Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Swiatła S51 problem.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daroox11
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Mar 2014
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 16:38, 27 Mar 2014    Temat postu: Swiatła S51 problem.

Witam posiadam instalację 6V.. Wczoraj ze znajomym na nowo podłączałem Wszystkie kable od stacyjki, ponieważ wcześniej ktoś wsadził łapy i sporo tam namieszał, jakiś niby elektryk, kiedyś był akumulator i został wyrzucony, było zrobione tak, że jeśli odpalam silnik to światła od razu świeciły. Wczoraj wstawiłem akumulator podłączyliśmy wszystko zgodnie ze schematem, Lecz problem:

-Przednie światła po przekręceniu stacyjki na 2 gdzieś czasem się zapalają i gasną lub wcale nie świecą.
- Tylne światło po przekręceniu stacyjki na 2 wcale nie świeci

- Po przekręceniu na stanowisko 3 świecą się postojowe przód jak i tył tak jak być powinno.
Idąc po schemacie wydaję się być wszystko ok. na stanowisku 2 stacyjki powinny się palić światła.
Tez gdy włączam kierunek na początku miga szybciej po czym po chwili jest normalnie. Przerywacz kupiłem nowy, żarówki w kierunkowskazach są wszystkie odpowiednie.

Podłączyłem odwrotnie światło tylne w pin przedniego dla sprawdzenia to świeciło światło tylne. I jak dobrze pamiętam to na poziomie stacyjki 1 i 2.

Bo wydaje mi się że na kablach jest wszystko ok . Piny na lampie przedniej przeczyszczone,żarówka została zmieniana. Cała reszta kabli aż do stacyjki, zabezpieczone. Kupiłem nowy przełącznik świateł, Przełączał światła z długich na krótkie bez problemu. Proszę o pomoc w czym może tkwić problem dziękuję.


Ostatnio zmieniony przez daroox11 dnia Czw 18:51, 27 Mar 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Simson RM
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 1989
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Iwiny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:30, 27 Mar 2014    Temat postu:

Podłączony masz kabel ze stykami 57 i 57a ?? Te styki powinny być połączone razem. Jeżeli mówisz że podłączyłeś WSZYSTKO WG schematu to dalej jest coś nie tak. Sprawdź jeszcze raz, na spokojnie. Sprawdź kable w tylnej lampie, może gdzieś pomieszałeś.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daroox11
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Mar 2014
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:36, 27 Mar 2014    Temat postu:

Tak mam to połączone razem, do podwójnego wejścia 57a dochodzi kabel Biało-Czarny od przełącznika świateł.
Jutro wieczorem wrzucę zdjęcia jak to u mnie wygląda. Dziś nie mogę ponieważ nie miną czas 24h od zarejestrowania


Ostatnio zmieniony przez daroox11 dnia Czw 20:40, 27 Mar 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:56, 27 Mar 2014    Temat postu:

Podaj schemat według jakiego podłączałeś.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daroox11
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Mar 2014
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:06, 27 Mar 2014    Temat postu:

Schemat Instalacji Elektrycznej C z oryginalnej książki Simson instrukcja użytkowania .


Spisałem gdzie co mam podpięte, jutro dodam foto.

pin 15-51 (Czarno-szary) Od Przerywacza
pin 57a (Bialo-zielony) łączy się z Pin 57a
Pin 2 (Brązowy) - Masa
Pin 58 (szary pod drugie wejscie Biało-Czerwony) Światło tył
Pin 37 (2 kable Brązowy)
Pin 59b (nie ma nic)
pin 57a (Bialo-zielony) łączy się z Pin 57a
Pin 56 (szaro-Czarny, pod drugie wejscie Biało-czarny (od Manetki zespolonej prawdopodobnie miganie swiatłami)
Pin 59 (Czarno-Czerwony), drugi(szaro-Czerwony) trzeci (szary*?) czwarty (czerwono- biały)
Pin 86 (czarno-Niebieski)
Pin 30 (czerwono Zielony)

*- na foto nie widzę czy znajduje się jakiś kolor jeszcze.


Ostatnio zmieniony przez daroox11 dnia Czw 22:53, 27 Mar 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 8:28, 28 Mar 2014    Temat postu:

Pomieszanie z poplątaniem Wink (1)
Kolorem niebieskim są fragmenty twojego opisu, czarne moje dopiski:

pin 15-51 (Czarno-szary) Od Przerywacza | Dobrze
pin 57a (Bialo-zielony) łączy się z Pin 57a | powinien łączyć się z 57 (bez "a")
Pin 2 (Brązowy) - Masa | Źle - tu mają być 2 brązowe kable: od cewki zapłonowej silnika i idący na cewkę butelkową. Masa ma być na pinie 31
Pin 58 (szary pod drugie wejscie Biało-Czerwony) Światło tył | Dobrze; oprócz tyłu (szary) również podświetlenie licznika (szaro-czerwony)
Pin 37 (2 kable Brązowy) | Źle. Nie ma pinu 37: jest 31. Ma do niego być podłączony kabel od masy. Kable z tego pinu mają być na pinie 2, a z pinu 2 na "37"
Pin 59b (nie ma nic) | Źle. Powinien tu być kabel szaro-czarny z układu ładowania (dławik). Dlatego nie świeci tył w poz. 2 stacyjki
pin 57a (Bialo-zielony) łączy się z Pin 57a | już to pisałeś wyżej
Pin 56 (szaro-Czarny, pod drugie wejscie Biało-czarny (od Manetki zespolonej prawdopodobnie miganie swiatłami) | Częściowo źle. Na tym styku ma być tylko biało-czarny idący od manetki (św. przednie). Kabel szaro-czarny biegnie dokąd? Są 2 takie: od światła postojowego przód i od dławika układu ładowania
Pin 59 (Czarno-Czerwony), drugi(szaro-Czerwony) trzeci (szary*?) czwarty (czerwono- biały) | Źle. Powinien tu być podłączony tylko kabel biało-czerwony idący z silnika od cewki świetlnej. Dlatego nie masz świateł z przodu.
3 kable: czarno-czerwony (św. " Stop" tył), szaro-czerwony (cewka ładowania z silnika) oraz szaro-czarny (dławik ukł. ładowania) powinny być podłączone na tzw. styk potrójny stacyjki
Pin 86 (czarno-Niebieski) | Dobrze: "miganie światłami"
Pin 30 (czerwono Zielony) | Dobrze: +6V z akumulatora

Proponuję abyś użył bardziej czytelnego schematu, np.: http://www.a-k-f.de/moser/s50b1.pdf
Tłumaczenie niemieckiego opisu: http://www.simsonrulez.fora.pl/font-color-black-elektryka,26/schematy-elektryczne-seri-s-i-sr,1622.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daroox11
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Mar 2014
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 11:20, 28 Mar 2014    Temat postu:

Pin 59b (nie ma nic) | Źle. Powinien tu być kabel szaro-czarny z układu ładowania (dławik). Dlatego nie świeci tył w poz. 2 stacyjki

Teraz świeci mi światło tył, i zegary

Pin 58 (szary pod drugie wejscie Biało-Czerwony) Światło tył | Dobrze; oprócz tyłu (szary) również podświetlenie licznika (szaro-czerwony)



Na pinie 56 nie ma napiecia wzrokowo kable na cewkach ok
Ale zrobiłem tak mam przełącznik od akumulatora aby go włączać/wyłączać, czyli kabel od ładowania akumulatora, podpiąłem się tam i światła się świecą, gdy załączę aku świeci mocniej, i tam samo tylna lampa sieci na poziomie 1.


Ostatnio zmieniony przez daroox11 dnia Pią 16:34, 28 Mar 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin