Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Jak podłączyć stacyjkę w S-51?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michas_S51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 9:37, 24 Kwi 2010    Temat postu: Jak podłączyć stacyjkę w S-51?

Witam,

Chciałem się dowiedzieć w jakich wtykach w stacyjce w simsonie jest 2 pozycja?

Inaczej mówiąc jak dam 2 pozycje w simku to jakie wtyki w stacyjce chodzą, podam do przykładu np. 57b, 2 59a itp.

Z góry dzięki za pomoc.

Syzyf jesteś specjalistą w dziedzinie elektryki w simosnie. Mogę prosić o GG??

Simson S51 platynki 12V 1990r.

TAG-SYZ ELEK-STAC
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 10:13, 24 Kwi 2010    Temat postu:

GG nie używam. Generalnie nie jestem też zwolennikiem udzielania porad na PW - od tego jest Forum i przy okazji ktoś inny może skorzysta.
Odnośnie pytania... Nie wiem, skąd ten wstręt do zajrzenia do schematu. Ja aby Ci odpowiedzieć też muszę tam zajrzeć, bo go na pamięć nie znam.
Np.:
http://www.akf-shop.de/moser/s51-1b.png
Jak widać w pozycji 2 stacyjki połączone są (od dołu):
- 56 i 59 (światła przód/tył)
- 15 i 30 (ładowanie aku)
- 59b i 58 (oświetlenie licznika)
Przy czym w tym ostatnim jest chyba błąd na schemacie, bo do styku 59b są podłączone 2 kable:
- oświetlenie licznika (dobrze)
- światło postojowe przednie (źle). Powinno być raczej podłączone styk wyżej na pozycji nr 3 stacyjki


Ostatnio zmieniony przez Syzyf dnia Sob 10:15, 24 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michas_S51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 10:36, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Dzięki wielkie, masz racje niech inny też się czegoś nauczą.
Raczej też korzystam ze schematów ale nie mogę się z tego schematu odczytać:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5dbe95cc52221a87
W moim simku posiadam: EWR, ELBE, platynki, 12V, masz gdzieś taki schemat,
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 11:02, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Najbardziej czytelne schematy masz tutaj:
http://www.moser-bs.de/Simson/s50s51.html
Co prawda nie ma tutaj dokładnie Twojego, czyli 12V, platynki i EWR(to samo co ESB).
Jednak samo połączenie kabli na pozycji nr 2 będzie raczej takie samo, bo chodzi tylko o włączenie świateł, czyli np. ten schemat:
http://www.akf-shop.de/moser/s51-1c1.png
(tu też jest ten sam błąd ze światłem postojowym)


Ostatnio zmieniony przez Syzyf dnia Sob 11:03, 24 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michas_S51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 11:08, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Wiesz czemu pisze bo mam oryginalnego simsona (bez przeróbek) i chce mu trochę poprawić elektrykę, ładowania mam itp tylko te światło chce mu zrobić z 2 pozycji (przód/tył).

Ok, teraz mam tak światło przednie i tylne podłączone są według tego schematu http://www.akf-shop.de/moser/s51-1c1.png

Tylko dalej nie wiem czemu nie ma ich na 2 pozycji w stacyjce?

Dobra już są światła (tył/przód) na pozycji 2, ale kolejny problem jest taki dlaczego są nadal światła na pozycji 1 w stacyjce?


Ostatnio zmieniony przez Michas_S51 dnia Sob 11:45, 24 Kwi 2010, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 11:44, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Nie masz świateł na poz. 2 bo w tym Simsonie chyba są światła na stałe włączone. Tak więc przeróbka wymagała by pewnego namysłu aby czegoś nie skaszanić Wink (1)

Odnośnie linku do tego niewyraźnego schematu...
Poniżej jest bardzo podobny schemat, choć z zapłonem elektronicznym. Jednak połączenia w obrębie stacyjki będą bardzo podobne albo identyczne ze schematem z Twojego linku.

Układ EWR i ESB to to samo.


Ostatnio zmieniony przez Syzyf dnia Sob 11:47, 24 Kwi 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michas_S51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 11:47, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Syzyf światła już są na pozycji 2, tylko dlaczego są nadal na pozycji 1??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:48, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Trochę źle się wyraziłem pisząc "nie masz świateł".
Masz je chyba na stałe w pozycji 1 i 2.
One się minimalnie różnią, bo zdaje się, że układ EWR (zapobiega przepalaniu się żarówek na wysokich obrotach) jest na jednej z nich wyłączony.
Ale tak dokładnie nie wiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michas_S51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:49, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Czyli krótka mówiąc nie da rady aby były na 2 pozycji?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:18, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Tego nie powiedziałem.
Można zrobić tak, że na poz. 1 świateł nie będzie a na 2 będą. Tylko, jak wspomniałem wcześniej, trzeba się nad tym trochę zastanowić. Głównie chodzi mi o styk 31c ukladu EWR, który oryginalnie w pozycji 2 jest zwierany do masy. Nie wiem w tej chwili czym to skutkuje.
Tak na pierwszy rzut oka skutkuje to wyłączeniem/zablokowaniem układu EWR - może ktoś wie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michas_S51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:35, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Kurde teraz mi się ładowanie straciło,:budzjelopa zapomniałem przed całymi oględzinami sprawdzić czy jest, tydzień temu jeszcze było.
Żadnych kabli od EWR i i Elby nie ruszałem,
na pewno były już tematy jak sprawdzić ELBE i EWR, podeślij coś abym mógł sprawdzić. Może się akurat już wcześniej spaliła. HELP
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 14:14, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Na pewno były tematy jak sprawdzić ELBĘ, czy też ładowanie.
Ale sorry, dlaczego mam szukać za Ciebie 8O ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michas_S51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:09, 24 Kwi 2010    Temat postu:

To inaczej mi pomóc. Zakładam, że nie ruszałem instalacji i co się mogło stać że nie ma ładowania?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 17:21, 24 Kwi 2010    Temat postu:

Usterki elektryczne często pojawiają się w momencie włączenia/wyłączenia(np. żarówka, czy inny komputer).
A na podstawie czego stwierdziłeś, że nie ma ładowania?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Michas_S51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Opolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:14, 24 Kwi 2010    Temat postu:

No chciałem się upewnić czy jest ładowanie, przykładam miernik przed puszczeniem silnika. Aku miał 12,35V, gdy włączyłem simsona napięcie lekko spadło (podświetlenie licznika, postój przód). Po dodaniu gazu na mierniku aku nie zmienił swojej wartości. Czyli dalej był w zakresie 12,30-35V. Reasumując ładowania brak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin