Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Przygasające światło przednie po naciśnięciu hamulca
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
limak3004
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 15:50, 12 Maj 2010    Temat postu: Przygasające światło przednie po naciśnięciu hamulca

Witam mam taki kłopot a mianowicie jak jade na światłach simsonem i nacisne stop to światła przygasają (dość mocno) dodam ze światła mam z iskrownika a stop z aku.

TAG-SYZ ELEK-PRZE ELEK-TYLN
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:32, 12 Maj 2010    Temat postu:

1. Typ instalacji
2. Rodzaj simsona
3. Od kiedy tak się dzieje? Nagle? Czy po jakichś zmianach?
:!
Możesz mieć zwarcie, złe żarówki..
Ogólnie skoro STOP masz z akumulatora to nie powinien mieć on nic wspólnego z resztą świateł, więc raczej stawiam na zwarcie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
limak3004
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:50, 12 Maj 2010    Temat postu:

Jnstalacja 12v simson sr50 zapłon platynkowy a dzieje sie to od kedy przerobiłem światła kiedyś miałem podwujne z tyłu a teraz mam normalne, żarówke zmieniłem na H4 (lepiej świeci) a i jeszcze jedno nie mam ładowania lub jest bardzo słabe. Dodam ze kiedyś było wszystko ok.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 6:22, 13 Maj 2010    Temat postu:

Wszystko wskazuje na to, ża masz żarówki w tylnej lampie podłączone na odwrót niż na schemacie (do innych źródeł napięcia):
http://www.akf-shop.de/moser/sr50-1b.png

Żarówka światła "stop" powinna być zasilana z cewki ładowania aku (kabel czerwono-czarny). U ciebie jest zapewne zasilana z cewki świetlnej dlatego światło z przodu przygasa po naciśnięciu hamulca.

Żarówka światła pozycyjnego ma być zasilana z cewki lampy przedniej (kabel szary). U ciebie jest zapewne zasilana z cewki ładowania akumulatora, dlatego masz słabe ładowanie.


Ostatnio zmieniony przez Syzyf dnia Czw 6:23, 13 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
limak3004
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:14, 15 Maj 2010    Temat postu:

stop zrobiłem ale ładowania nadal nie ma
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:16, 15 Maj 2010    Temat postu:

Podaj schemat według jakiego robiłeś instalacje.
Ładowanie jest słabe czy nie ma?
Jeśli jest to sprawdź jakie napięcie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
limak3004
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:43, 15 Maj 2010    Temat postu:

Instalacji ja nie robiłem ale kolory kabli były takie jak podał Syzyf ładowania chyba nie ma nie wiem jak to sprawdzić;/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:07, 15 Maj 2010    Temat postu:

Najlepiej sprawdzić to miernikiem, ale jeśli nie masz to jeden przewód ładowania daj do jednego styku żarówki, a drugi styk żarówki do masy.
Nie wiem czy można tak sprawdzić i nie wiem jaką mocną żarówkę dać.
Spróbuj na żarówce 21W
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:07, 15 Maj 2010    Temat postu:

W przypadku ELBY ładowanie można sprawdzić miernikiem, tzn. zmierzyć napięcie na aku przy zgaszonym silniku i przy włączonym, tzn. musi pochodzić z 2 minuty i potem sprawdzić, czy przy wyższych obrotach to napięcie wzrośnie.
Może być uszkodzona ELBA albo po prostu coś jest źle podłączone - musiałbyś sprawdzić wg schematu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
limak3004
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 9:07, 16 Maj 2010    Temat postu:

ELBA właśnie rok temu miałem z nią kłopot i wywaliłem ją i wstawiłem przerywacz (bez diody prostowniczej) ale do tej pory było wszystko ok. Stało sie to od momentu przerobienia świateł miałem podwójne ale teraz mam oryginalne (na podwójnych miałem ładowanie)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 9:42, 16 Maj 2010    Temat postu:

Te podwójne z tyłu to miałeś STOP i normalną żarówkę?
Czyli że miałeś dwa stopy i dwa normalne?
I to było z akumulatora?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:30, 16 Maj 2010    Temat postu:

Nie bardzo zrozumiałem, co ma przerywacz do diody prostowniczej. Chyba chodziło o to, że w ELBIE był prostownik a jak ją wywaliłeś to wstawiłeś tylko sam przerywacz.
Ale jakiś prostownik przecież musiałeś mieć?
Najprościej było by ci pomóc, gdybyś narysował kawałek schematu, jak masz to podłączone tzn. część odpowiedzialną za ładowanie, bo chyba w tej chwili o nie chodzi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
limak3004
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:05, 16 Maj 2010    Temat postu:

z elektrykom miałem mało do czynienia więc nie znam sie za bardzo wiem tylko ze kolega nie miał elby tylko miał założony taki przerywacz jak ja i miał jeszcze do tego jakąś diode za bardzo nie wiem co to ale wyglądało to mniej więcej tak http://allegro.pl/item1025395197_dioda_prostownicza_by_10_4_okazja.html nie wiem jak było z parametrami. A co do świateł to wyglądały tak http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Simson/SR_50/42490 w kazdym kloszu były po 2 żarówki jedna odpowiadała za stop (z akumulatora) a druga za światła
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:26, 16 Maj 2010    Temat postu:

Czyli STOPy odpadają bo były z aku, a te normalne światła miałeś z jakiej cewki?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
limak3004
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:33, 16 Maj 2010    Temat postu:

Tego to ja nie wiem. A jak można sprawdzić czy jest ładowanie? Można podpiąć żarówkę do kabli co idą do aku, albo na mostku Gretza czytałem ze na mostku da rade jakoś sprawdzić czy cewka ładowania podaje prąd tylko nie wiem gdzie co podpiąć;/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin