Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Światła drogowe są a mijania nie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
manus2008
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:33, 04 Cze 2010    Temat postu: Światła drogowe są a mijania nie

witam
mam problem tego rodzaju iż
jak wlaczylem dzis sima i mialem wlaczone dlugie swiatla i chcialem przylaczyc na krotkie to tylko sie oswicilo i zgoslo zarowki sa dobre kable ok.
co moze byc
jak na przełaczniku przełacze na dlugie to swieca narmalnie a jak krotkie to nic zero

prosze o pomoc !

TAG-SYZ ELEK-PRZE
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Janaszioom
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:34, 04 Cze 2010    Temat postu:

a przy przełączniku patrzyłeś może i się kabel ukruszył też tak miałem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
manus2008
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:40, 04 Cze 2010    Temat postu:

w przelacznik patrzalem i wszystkie kable sie trzymia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Janaszioom
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:43, 04 Cze 2010    Temat postu:

ja miałem tak, że przy żarówce w izolacji się ukruszył i też krótkich nie było.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 23:52, 04 Cze 2010    Temat postu:

Żarówka z przodu ma 2 włókna: od światel długich i krótkich. One są niezależne i może się spalić tylko jedno z nich. Zapewne u ciebie spaliło się od krótkich i dlatego nie świeci. Od długich jest OK.
Masz więc żarówkę spaloną ale nie do końca, ale niestety musisz ją wymienić.
Oczywiście może być inna przyczyna, ale ta jest najczęstsza. Od swojego samochodu mam już 4 takie żarówki, które świecą tylko na długich Wink (1)
A tak poza tym: poprawiłem tytuł tematu, który powinien zaczynać się od dużej litery.


Ostatnio zmieniony przez Syzyf dnia Pią 23:55, 04 Cze 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
manus2008
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:48, 05 Cze 2010    Temat postu:

ale zarowka jest napewno dobra bo mam ledy i dzialaja bez zarzutu i na ktotkich obydwie lampy nie swieca "]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:37, 05 Cze 2010    Temat postu:

manus2008 - fajna odpowiedź. Podoba mi się Wide grin
Nic nie rozumiem, ale pewnie czasu nie masz i musiałeś ktotko pisać Wink (1)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
manus2008
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 17:15, 05 Cze 2010    Temat postu:

jak włacze swiatla mijania to przednia lampa nie swieci ani tylnia

a jak wlacze drogowe to swieca obydwie co to moze byc ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 17:26, 05 Cze 2010    Temat postu:

manus2008 napisał:
jak wlacze drogowe to swieca obydwie

Ja pitolę, ale co obydwie? Z przodu od razu długie i krótkie, czy dwie=przód długie+ tył?
Jaki to w ogóle jest Simson, na ile woltów instalacja i jaki zapłon?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
manus2008
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 123
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:12, 05 Cze 2010    Temat postu:

tak jak wlacze drogowe swieci lampa tyl i przod
a jak dam mijania to nie świecą wogole ani przod ani tyl

simson s51
6v instalacja platyniarz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:32, 05 Cze 2010    Temat postu:

Czyli podsumujmy:
- stało się to nagle: odpaliłeś silnik, przełączyłeś na światła mijania, one błysnęły i zgasły
- po włączeniu świateł drogowych (długich) świeci się z przodu żarówka i pozycyjne w lampie tylnej
- po włączeniu świateł mijania (krótkich) nie świeci się żarówka z przodu ani w lampie tylnej

Jedyne co mogę powiedzieć o takiej sytuacji: to jest niemożliwe przy normalnej instalacji Happy
Po prostu: w instalacji 6V żarówka przednia i tylna są zasilane z 2 niezależnych od siebie cewek. Nie mają ze sobą połączenia, więc nie jest możliwe aby przełącznik świateł na kierownicy wpływał na światło tylne.
Aby taki efekt mógł nastąpić, trzeba by zmienić podłączenie tylnej lampy do tego samego źrodła napięcia, co lampa przednia, czyli do tej samej cewki (szary kabel zamiast na styku 58 musiałby być na styku 56). Na tym samym styku jest kabel czarno-biały idący do lampy przedniej.
Ale i to nie wystarczy aby przełącznik na kierownicy spowodował zgaszenie się żarówki z tyłu. Spalenie się żarówki, odłączenie się kabla w lampie przedniej, ukruszenie przewodu itp. nie spowodują zgaszenia lampy tylnej, ponieważ cewka nadal będzie podawała napięcie na tył (na styk 56 stacyjki).
Jedyną przyczyną którą widzę, jest zwarcie kabla idącego z przełącznika świateł na kierownicy do żarówki przedniej na styk świateł mijania (kabel żółty). Czyli musiałbyś mieć ten żółty kabel podłączony do masy w lampie. Skoro stało się to nagle, to musiałby się sam odłączyć, opaść na styki masy i tam zostać.
Wtedy po przełączeniu świateł na krótkie, żółty kabel robi zwarcie cewki zasilającej do masy i w efekcie brak napięcia na lampie tylnej - nie świecą obie żarówki

Nic nie wspominałeś o tym, że coś było grzebane w instalacji a lampa tylna sama się na stacyjce nie przełączy. Jest to wszystko bardzo dziwne.
Tak więc zobacz, czy na styku 56 stacyjki masz 2 kable (szary i biało-czarny) oraz zajrzyj do lampy przedniej i zobacz na żółty kabel.
Napisz też co to za żarówka LED w przedniej lampie, bo może to ma jakiś związek.
To na razie jedyne, co mi przychodzi do głowy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin