Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Simson - problem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymonk237231
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 14:13, 17 Lip 2014    Temat postu: Simson - problem

Witajcie, mam dość skomplikowany problem z simsonem

Opiszę może najpierw sytuację.
Pewnego dnia jechałem sobie, normalna prędkość aż tu nagle "***".. Simson tak jak by stracił wszystkie tryby.
Po prostu działał, ale gdy chciałem ruszać to tak jak by coś przeskakiwało w środku silnika i szarpało lekko nim. Więc od razu silnik do rozbiórki. Wymieniłem łożyska (tryby nie były zniszczone, wręcz mnie to zdziwiło), ostatnio kupiłem zębatkę zdawczą. Myślałem , że po kłopocie. Dziś pierwsza jazda od ponad 2 miesięcznej przerwy na remont. Przejechałem może z 400 metrów i problem powrócił.
Co może być nie tak ? Co do cholerki w tym silniku się nie zgadza, że coś tak jak by przeskakuje?
Pozdrawiam i dziekuję za wszelką pomoc. Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stasiu007
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 1818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:49, 17 Lip 2014    Temat postu:

Skrzynia na pewno dobrze złożona?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymonk237231
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:30, 17 Lip 2014    Temat postu:

Wszystko złożone ok, tymbardziej że problem jest ten sam to przed rozpołowieniem silnika. A wcześniej bezproblemowo simson jeździł przez 3-4 lata ... Więc fakt, mogło się zużyć coś, ale konkretnie co. Jestem średniakiem w tych sprawach i po prostu za dużo kasy w to wsadziłem i nie chce kolejnej rzeczy kupić, która by problemu nie rozwiązała...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jurcyk
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Staszów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 8:31, 18 Lip 2014    Temat postu:

Miałem kiedyś podobny problem - przy ruszaniu słychać było terkot , stukanie - u mnie okazało się , że łańcuch był zbyt luźny i pomogła regulacja tylniego koła , problem zniknął . Więc najpierw sprawdź łańcuch i jego stan . Jeśli nie pomoże to zrób jeszcze przegląd sprzęgła i wałka sprzęgłowego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymonk237231
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:49, 18 Lip 2014    Temat postu:

Łancuch w dobrym stanie, gdy kupiłem zębatkę to musiałem łancuch skrócić bo zębatka okazala się mniejsza a ściągacz już był wkręcony na maksa. więc to nie może być wina łancucha. :C
I mam to samo co Ty, coś trekocze, stuka ale za chiny nie pojedzie. Tak jak by coś miało załapać, ale jednak nie łapie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jurcyk
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Staszów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:13, 18 Lip 2014    Temat postu:

Czyli łańcuch twoim zdaniem w porządku . Więc sprawdź czy dobrze założyłeś zębatkę , czy nie jest luźna na wałku . Jeśli nie ma luzów to sprawdź sprzęgło jeszcze .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DeNiroRob
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:38, 18 Lip 2014    Temat postu:

zębatkę tylną sprawdź, pewnie zębów już nie ma i łańcuch do wymiany!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymonk237231
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 15:38, 18 Lip 2014    Temat postu:

Jurcyk napisał:
Czyli łańcuch twoim zdaniem w porządku . Więc sprawdź czy dobrze założyłeś zębatkę , czy nie jest luźna na wałku . Jeśli nie ma luzów to sprawdź sprzęgło jeszcze .


Co masz na myśli by sprawdzić sprzęgło ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jurcyk
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Staszów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:27, 18 Lip 2014    Temat postu:

Skoro nie możesz ruszyć z miejsca to sprawdź w jakim stanie masz sprzęgło . Kiedy wymieniałeś tarcze ? Sprawdź jak wygląda kosz sprzęgłowy , czy nie ma luzów . Jak rozbierałeś silnik sprawdzałeś w jakim stanie jest wałek sprzęgłowy ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stasiu007
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 1818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:20, 18 Lip 2014    Temat postu:

Jak jest z mocą?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymonk237231
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:34, 18 Lip 2014    Temat postu:

@Jurcyk,
tarcze wymieniane rok-dwa lata temu, w stanie dobrym. Luz jest w stronę silnika (do siebie ciągnąc i od siebie pchając, ale to na takim luzie jeżdżę 5-6 lat, ponieważ nie mam podkładki dystansowej).

@stasiu,
nie rozumiem. Mocy nie sprawdzę bo nie jeździ przecież. Chyba, że znasz magiczny sposób ;>
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Imim
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:56, 20 Lip 2014    Temat postu:

Czy walek na ktorym siedzi zebatka nie jest zuzyty ? Ma wciecia podobne jak na zebatce? Rozkrec tylne kolo, powinienes miec tam taka jakby czarna gume, fachowo nazywa sie to bodajze zabierak. Powinna miec 6 dziurek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Imim
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2013
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:56, 20 Lip 2014    Temat postu:

Czy walek na ktorym siedzi zebatka nie jest zuzyty ? Ma wciecia podobne jak na zebatce? Rozkrec tylne kolo, powinienes miec tam taka jakby czarna gume, fachowo nazywa sie to bodajze zabierak. Powinna miec 6 dziurek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stasiu007
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 1818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:17, 20 Lip 2014    Temat postu:

Ale w ogóle odpala? Może klin ścięło, i stąd taki efekt.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymonk237231
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Lip 2014
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 23:52, 20 Lip 2014    Temat postu:

@Imim,
Tylne koło w porządku, niepokoi mnie własnie ten wałek. Ale jednak kształty są bliżej podobne (nawet bardzo) do tych na zębatce.

@stasiu007,
klin był zcięty, ale to tylko 5 minut i naprawione. Problem jest w tym, że simson pali lecz gdy wrzuce bieg coś przeskakuje w silniku i o jeździe mog pomarzyć. Chyba, że na odpalonym silniku pchnę się nogą od podłoża i będę gazował dla picu Happy
więc to leży coś w silniku, lub tak jak Imim napisał, lekko na zewnątrz Wink (1)
Jutro jeszcze sprawdzę co i jak dla pewności i będę pisał na bieżąco Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin