Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Problem z ładowaniem simson sr50 6v

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nowygreg
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świdwin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 7:43, 11 Paź 2012    Temat postu: Problem z ładowaniem simson sr50 6v

Witam wszystkich. Mam problem z ładowaniem w simku sr50 z istalacją 6v ,otóż z elby ładowanie wychodzi bo sprawdzałem żarówka poprzez styk59a i masę a już na akumulatorze nie ma różnicy przy gazowaniu i żarówka świeci tak samo , a chyba powinna mocniej przy wyższych obrotach ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 13:02, 11 Paź 2012    Temat postu: Re: Problem z ładowaniem simson sr50 6v

nowygreg napisał:
z elby ładowanie wychodzi bo sprawdzałem żarówka poprzez styk59a i masę

W taki sposób stwierdziłeś tylko, że cewka ładowania wytwarza napięcie. Podłączyłeś się między wejście ELBY (styk 59a) a masę, zatem nic nie wiesz o tym, czy napięcie trafia na akumulator. Trzeba się podłączyć miernikiem (amperomierzem) szeregowo pomiędzy styk 49 ELBY a plus aku. Ewentualnie żarówką o mocy 5W i sprawdzić, czy się żarzy przy wysokich obrotach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nowygreg
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świdwin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 17:39, 11 Paź 2012    Temat postu:

Właśnie sprawdzałem żarówką bo nie mam amperomierza ,i nic nie świeci . Dodam że elbe mam nową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 18:30, 11 Paź 2012    Temat postu:

nowygreg napisał:
Właśnie sprawdzałem żarówką

Piszesz mało zrozumiale. Co to znaczy, jak tą żarówkę podłączyłeś?
Jeśli tak, jak napisałem to brak świecenia o niczym nie świadczy. Świecenie jest potwierdzeniem ładowania, ale gdy nie świeci to nadal nic nie wiadomo, bo prąd może być za mały. Wtedy trzeba użyć miernika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nowygreg
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świdwin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 15:33, 12 Paź 2012    Temat postu:

Dziś sprawdzałem voltomierzem na akumulatorze wartość przy gazowaniu do 6,40 , a podłączyłem pod elbe do styku 49 i do plusa to wartość przy gazowaniu do 0,8.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:00, 12 Paź 2012    Temat postu:

nowygreg napisał:
podłączyłem pod elbe do styku 49 i do plusa to wartość przy gazowaniu do 0,8.

0,8 czego? Podaje się co mierzyłeś (prąd, napięcie) i jednostki (A, V) - bez tego ta informacja nic nie mówi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nowygreg
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Paź 2012
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Świdwin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:48, 12 Paź 2012    Temat postu:

nie znam się na elektryce . mierzyłem voltomierzem to chyba wartość prądu 0.8.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 19:17, 12 Paź 2012    Temat postu:

Napisałem wyraźnie:
Syzyf napisał:
Trzeba się podłączyć miernikiem (amperomierzem) szeregowo pomiędzy styk 49 ELBY a plus aku.


nowygreg napisał:
nie znam się na elektryce . mierzyłem voltomierzem to chyba wartość prądu 0.8.


Niestety, ale przy naprawie instalacji elektrycznej trzeba trochę wiedzy łyknąć, aby wiedzieć co się mierzy i po co. Pomiar woltomierzem w tej sytuacji nie ma sensu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin