Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Zniknęła iskra (platynki)
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misiek620
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:24, 13 Gru 2009    Temat postu: Zniknęła iskra (platynki)

Simsona kupiłem niedawno trochę ciężko odpalał, ale mimo to sie zdecydowałem bo wyglądało to na złą regulacje gaźnika, jednak nie dało sie go wyregulować bo łapał lewe powietrze. Kupiłem nowe kolanko i usczelke bo to co miał było zużyte i puszczało, dokupiłem oring krućca gaźnika bo nie było, gaźnik dokładnie wyczyściłem, poziom paliwa był ok (do słupka), kupiłem uszczelke pod głowice, ale teraz ją wyjąłem bo miała większą średnice niż średnica cylindra (ONA MA TAKA BYĆ ?). Przeszlifowałem głowice od spodu drobnym papierem na płaskiej powierzchni żeby dobrze dolegała i tak teraz mam porządnie skręcone. Teraz gaźnik ładnie zasysa, jak ruszam kopajką to słychać taki szum więc wszystko jest drożne (filtr powietrza wyczyściłem w benzynie). Została tylko elektryka. Więc tak jak w temacie miałem dobrą iskre i wczoraj nagle zniknęła. Dzisiaj poszedłem sprawdzić i iskra była, ale tylko jak bardzo wolno ruszałem kopajką, jak ruszyłem mocniej to znikała i pojawiała się dopiero jak magneto zwalniało. Teraz znowu zniknęła. I mam dylemat CZY PADŁA CEWKA BUTELKOWA, CEWKA ZAPŁONOWA POD MAGNETEM CZY KONDENSATOR? Zapłon mam dobrze ustawiony 1,8 przed GMP, przerwa na platynkach 0,4, platynki wyczyściłem drobnym papierem ściernym. Kable dobrze podłączone. Iskre sprawdzam prosto z kabla WN bo fajka mi sie rozwaliła więc świece i fajke można wykluczyć. JAK MOŻNA SPRAWDZIĆ CZY CEWKA POD MAGNETEM JEST DOBRA? Ja próbowałem ten kabel od cewki co wychodzi z iskrownika przykładać do masy i nie było iskry (tak jak w romecie, bo tam iskra szła bezpośrednio z cewki). Wcześniej jak jeszcze była iskra to też miał problemy z odpaleniem zalewał świece i dostawała ona przebicia, albo nie miała iskry (kupiłem 2 nowe świece i miałem kilka starych, na każdej to samo) Jak już jakoś odpalił to chodził tylko na bardzo wolnych obrotach i nie chciał sie wkręcać (może to przez to ze gubił iskre jak magneto za szybko się kręciło, a teraz w ogóle zniknęła). Sorry za takie wypracowanie ale chciałem, wszystko dokładnie wyjaśnić, żeby otrzymać konkretne odpowiedzi. Więc jak myślicie co to może być?
Kupiłem tego simsona: moto.allegro.pl/item814493344_piekny_simson_s51_comfort_tanio.html
Dałem za niego 1400zł Tą umowe już załatwiłem więc bez problemu go zarejstruje. Opłacało się?

TAG-SYZ ELEK-PLAT
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:45, 13 Gru 2009    Temat postu:

Wymień kondensator. Nie wielki koszt a może pomóc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcias
KIEROWNIK
<font color=green>KIEROWNIK


Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 4639
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Palędzie/ k. Poznania

PostWysłany: Śro 20:40, 16 Gru 2009    Temat postu:

Możliwe, że kondensator się spieprzył i "działa" przy niższym napięciu spowodowanym wolniejszym kręceniem się magneta. Wymień go na początek, ale zanim włożysz nowy - przeczyść miejsce osadzenia kondensatora papierem ściernym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misiek620
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:06, 16 Gru 2009    Temat postu:

Kupiłem kondensator. Tylko nie mam jak wynienić bo musze skminić od kogoś klucz 16 i ściągacz do magneta bo tak bez ściągania nie da rady. Cewka butelkowa jest Ok bo sprawdzałem na akumulatorze i była iskra. Mam nadzieje, że to tylko kondensator. W sumie to mógł sie spsocić od tego mrozu i mu sie pojemność zmienia w zależności od temperatury.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin21
Z Simsonem na ty
Z Simsonem na ty


Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 2996
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Okrzeja

PostWysłany: Czw 17:55, 17 Gru 2009    Temat postu:

Albo poprostu słabo siedzi w swoim miejscu i jest słabe masowanie..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:33, 17 Gru 2009    Temat postu:

Jak już znajdziesz ten klucz.... pffff.... ja mam chyba 6 takich kluczy ale ok..
To wymień ten kondensator i napisz co i jak...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misiek620
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:17, 20 Gru 2009    Temat postu:

Odkręciłem nakrętke od magneta, ale ściągacz bd miał dopiero w czwartek. Macie może jakiś patent jak zdjąć magneto bez ściągacza?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
warszawa_24
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 23 Kwi 2009
Posty: 795
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Słubice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:24, 20 Gru 2009    Temat postu:

Nie kombinuj, będziesz miał bicia.

Poczekaj na ściągacz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:33, 21 Gru 2009    Temat postu:

ja mam swój własnej roboty, ale jak już zamówiłeś to czekaj.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misiek620
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:30, 06 Sty 2010    Temat postu:

Wymieniłem w końcu ten kondensator, wyczyściłem wszystko w benzynie ekstrakcyjnej, ustawiłem zapłon i przerwe na przerywaczu i nic nie pomogło. Dalej to samo. Była bardzo mała iskra jak przystawiłem kabel bezpośrednio do cylindra, ale prąd jest bo kopie w palce nawet mocno, ale tylko z cewki butelkowej, bo jak połączłem tylko kabel od cewki zapłonowej (pomijając cewkę butelkową) z żarówką i masą i żarówka nie świeciła. Jak w desperacji przyłożyłem język do kabelka od cewki i ruszyłem kopajką to prawie nie kopało, słabiej niż bateria 9V. Więc wymieniłem cewkę zapłonową i znowu nic nie pomogło. Została tylko cewka butelkowa, ale jak sprawdzałem ją na aku to dawała iskrę taką na 0,5 cm. Czy ta cewka może być uszkodzona i mimo to dawać iskrę?

Ostatnio zmieniony przez misiek620 dnia Sob 18:43, 16 Sty 2010, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misiek620
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:57, 28 Sty 2010    Temat postu:

Wymieniłem wszystko od zapłonu. Cewke zapłonową, cewkę butelkową, kondensator i dalej nie mam iskry. Co jeszcze można zrobić bo ja już nie mam pomysłów?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:57, 28 Sty 2010    Temat postu:

Przewód WN i fajkę oraz świecę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:13, 28 Sty 2010    Temat postu:

Ja na Twoim miejscu sprawdziłbym instalację zapłonową wg schematu, kawałek po kawałeczku, łącznie z kolorami kabli, czy wszystko jest dobrze podłączone (z cewki butelkowej kabel od styku oznaczonego 15 masz podłączony do masy?).
Jeśli to będzie OK, to pozostaje sprawdzanie wszystkich elementów instalacji po kolei miernikiem (omomierzem). Cewki, przewody,przerywacz - wszystko. Cewki powinny mieć niemal zwarcie, przewody też, czy przerywacz zwiera/rozwiera.
Pisałeś, że cewkę butelkową sprawdzałeś na aku i dawała iskrę. Ta nowa też? Jak to podłączasz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misiek620
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 06 Gru 2009
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:00, 29 Sty 2010    Temat postu:

Nowa cewka butelkowa też daje iskre pod aku. Podłączam tak, że jeden kablen ci idzie na mase daje do - akumulatora a tym co idzie bezpośrednio do cewki stukam o +. fajka i świeca odpadają bo iskry nie ma na kablu, stacyjka też bo podłączałem pomijając ją. Kabel też dobry bo sprawdzałem na takim zwykłym z przedłużacza i to samo, z resztą mam taki przezroczysty i nie widać żeby był gdzieś popalony. Na tej nowej cewce nie ma oznaczeń 1,15, ale chyba nie ma różnicy bo jak starą podłączałem mase albo do 1 albo do 15 to dawała iskre na aku. Wyczyściłem wszystkie styki na mase i nie pomogło. W sumie to sie nawet pogorszyło bo wczoraj chociaż prąd kopał z kabla, a teraz nie kopie. Kopie tylko z cewki pod magnetem jak złapie za mase i przyłoże język do kabla, który idzie bezpośrednio z cewki (wszystkie kable podłączyłem po czyszczeniu). Zostaje chyba tylko przerywacz. Dzisiaj znowu zdjąłem magneto i wyjąłem przerywacz. Niby wygląda wygląda ok. Platynki sie stykają, tylko ta na kowadełku jest jakaś dziwna bo nie ma tej okładziny i ma taki turkusowy kolor na bokach. Nie wiem czy przerywacz jest oryginalny ale wygląda tak jak ten (niby oryginalny) i też nie ma tej okładziny (takiej podwójnej) na kowadełku:

http://allegro.pl/item876401162_simson_s51_s53_sr50_nowy_przerywacz_zaplonu_org.html

A na innych aukcjach mają tą okładzine na oby dwóch platynkach:

http://allegro.pl/item891104401_przerywacz_zaplonu_platynki_simson_oryginal.html

Teraz nie wiem czy to wina przerywacza, bo jak przykładałem język do kabla od cewki pod magnetem to kopało tak przerywanie, to chyba działa, nawet słychać takie charakterystyczne stukanie przerywacza jak sie zakręci magnetem więc sie otwiera. Instalacji nie mam jak sprawdzić bo nie mam miernika, ale tak na oko to wszystko jest podłączone według schamatu. Teraz nie wiem co można jeszcze zrobić bo wymienie i znowu nic nie da, to sie pochlastam chyba, bo już mam 2 cewki i kondensator kupione bez sensu.


Ostatnio zmieniony przez misiek620 dnia Pią 19:08, 29 Sty 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marcin1gy1
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 5/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:53, 29 Sty 2010    Temat postu:

może magneto
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin