Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Ładowanie z chinskim regulatorem
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter18
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 11:20, 24 Mar 2015    Temat postu: Ładowanie z chinskim regulatorem

Witam, podlaczylem ladowanie wg. Schematu BANANvanDYKa i po zmierzeniu napiecia na lewym gornym pinie nic nie pokazuje. Za to na prawym pokazuje napiecie stale ale dochodzace nawet do 16v.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jarasek
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 527
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:27, 24 Mar 2015    Temat postu:

Zapodaj ten schemat tutaj
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter18
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:38, 24 Mar 2015    Temat postu:

http://obrazki.elektroda.pl/1139734100_1302433593.jpg
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jarasek
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 527
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:53, 24 Mar 2015    Temat postu:

Bardzo prawdopodobne , że masz pomieszane podłączenie , jest kilka rodzaji chinskich regulatorów , wyglądają tak samo a różnią się ułożeniem pinów . Spróbuj mierzyć napięcie z podpiętym akumulatorrem , jest jeszcze opcja , masz walnięty ten regulator , ten chinski szajs czasami kupujesz jako nowy a dostajesz walnięty .

Ostatnio zmieniony przez Jarasek dnia Wto 16:58, 24 Mar 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 17:38, 24 Mar 2015    Temat postu:

Jarasek napisał:
Spróbuj mierzyć napięcie z podpiętym akumulatorrem

To jest słuszna koncepcja. Żeby sprawdzić, czy moduł jest OK i czy jest ładowanie, trzeba podłączyć aku i mierzyć, czy napięcie na nim rośnie przy wyższych obrotach silnika. Ewentualnie podłączyć miernik, jako amperomierz (szeregowo z plusem) i patrzeć, czy pojawia się prąd ładowania.


Ostatnio zmieniony przez Syzyf dnia Czw 17:46, 26 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter18
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 19:13, 24 Mar 2015    Temat postu:

Zdaje relacje z eksperymentu... więc po podłączeniu akumulatora napięcie zaczęło spadać bez względu czy silnik pracował czy nie. Natomiast jak podłączyłem w prawy górny pin to napięcie się zwiększyło po odpaleniu silnika...na wolnych 14,6 na wyższych rosło do 15,5V
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jarasek
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 527
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:22, 24 Mar 2015    Temat postu:

Za wysokie to napięcie , chyba że miernik ci szwankuje i pokazuje za wysoko , sprawdź jakoś ten miernik czy nie fałszuje . Chociaż z tego co pamietam to ten prawy pin jest do oświetlenia także mogło by się zgadzać to napięcie , jak byś obciążył go lampami to napięcie powinno spaść do ~14v , jak masz możliwość to zamień ten regulator na inny .

Ostatnio zmieniony przez Jarasek dnia Wto 20:31, 24 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter18
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:15, 24 Mar 2015    Temat postu:

Miernik raczej ok...no niemam niestety innego regulatora, a co gdybym podpiął żarówkę tylną do akumulatora? Bo nie będę ukrywał ze światła też szału nie robią...

Chyba że zrobię tak że ten co mam zastosuje do świateł wtedy będę miał te 15v na światła a do ładowania kupię drugi regulator


Ostatnio zmieniony przez Dexter18 dnia Wto 22:37, 24 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaroslaw97
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2015
Posty: 147
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:52, 24 Mar 2015    Temat postu: Wiadomość

Najpierw sprawdź jakie napięcie daje cewka.Bo to może z niej wychodzi za dużo a regler tego nie jest w stanie ograniczyć.Tak było u mnie.Na wolnych z cewki było 20 volt.Oczywiście do cewki trzeba podłączyć żarówkę 21 wat i zmierzyć.Pomiar bez obciążenia nic nie daje!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter18
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:04, 24 Mar 2015    Temat postu:

no jak mierzyłem bez obciążenia to zarówno ze świetlnej jak i ładowania to max 14v na wolnych koło 10-12 wiadomo cały czas skacze miedzy 10 a 14
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:49, 24 Mar 2015    Temat postu:

Zakładając, że moduł powinien być podłączony tak: http://obrazki.elektroda.pl/1139734100_1302433593.jpg
możesz spróbować sprawdzić ten moduł i jego rozmieszczenie styków za pomocą takiego schematu wykorzystując akumulator i żarówkę 12V/5W:


O ile w środku modułu siedzi tyrystor, to powinno to się sprawdzić.
Nie mam takiego modułu, żeby samemu przetestować, ale możesz spróbować...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter18
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 8:43, 25 Mar 2015    Temat postu:

Nie świeci w obu przypadkach...jedynie jak wcześniej na prawym pinie pojawia się napięcie... mój regulator ma napisane taki symbol
QJ 125e 2221.

P.S. co do świateł to podłączyłem je przez ten regulator i nie widać różnicy..tzn nie mierzyłem regulatorem ale wizualnie świecą tak samo tyle ze przy wyższych obrotach z regulatorem świeci coraz mocniej a bez tak jakby do pewnego momentu tylko.
Z przodu zauważyłem ze mam wsadzoną H4 samochodową to mogą być słabe te światła...chyba najoptymalniej wstawić tą 35W?


Ostatnio zmieniony przez Dexter18 dnia Śro 9:05, 25 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 15:41, 25 Mar 2015    Temat postu:

Dexter18 napisał:
Nie świeci w obu przypadkach...jedynie jak wcześniej na prawym pinie pojawia się napięcie

To przyjmij, że prawy górny pin to "Lader" i zrób test z rysunku - lepiej wiedzieć, czy rzeczywiście masz zamienione te styki w module.
Jak zbyt mocna żarówka z przodu, to może lipnie świecić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dexter18
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:35, 25 Mar 2015    Temat postu:

Zakładając że ten prawy to Lader to jest tak jak na tych schematach.

A co do tyś świateł to zbyt mocna żarówka to pierwsza sprawa a druga to ze ją źle podłączyłem ale to już poprawiłem i lepiej jest.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jarasek
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 31 Lip 2005
Posty: 527
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lubuskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:05, 25 Mar 2015    Temat postu:

kup nowy regulator cena z przesyłką to jakieś pare groszy ...

Ostatnio zmieniony przez Jarasek dnia Śro 22:06, 25 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin