Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nietypowe kolory kabli statora.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~PROMIL-SIMSON~
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:40, 17 Lip 2011    Temat postu: Nietypowe kolory kabli statora.

Witam, i z góry przepraszam jeżeli owy temat już się pojawił, lecz nie mogłem nic znaleźć ani u nas na forum ani w necie. Do rzeczy kupiłem dziś na giełdzie zamiennik statora i teraz jak go podłączyć mam takie kolory kabli: czerwony, niebieski, czarny i żółto-zielony. Z góry dzięki za szybką odpowiedź!

TAG-SYZ ELEK-PLAT
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:48, 17 Lip 2011    Temat postu:

Skoro wychodzą 4 kable więc to pewnie zapłon mechaniczny.
Nikt ci konkretnie nie powie, od czego jest jaki przewód bo kolory które napisałeś nie są oryginalne.
Na pewno są to przewody od: cewki zapłonowej, świetlnej, oraz dwa przewody od cewki ładowania( jeśli jest 12V to dwa odczepy pod mostek, jeśli 6V to jeden odczep do ładowania a drugi na światło stopu).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~PROMIL-SIMSON~
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 18:02, 17 Lip 2011    Temat postu:

dobra rozkminiłem to na podstawie starego statora ale i tak dzięki, (P.S tak to platyny) ale pojawił się kolejny problem otóż po wymianie statora i magneta nie ma iskry, prąd jest wytwarzany gdyż żarówka się żarzy przy podłączeniu jej do masy i kabla czarnego(światła) i czerwonego(zapłon) pozostałe dwa dla uzupełnienia są podłączone pod mostek prostowniczy, niestety nie posiadam omomierza aby sprawdzić natężenie prądu i nie wiem gdzie leży wina proszę o pomoc rady itp.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tarnus
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 197
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:59, 17 Lip 2011    Temat postu:

Czy platynki sie rozwieraja i zwieraja? Jak masz mozliwosc to sprawdz omomierzem. Czy kondensator jest sprawny?

Marek
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
TERY
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 03 Lip 2010
Posty: 1141
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/5

PostWysłany: Nie 21:06, 17 Lip 2011    Temat postu:

pisał że niema możliwości sprawdzenia omomierzem /
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tarnus
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 23 Maj 2011
Posty: 197
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 22:12, 17 Lip 2011    Temat postu:

No co ty nie powiesz. Ale jaja... pewnie mieszka w buszu, ale jezeli jednak nie, to zawsze jest mozliwosc isc do sklepu i kupic najtanszy miernik za 10zl albo pozyczyc lub sprawdzic u kogos, chocby jakiegos mechanika lub radiotechnika.
Z innej strony, jezeli pisze ze chce zmierzyc natezenie omomierzem, to niech lepiej idzie do kogos kto wie co do czego sluzy.

Marek


Ostatnio zmieniony przez tarnus dnia Nie 22:18, 17 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~PROMIL-SIMSON~
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:41, 18 Lip 2011    Temat postu:

platynki działają prawidłowo, kondensator nawet nowy nie pomógł myślę ze to tandeta z giełdy, kupie drugi w sklepie a ten gościowi wepchnę do gardła za tydzień
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~PROMIL-SIMSON~
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:11, 19 Lip 2011    Temat postu:

sory ze post pod postem ale.... dobra wymieniłem stator na drugi i działa lecz nie do końca, pojawił się inny problem, a mianowicie kabel w tym przypadku biało czerwony od cewki świetlnej jak dobrze pamiętam jest bezpośrednio podłączony do świateł (tj. przez stacyjkę i do lampy przedniej)
jeżeli tak to jest coś nie tak gdyż wraz ze wzrostem obrotów magneta napięcie na nim rośnie do takiego stopnia ze pali żarówki i to bez większego problemu, jeżeli tak to dlaczego tak jest czy może to ja coś źle podłączam z góry dzięki za odp.....!!! i ew. wskazówki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3767
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 18:31, 19 Lip 2011    Temat postu:

Niestety nie piszesz, na jakie napięcie masz instalację - może masz żarówki 6V a stator 12V albo "zbyt silne magneto" itp.
Zajrzyj do tego tematu, do usterek dotyczących lampy przedniej i palenia żarówek:
http://www.simsonrulez.fora.pl/font-color-black-elektryka,26/faq-szukasz-odpowiedzi-na-pytanie-zajrzyj-najpierw-tutaj,29567.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:56, 19 Lip 2011    Temat postu:

Masz pod cewkę podpiętą tylko żarówkę przednią ? A tył?
Jeśli podepniesz tył to część mocy cewki pójdzie na tył i w efekcie nie powinno spalić żarówki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin