Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Pali bezpiecznik

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karolsr
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 769
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: będę wiedział że ten wał wytrzyma taką moc ?
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:58, 29 Kwi 2012    Temat postu: Pali bezpiecznik

Witam
Mam simsonka SR50 CE, wersja z rozrusznikiem, lecz u mnie rozrusznika nie ma, w trakcje tegorocznego remontu postanowiłem podpiąć instalację na nowo. Pomyślałem skoro i tak nie mam rozrusznika to po co go uwzględniać w instalacji.
Posłużyłem się więc schematem wersji C, z starszej wersji simsonka (http://www.ogar205tuning.republika.pl/img/sr50c.gif). Podpinałem powoli i wszystko zgodnie z tym.
No i dziś jak już podłączełem na koniec kierunkowskazy i akumulator to chwila prawdy...
Przekręcam stacyjkę, pewnie przękręcam guzik od klaksonu i git, titek głośno ''bucy'' , klik kierunkowskaz w 1 stronę, oki gra , kierunkowskazy migają , kontrolka też, no to trzask kierunkowskazy w drugą strone a tu ZONK. Normalnie jest taki dźwięk jak kierunek chodzi , pyk pyk pyk przerywany. A jak wrzuciłem ten drugi kierunek to ten dzwięk był ciągły i kierunki nie świeciły. Czyli suma sumarum , jedna str świeci a druga nie. Włączyłem ten działający kierunek i tak ni z bata przełączyłem z krótkich na długie światła i tylko PYK i brakło prądu, patrze bezpiecznik spalony. Wkładam nowy, ledwo przekręciłem i znowu PYK i tak cały czas.
Dlaczego tak pali te bezpieczniki ? Co może być przyczyną ?
Proszę o pomoc

TAG-SYZ ELEK-BEZP
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:50, 29 Kwi 2012    Temat postu: Re: Problem z bezpiecznikami

karolsr napisał:
jedna str świeci a druga nie.

Masz źle podłączone żarówki tej strony, która nie świeci albo brak masy na styku od żarówek.

karolsr napisał:
przełączyłem z krótkich na długie światła i tylko PYK i brakło prądu, patrze bezpiecznik spalony.

Światła nie powinny być podłączone poprzez bezpiecznik, czyli do akumulatora. Ich włączenie nie powinno więc mieć wpływu na bezpiecznik. Masz coś źle podłączone, np. światła z aku albo w momencie włączenia długich dołączasz cewkę świetlną do akumulatora. Musisz sprawdzić to dokładnie ze schematem - cudów nie ma.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karolsr
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 769
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: będę wiedział że ten wał wytrzyma taką moc ?
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 8:48, 30 Kwi 2012    Temat postu:

Ok, dzisiaj to przelecę jeszcze raz dokładnie zgodnie z tym schematem, poczyszczę i poizoluje styki.
Dzięki za pomoc Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin