Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Problem ze stacyjką - jak podłączyć?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kukum
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świebodzin kolo Dąbrowy Tarnowskiej małopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:21, 13 Kwi 2011    Temat postu: Problem ze stacyjką - jak podłączyć?

Mam maly problem z stykiem 58 bo gdy nie mialem akumulatora to gdy zapalilem motor to tylne swiatlo zaczynalo swiecic. Gdy podpiolem dzisiaj akumulator to zaczela zarówka swiecic gdy przekrencilem kluczyk na swiatla i nie wiem czy to tak ma byc czy nie

PS Simson s51 elektronik bez elby

TAG-SYZ ELEK-STAC
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krzysiek0109
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:18, 13 Kwi 2011    Temat postu:

Raczej tak ma być
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Prezes333
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:05, 13 Kwi 2011    Temat postu:

Wnioskując z schematu twojego Simsona KLIK

To na 1 pozycji w stacyjce nie powinno być światła.
Dopiero po przekręceniu na 2 pozycje światło tylne oraz przednie powinno być zasilone z cewki świetlnej (styk 59 kolor przewodu: czerwono-biały).

Akumulator nie ma z tym nic wspólnego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:45, 13 Kwi 2011    Temat postu: Re: Problem ze stacyjką

kukum napisał:
zaczela zarówka swiecic, gdy przekręcilem kluczyk na swiatla i nie wiem czy to tak ma byc czy nie

Tak nie ma być, bo oryginalnie jest - jak napisał Prezes333 - że żarówki świateł są zasilane z cewek, czyli powinny świecić dopiero po uruchomieniu silnika. Masz coś źle podłączone (patrz schemat).
Kolejny raz proszę abyś podał niezbędne dane o swoim Simsonie.
Możesz też sam dopasować odpowiedni schemat zaglądając na koniec tego tematu.
(Prezes333: on ma chyba 12V a nie 6V)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Prezes333
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:08, 13 Kwi 2011    Temat postu:

Na stronie Mosera nie widziałem instalacji 12V bez ELBY także uznałem, że ma instalacje 6V z ładowaniem dławikowym lub jak inni nazywają prostownikiem.

Tak jak poradził Syzyf, masz źle podłączoną stacyjkę.
Musisz to przejrzeć i skorygować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wision
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 01 Kwi 2011
Posty: 275
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Grudziądz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:25, 13 Kwi 2011    Temat postu:

Tak to wygląda jakby postojówka była podłączona w miejsce światła mijania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kukum
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 64
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świebodzin kolo Dąbrowy Tarnowskiej małopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:01, 14 Kwi 2011    Temat postu:

Acha mam jescze jedno pytanie bo zmienialem zaplon z platyn 12v na elektronik 12v
i mam cewke od fiata 125p bez elby tyko prostownik
Jak zdjolem akumulator to swiece co mialem w domu szlak trafił (one byly stare)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Prezes333
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 30 Kwi 2010
Posty: 249
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 18:08, 14 Kwi 2011    Temat postu:

kukum napisał:
i mam cewke od fiata 125p bez elby tyko prostownik
Jak zdjolem akumulator to swiece co mialem w domu szlak trafił (one byly stare)


W ogóle nie rozumiem co napisałeś. Do czego zmierzasz?
Możesz jaśniej?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin