Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Brak ładowania w instalacji 6V
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czrny koń
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Dębica

PostWysłany: Nie 21:37, 09 Gru 2007    Temat postu: Brak ładowania w instalacji 6V

Witam!!

Mam simsona z zapłonem platynowym z instalacją 6V.Ale niestety nie mam w nim ładowania.Podpiąłem voltomierz do aku. i po dodaniu gazu wskazówka nie wychyliła sie .Tyrystor chyba nie działa.Czy dało by się zamontowac do tej instalacji elbe i prostownik ?? Jeżeli taki to jak to zrobic ??

Z góry dziekuje za wszystkie posty.

TAG-SYZ ELEK-LADO6
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KnightRider
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3571
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:20, 09 Gru 2007    Temat postu:

Montujesz jeszcze cewke bezmasowa i masz ladowanie na mostku i elbie. Byly juz tematy o tym... oto schemat jak podlaczyc.



Cewke bezmasowa kupisz na www.simson.strona.pl. Koszt - 20zł.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czrny koń
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Dębica

PostWysłany: Nie 22:51, 09 Gru 2007    Temat postu:

Dzięki! mam jeszcze jedno pytanie.
Gdzie można kupic taki prostownik albo jak go zrobic
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Antonio
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 7876
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ok. Środy Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 23:04, 09 Gru 2007    Temat postu:

Pare dni temu ten sam problem mialem, bylo opisane w paru tematach. Objasnie ci to. Nie mam tryzystora, elby, ladowania tez nie bylo. Kupilem mostek prostowniczy (graetza) za 6,50 (na allegro za 5 zl nawet) Podlaczasz tak: + do akumulatora przez stacyjke, ze po obroceniu na pozycje 0 do mostka nie dochodzi prad z aku, cewka BEZMASOWA dajezs 1 kabel z jednej strony czyli ~ i drugi z drugiej strony czyli tez ~. Po przeciwnej stronie - przkatnej kwadratu, bo taki ksztalt ma ten mostek, dajesz - czyli mase. Jezeli ten mostek ma ladowac na 6v to chyba bedziesz musial go troszeczke inaczej podlaczyc, bodajze z cewka MASOWA i pod jeden zmiennik dajesz kabel od cewki, pod drugi mase, a tam gdzie powinna masa byc to CHYBA zosawic wolne. Nie wiem czy ten 2 sposob dziala, ale ten pierwszy na 100%. Ja kupilem mostek prostowniczy na 15A i laduje bardzo ladnie, ale regulator napiecia musze zalozyc bo na wysokich obrotach na aku ma 16V.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paluch
Z Simsonem na ty
Z Simsonem na ty


Dołączył: 14 Sie 2007
Posty: 3469
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krzepice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 23:10, 09 Gru 2007    Temat postu:

na 6v podlancza sie normalnie
i mam pytanie
ja mam mostek 25A i mam ladowanie z dwóch cewek bezmasowych tylko chcialbym zalozyc sobie jakis regulator tylko na 6v, elba chyba bedzie za slaba bo ona jest na 5A, zreszta niewiem jakie jest natezenie z 2 cewek
wiec niech mi ktos odpisze
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czrny koń
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Dębica

PostWysłany: Nie 23:19, 09 Gru 2007    Temat postu:

Ale ja mam elbe i chce podłączyc to pod elbe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Paluch
Z Simsonem na ty
Z Simsonem na ty


Dołączył: 14 Sie 2007
Posty: 3469
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krzepice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 23:23, 09 Gru 2007    Temat postu:

pod samą elbe??
chyba lepiej jest podlączyc tak jak na schemacie od Knighta
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czrny koń
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Dębica

PostWysłany: Nie 23:29, 09 Gru 2007    Temat postu:

Nie ale antonio chyba zrozumiał że ja nie mam elby.

Ja patrzyłem jeszcze na schemat z książki to od wejścia 59a wychodzą dwa przewody.


Ostatnio zmieniony przez czrny koń dnia Pon 0:00, 10 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Antonio
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 7876
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ok. Środy Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 23:50, 09 Gru 2007    Temat postu:

No wlasnie ja nie mam, wiec tak dlugo dzialalem zeby mi sie udalo ja ominac, a przerywacz mam chyba od malucha XD
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czrny koń
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Dębica

PostWysłany: Pon 16:43, 10 Gru 2007    Temat postu:

Można w ogóle kupic cewke ładowania bez masy na 6 V.
Bo patrzyłem na simson strona to nie ma takiej .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Antonio
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 7876
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ok. Środy Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:13, 10 Gru 2007    Temat postu:

a ja kupilem normalna cewke ladowania i ja rozmasowalem. Te izolacje z tej smiesznej brazowej plytki musialem naciac, ale w koncu i tak mi spadla wiec ja zdjalem, ten druik od masy odlutowalem i dalem do niego drugi kabelek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czrny koń
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Wrz 2006
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Dębica

PostWysłany: Pon 18:22, 10 Gru 2007    Temat postu:

To w takim razie nie musze kupowac cewki tylko tą rozmasuje. Ale po co ty do drucika od masy dałeś przewód?

Czegoś tu nie kapuje
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Antonio
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 7876
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ok. Środy Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:32, 10 Gru 2007    Temat postu:

nie od drucika od masy, tylko jak masz cewke masowa, to masz 1 kabel i mase, a jak ja rozmasujesz bedizesz mial ten 1 kabel + kabel do tego co odlaczyles od masy. Do mostka graetza sie tak podlacza. U mnie dziala, ladowanie bylo nawet na 36V, to podlaczylem diode prostownicza i ladowanie na mostku mam max krytyczne obroty 19V, a na aku max 15V przy krytycznych obrotach, wiec przy normalnej jezdzie mam 13- 14,5 czyli w normie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek1212
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 10211
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarnów - polski biegun ciepła

PostWysłany: Pon 18:36, 10 Gru 2007    Temat postu:

Antonio, a Ty masz elektronika ?? Czym mierzyłeś to napięcie (tzn jakim miernikiem) ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Antonio
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 7876
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ok. Środy Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:51, 10 Gru 2007    Temat postu:

Platyniec 12V, mam taki sam miernik jak ty, widzialem na jakiejs focie chyba, pokaze ci filmik jak simson jest "lekko okrojony" jak sprawdzalem spadek napiecia uzywajac alarmu w simsonie. http://www.speedyshare.com/925715414.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin