Maj 2015    Temat postu: Wiadomość

Rozumiem że masz tak jak na schemacie prostownik tak?Nie elbę?
Jak jest stop i podłączone jak na schemacie to cewka jest dobra.Obok link do bardziej przejrzystego schematu-http://www.a-k-f.de/moser/s50b1.pdf
Bez miernika ciężko.Weź kabelek i połącz razem styk 59b i 30.Ale stacyjka musi być włączona tak jak na światła do jazdy .Bez odpalania motoru.Powinna zaświecić tylna żarówka bo ma wtedy podane z aku.A jednocześnie będzie wiadomo że stacyjka dobrze łączy.I napisz co się dzieje.
Zdajesz sobie sprawę że musi być podłączony prostownik bo inaczej tył nie będzie świecić


Ostatnio zmieniony przez jaroslaw97 dnia Pią 17:52, 29 Maj 2015, w całości zmieniany 7 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin