Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Zanik iskry po nagrzaniu silnika SR 50 CE Elektronic

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mpmichu
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Pią 10:40, 06 Mar 2009    Temat postu: Zanik iskry po nagrzaniu silnika SR 50 CE Elektronic

Witam. Proszę o radę co może być przyczyną awari o której wsponiałem w temacie? Mianowicie gdy Simson jest zimny to pięnie zapala i równo pracuje, ale po przejechaniu paru(set) metrów zaczyna przerywać i gaśnie. Wtedy jest go bardzo ciężko zapalić i po wykręceniu świecy można stwierdzić, że iskra przeskakuje bardzo sporadycznie albo wcale. Gdzie szukać przyczyny pod magnetem czy raczej przy cewce???? Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dam92
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 15 Lut 2008
Posty: 1425
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 11:21, 06 Mar 2009    Temat postu:

hmmm przyczyną może być kabel WN bądź świeca najlepiej wsadź inną świece Happy jak to nie pomoże to ja bym wymienił kabel WN ewentualnie w fajką... jak dalej będzie to samo to posprawdzaj kable czy gdzieś niema przetartych zwarcie się robi i traci iskre, albo pod magneto zajrzyj i sprawdź a właśnie jak kabel będzie dobry i świeca też to może to być kondensator o ile jest w elektroniku Happy (lukałem schemat ale chyba nie ma;d)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawels2004
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 21 Sie 2007
Posty: 1977
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Koszalin

PostWysłany: Pią 11:35, 06 Mar 2009    Temat postu:

dam92 napisał:
(lukałem schemat ale chyba nie ma;d)


Kondensator jest w module zapłonowym.


Jeśli wymiana świecy nie przyniosła rezultatu, to sprawdź cewkę zapłonową, niedawno koleś do mnie przyjechał z taką awarią, przyczyną był odlutowany kabelek od zwoju cewki który jest przylutowany do stopki (masy). sprawdzenie tego nie zajmie dużo czasu aaa może przynieść efekty. bo nie trzeba ściągać magneta do tego wystarczy czymś docisnąć końcówki zwoju i sprawdzić czy będzie iskra.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mpmichu
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Pią 14:17, 06 Mar 2009    Temat postu:

Rozumiem, że chodzi o tą cewkę pod magnetem, ale przyciśnięcie przewodu do masy raczej odpada bo tam jest jeszcze zębatka od rozrusznika i raczej z dojściem będzie kiepsko, ale dzięki za rady, które postaram sie wykorzystać, a o efektach napiszę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawels2004
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 21 Sie 2007
Posty: 1977
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Koszalin

PostWysłany: Pią 16:13, 06 Mar 2009    Temat postu:

aha to sorki nie nie zauważyłem że to wersja z rozrusznikiem. to będziesz musiał ściągnąć ta zębatkę.

Tak chodzi o cewkę pod magnetem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mpmichu
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Wto 9:47, 17 Mar 2009    Temat postu:

Po zdjęciu magneta okazało sie że czujnik zapłonu ten z tworzywa jest pęknięty i zahacza o kręcące się magneto, więc podejrzewam, że to on jest sprawcą zamieszania. Po wymianie mam nadzieję, że bedzie dobrze, a o rezultatach napiszę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek1212
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 10211
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarnów - polski biegun ciepła

PostWysłany: Wto 10:00, 17 Mar 2009    Temat postu:

Proponuje ci poszukać używanego, a oryginalnego zapłonu DDR. Z nowymi podróbkami to róznie bywa.
Chyba nawet Antonio (gg 8358288) miał takowy do sprzedania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mpmichu
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ostrów Wielkopolski

PostWysłany: Pią 11:22, 17 Kwi 2009    Temat postu:

Niestety problem powrócił i nie wiem, co jeszcze mam podejrzewać bo teraz czujnik zapłonu nie wygląda na uszkodzony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin