Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Simson traci iskrę

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
--DieGo--
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:36, 09 Kwi 2010    Temat postu: Simson traci iskrę

Witam, zacząłem przygotowywać sima do sezonu, wczoraj zrobiłem nową śrubę regulacji sprzęgła i wszystko chodziło elegancko. Dzisiaj zrobiłem lekką przejażdżkę i nagle simson zgasł. Nie miałem kluczy ani nic ( w poprzednim sezonie sim chodził full wypas, więc liczyłem że tak zostało), dopchałem więc go do domu. I po krótkich obserwacjach zauważyłem że po nagrzaniu znika iskra, dopóki jest wypoczęty chodzi wszystko idealnie. Jak odpocznie z 5 min to iskra wraca ale po kilkuset metrach znów znika. Pierwsze co przychodzi mi na myśl to cewka butelkowa. O regulacje itp. się nie martwię bo jeszcze w listopadzie było tip top, a w ogóle zimny chodzi bajerancko. Dodam że to elektronik, zatem kondensator czy platynki odpadają. Zatem czy ktoś ma jakieś sugestie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:14, 09 Kwi 2010    Temat postu:

Cewka zapłonowa w statorze, może dostaje przebicia po nagrzaniu.
Możesz poczytać temat w dziale ELEKTRYKA Temat: brak iskry dziwny przypadek tam się toczy ciężka wojna o odzyskanie iskry Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ziomek08
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 15:43, 14 Kwi 2010    Temat postu:

Może to być też wina modułu zapłonowego no ale cewki to też dobry pomysł to możesz sprawdzić tak:na pierwszy pin w module idzie właśnie prąd z cewki o której pisał kolega dotykając masy (rama czy coś innego) dotknij właśnie tego pinu z tej cewki o którym pisałem i kopnij jeśli cię "pokićka" to cewka jest dobra no jeśli masz miernik to prosta sprawa sprawdź nim

Ostatnio zmieniony przez Ziomek08 dnia Śro 15:45, 14 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
--DieGo--
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 16:07, 14 Kwi 2010    Temat postu:

@ Ziomek08

Na wstępie przypomnę że na zimnym silniku wszystko jest cacy- iskra, sim działa jak należy i w ogóle, dopiero po nagrzaniu szlag trafia. Co do modułu to chodzi ci o impulsator w schowku czy ten przy cewkach? Bo jeśli o impulsator to już kiedyś miałem z nim dziwne przygody, ale potem okazało się że jednak działa. Na pierwszy ogień wezmę cewki, mam w garażu nową zapłonową która swoich czasów okazała się niepotrzebna. Jednak dopiero wczoraj kupiłem ściągacz (poprzedni 2 lata temu musiałem przyspawać do magneta i od tamtej pory nie zaglądałem do zapłonu), a teraz taka pogoda u mnie że się robić nie chce. Jeszcze muszę jakoś cewkę butelkową sprawdzić..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ziomek08
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 13 Kwi 2010
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:34, 14 Kwi 2010    Temat postu:

Tak chodzi mi o tego typu moduł który jest w schowku i ma pięć pinów a minowicie o pierwszy pin od strony tej gdzie są trzy jeżeli znów stracisz iskrę to sprawdź tak jak wcześniej opisałem jeżeli cię kopnie to cewka pod magnetem jest dobra
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
--DieGo--
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 22:15, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Simson już śmiga, przyczyną był impulsator w statorze, wymieniłem i wszystko działa jak natura chciała. Można zamknąć..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin