Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tylne światło

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arek93
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:29, 14 Maj 2009    Temat postu: Tylne światło

Mam problem otóż mam simsona enduro z elektryką 6v i w tylnej lampie gdy włącze postojówki to świecą a jak jade na normalnych światłach to nie świecą. i co to może byc ??????z góry dzięki za podpowiedz

Przenoszę z Tun. mechaniczny, na przyszłość umieszczaj tematy w odpowiednich działach.Zdania rozpoczynamy z wielkiej litery. Kaziu

TAG-SYZ ELEK-TYLN
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Romek
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 9063
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:53, 14 Maj 2009    Temat postu:

Nie sądzisz, że światła postojowe - jak sama nazwa wskazuje, są od postoju? Więc jak jedziesz i włączasz normalne światła, to automatycznie postojówki nie świecą się. Poza tym w zasadzie z tyłu nie ma oryginalnie świateł postojowych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arek93
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:06, 14 Maj 2009    Temat postu:

Wiem wiem...ale miałem to tak zrobione że gdy jechałem i włączyłem światła to świeciły gdy przekręciłem na postojówki to eis też zapalały a teraz tylko postojówki świecą a jak jadę to lampa już nie.

Nie stosujesz się do poleceń kierownictwa.
Ortografia. A.L.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Romek
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 19 Sie 2006
Posty: 9063
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:12, 14 Maj 2009    Temat postu:

A same postojówki, bez głównych świateł świecą?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kUBA.pl
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 21 Sie 2006
Posty: 1323
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Komarów

PostWysłany: Czw 22:25, 14 Maj 2009    Temat postu:

Hym jak dla mnie to przecież na światłach krótkich/długich z tyłu powinna się świecić zarówka od pozycyjnych!! Podepnij prąd(+) z aku do 59b lub 58b zależy od stacyjki co masz... i zobacz czy bedzie na odpalonym, pozycja z tyłu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arnold_Layne
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 480
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ja to wiem?
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 3:47, 15 Maj 2009    Temat postu:

Załóżmy, że mamy do czynienia z oryginalną instalacją 6V.
Pozycje stacyjki: 0-1-2-3

Tylne światło pozycyjne jest w czasie jazdy zasilane z cewki. Stacyjka w poz. -2
Ta sama żarówka świeci jako światło postojowe i jest zasilana z akumulatora. Stacyjka w poz. -3

Sprawdź, czy cewka świateł tylnych daje napięcie, wszystkie połączenia od cewki do żarówki, oraz czy dławik w tzw. "tyrystorze" nie jest uszkodzony.
Najczęściej przyczyną takiej usterki jest brak połączenia cewki z masą. Podejrzewam, że ładowanie akumulatora też nie działa. Za ładowanie jest odpowiedzialna ta sama cewka, ale inne uzwojenie.


Ostatnio zmieniony przez Arnold_Layne dnia Pią 3:57, 15 Maj 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arek93
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:57, 15 Maj 2009    Temat postu:

Tak jest to oryginalna instalacja ...Same postojówki świecą..ok spróbuje i dam zna co i jak
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kys
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 04 Kwi 2007
Posty: 306
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mysłowice

PostWysłany: Pon 23:27, 18 Maj 2009    Temat postu:

Słuchajcie, ten sam problem mnie męczy od pewnego czasu. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, światło stopu jest z tej samej cewki co tylnia lampa, więc to że cewka nie ma masy w moim przypadku jest nie możliwe gdyż stop działa jak należy? A czy tyrystor może mieć wpływ właśnie na tylnią lampę, a dokładnie na jej nieświecenie?
Żarówka na pewno sprawna, świeci na pozycji 3 z akumulatora, więc i też sama żarówka ma masę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
arek93
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 12 Lut 2008
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:22, 20 Maj 2009    Temat postu:

U mnie już wszystko ok wiec dzięki ..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin