Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
kierunki nie działają

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
StepRecords11
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Lis 2015
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 14:57, 30 Lis 2015    Temat postu: kierunki nie działają

Witam wszystkich dziś znikły mi kierunki i tylnia lampa a cewki były mokre więc po jakimś czasie wyschły i wymieniłem simering złożyłem wszystko ale i tak nie działają kierunki i tylnia lampa i słabo działa oświetlenie licznika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 9:29, 01 Gru 2015    Temat postu:

Na jakie napięcie jest instalacja? Czemu cewki były mokre?
Może nie masz ładowania i akumulator się rozładował - dlatego nie ma kierunków...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
StepRecords11
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Lis 2015
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:29, 01 Gru 2015    Temat postu:

Instalacja 12v ładowanie jest simering poszedł i go wymieniłem dlatego cewki były mokre nie działają kierunki i tylnia lampa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:51, 01 Gru 2015    Temat postu:

Przy 12V lampa tylna (św. pozycyjne) i przednia zasilane są z tej samej cewki. Jeśli lampa przednia świeci, to cewka generuje napięcie i problemu trzeba szukać w podłączeniu lampy tylnej (kable) albo po prostu spaliła się żarówka. To jest osobna usterka nie związana z kierunkami.

W przypadku kierunków trzeba (skoro akumulator OK) sprawdzić obecność napięcia 12V na styku 49 ELBY. Jeśli będzie, to odłączyć od ELBY kable od styków 49 i 49a, zewrzeć je ze sobą i włączyć kierunki na kierownicy: dana strona żarówek powinna świecić światłem ciągłym. Wtedy problem będzie w ELBIE: złe podłączenie styku 31 do masy albo jest uszkodzona. Jeśli nie zaświecą światłem ciągłym, to problem jest w okablowaniu tzn. coś nie styka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
StepRecords11
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Lis 2015
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 17:47, 01 Gru 2015    Temat postu:

Sprawdziłem dziś napięcie akumulatora wynosi 11.70v gdy kluczyk jest w 1 poz wynosi około 6v a na drugiej 1.5 v niewiem dlaczego tak jest elbe sprawdzałem podłączyłem styk 49 49a i nic nie świeci i na ostatniej pozycji nic nie chce świecić jest chyba jakies zwarcie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 10:19, 02 Gru 2015    Temat postu:

Akumulator wygląda na rozładowany. W przypadku zwarcia powinno spalić bezpiecznik, natomiast jakiś mniejszy pobór prądu można łatwo sprawdzić podłączając szeregowo z plusem aku miernik (amperomierz) - jeśli będzie jakiś pobór prądu w danym położeniu stacyjki, to trzeba ustalić co jest tego powodem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
StepRecords11
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Lis 2015
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:44, 02 Gru 2015    Temat postu:

ale kolego gdy wyjme kluczyk ze stacyjki to aku powraca do 11 v
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:50, 02 Gru 2015    Temat postu:

Napięcie 11V jest bez obciążenia. Podłącz do akumulatora np. żarówkę 21W/12V i wtedy zmierz. Jeśli znacząco spadnie (poniżej 10V), to masz aku rozładowany.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin