Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Kierunki
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:40, 20 Paź 2012    Temat postu: Kierunki

Witam :look
Mój problem jes związany z kierunkami. Już pisałem o tym na forum:
http://www.simsonrulez.fora.pl/font-color-black-elektryka,26/kierunki-dziwny-problem,37641.html

Okazało sie wtedy że winny był akumulator. Załatwiłem używany aq i chodziły dobrze przez 2-3 dni.
A później znów to samo. Lecz klakson, pozycyjne działają ok.
Podłączyłem nowe SEGU i nic. 8)

Będe wdzięczny za każdą podpowiedz :look
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:36, 20 Paź 2012    Temat postu:

Podejrzenie pada na akumulator (rozładowany). Zmierz na nim napięcie bez odbiorników a potem podłącz do niego żarówkę o mocy 21W i zrób drugi pomiar.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:00, 21 Paź 2012    Temat postu:

Syzyf napisał:
Podejrzenie pada na akumulator (rozładowany). Zmierz na nim napięcie bez odbiorników a potem podłącz do niego żarówkę o mocy 21W i zrób drugi pomiar.


Do miernika mam dopiero dostęp w czwartek. Pozycyjne świecą moim zdaniem mocno.
Akumulator był napewno naładowany, gdy go kupowałem.
Czyli to oznacza że nie ma ładowania?
Jak podłącze żarówkę z kierunka do akumulatora podczas gdy simek pracuje powinna sie świecić, a po przegazówce mocniej zaświecić? 8O
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:54, 21 Paź 2012    Temat postu:

Pecik napisał:
Jak podłącze żarówkę z kierunku do akumulatora podczas gdy simek pracuje powinna sie świecić, a po przegazówce mocniej zaświecić?

Powinna zaświecić mocniej, co będzie świadczyło o tym, że aku jest ładowany.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dawidek199710
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 22 Kwi 2012
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Węgorzyno , Zach-Pom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:56, 21 Paź 2012    Temat postu:

jak bys nbie mial ladowania to by ci klakson nie dzialal
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 21:21, 21 Paź 2012    Temat postu:

dawidek199710 napisał:
jak bys nbie mial ladowania to by ci klakson nie dzialal


Ładowanie sprawdze jutro na żarówe.
Podłączałem nowe SEGU i to samo.
Dzisiaj sie przejechałem simem :] Na początu działały ok. a poźniej znowu pach :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 18:33, 26 Paź 2012    Temat postu:

Syzyf napisał:
Pecik napisał:
Jak podłącze żarówkę z kierunku do akumulatora podczas gdy simek pracuje powinna sie świecić, a po przegazówce mocniej zaświecić?

Powinna zaświecić mocniej, co będzie świadczyło o tym, że aku jest ładowany.

I niestety nie zaświeciała się mocniej. <img src=(" border="0" />
Czyli cewka ładowania do wymiany? 8O


Ostatnio zmieniony przez Pecik dnia Pią 18:34, 26 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:10, 26 Paź 2012    Temat postu:

Kupować można, gdy zna się przyczynę usterki.
Sprawdź cewkę: podłącz żarówkę 21W/12V pomiędzy 2 kable z silnika, które dochodzą do mostka prostowniczego (czerwono-żółty i czerwono-szary). Świeci po odpleniu silnika?
Potem podłącz żarówkę między masę a kabel dochodzący z mostka na styk 59 ELBY.
Powinna świecić i jasność ma wzrastać przy większych obrotach.
Jeśli tak będzie, to omiń na chwilę ELBĘ (SEGU) tzn. odłącz od niej kable od jej styków 59 i 49. Potem połącz te kable razem (aku ma być chroniony bezpiecznikiem, sprawdź, czy masz), podłącz żarówkę do aku (jak wcześniej) i sprawdź, czy będzie jaśniej swiecić przy wysokich obrotach.
Napisz, jak wypadły te próby.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:16, 28 Paź 2012    Temat postu:

1) "podłącz żarówkę 21W/12V pomiędzy 2 kable z silnika, które dochodzą do mostka prostowniczego (czerwono-żółty i czerwono-szary). Świeci po odpleniu silnika?"

Odrazu świeciła mocno, a po przegazówce jeszcze mocniej, aż oślepiała.

2)"Potem podłącz żarówkę między masę a kabel dochodzący z mostka na styk 59 ELBY"

NIE świeciła w ogóle <img src=(" border="0" /> . Styk 59 ELBY- 2kabelki, jeden z mostka a drugi od stacyjki



I co Syzyf z tymi fantami? 8O


Ostatnio zmieniony przez Pecik dnia Nie 16:30, 28 Paź 2012, w całości zmieniany 5 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 18:53, 28 Paź 2012    Temat postu:

Pecik napisał:
1) "podłącz żarówkę 21W/12V pomiędzy 2 kable z silnika, które dochodzą do mostka prostowniczego (czerwono-żółty i czerwono-szary). Świeci po odpleniu silnika?"

Odrazu świeciła mocno, a po przegazówce jeszcze mocniej, aż oślepiała.

W takim razie cewka jest OK.

Pecik napisał:
2)"Potem podłącz żarówkę między masę a kabel dochodzący z mostka na styk 59 ELBY"

NIE świeciła w ogóle <img src=(" border="0" /> . Styk 59 ELBY- 2kabelki, jeden z mostka a drugi od stacyjki

Chyba źle podłączyłeś żarówkę, bo jeden styk miał być podłączony od kabla przychodzącego na styk 59 ELBY (tu jest OK), natomiast drugi miał być podłączony do masy - podłączyłeś "od stacyjki"; nie wiem co to znaczy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:14, 28 Paź 2012    Temat postu:

Syzyf napisał:
Pecik napisał:
1) "podłącz żarówkę 21W/12V pomiędzy 2 kable z silnika, które dochodzą do mostka prostowniczego (czerwono-żółty i czerwono-szary). Świeci po odpleniu silnika?"

Odrazu świeciła mocno, a po przegazówce jeszcze mocniej, aż oślepiała.

W takim razie cewka jest OK.

Pecik napisał:
2)"Potem podłącz żarówkę między masę a kabel dochodzący z mostka na styk 59 ELBY"

NIE świeciła w ogóle <img src=(" border="0" /> . Styk 59 ELBY- 2kabelki, jeden z mostka a drugi od stacyjki

Chyba źle podłączyłeś żarówkę, bo jeden styk miał być podłączony od kabla przychodzącego na styk 59 ELBY (tu jest OK), natomiast drugi miał być podłączony do masy - podłączyłeś "od stacyjki"; nie wiem co to znaczy.


Troche nie zrozumiale napisałem.
Ta wsówka co idzie do styku 59 ELBY ma w sobie 2 kabelki: od mostka i od stacyjki.
Żarówkę podłączyłem tak jak pisałeś: 59 od elby i pod mase


Ostatnio zmieniony przez Pecik dnia Nie 19:16, 28 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:41, 28 Paź 2012    Temat postu:

Pecik napisał:
59 od elby i pod mase

To nadal nie jest precyzyjne określenie - powinno być, jak napisałem "pod kabel dochodzący z mostka na styk 59 ELBY".
Ale zakładając, że podłączyłeś dobrze, brak świecenia żarówki oznacza, że na wyjściu mostka (plusie) nie ma napięcia.
Przyczyny mogą być takie:
1. Źle podłączony mostek - porównaj ze schematem
2. Uszkodzony mostek - można go sprawdzić miernikiem. W kilku tematach było opisane, jak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:08, 28 Paź 2012    Temat postu:

Syzyf napisał:
Pecik napisał:
59 od elby i pod mase

To nadal nie jest precyzyjne określenie - powinno być, jak napisałem "pod kabel dochodzący z mostka na styk 59 ELBY".
Ale zakładając, że podłączyłeś dobrze, brak świecenia żarówki oznacza, że na wyjściu mostka (plusie) nie ma napięcia.
Przyczyny mogą być takie:
1. Źle podłączony mostek - porównaj ze schematem
2. Uszkodzony mostek - można go sprawdzić miernikiem. W kilku tematach było opisane, jak.


Jak narazie WIELKIE DZIĘKI Ci brardzo Syzyf.
Jutro sprawdze podłączenie mostka wg schematu i postaram sie napisać


Ostatnio zmieniony przez Pecik dnia Nie 20:09, 28 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:28, 31 Paź 2012    Temat postu:

Witam,
sory za post pod postem(odświeżenie tematu)

Aktualnie podłączenie mostka prostowniczego:
AC- kabel od cewki, +- kabel od cewki
wytyk pod AC(nie jest oznaczony) - pod mase,
wtyk pod + -do SEGU

Jeśli dobrze czytam schemat to powinno być:
+ kabelek od segu.
AC- kabelek od cewki
wtyk pod AC - od cewki
a ten pod + - pod mase

Czy dobrze to wszysto kapuje?


Ostatnio zmieniony przez Pecik dnia Śro 19:28, 31 Paź 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:32, 31 Paź 2012    Temat postu:

Powinno być tak:
- 2 kable od cewki ładowania 12V pod 2 styki AC mostka (kolejność dowolna)
- styk "minus" mostka na masę
- styk "plus" mostka do styku 59 ELBY/SEGU

Mostek ma 4 styki i są one rozmieszczone, jak na rysunku (widok z góry, przy obudowie kwadratowej mostka ze stykami na konektory/wsuwki):

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin