Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
cewka ładowanie
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mateuszkal
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 3736
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:30, 12 Sty 2008    Temat postu: cewka ładowanie

siema
mam taki problem gdy podłaczam ten bialo czerwony kabel do bezpiecznika,tam gdzie sie tez aku podłacza,to gdy aku jest podlaczone to iskrzy i rozladowuwuje aku.
Mogła sie gdzieś cewka ładowania zmasować ?
Tak też sie dzieje jak silnik pracuje i ten kabel iskrzy :/
co to moze byc ?

TAG-PUS ELEK-BEZP ELEK-INSS
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lycha_15
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 01 Lis 2007
Posty: 2442
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łaziska City
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:33, 12 Sty 2008    Temat postu:

gdzies ci sie zwarcie robi
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
soviet100
Gość





PostWysłany: Sob 20:58, 12 Sty 2008    Temat postu:

ale iskrzy w sensie jak do akumulatora podlaczas czy caly czas?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mateuszkal
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 3736
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:06, 12 Sty 2008    Temat postu:

zwarcie jest na tej plytce z bezpiecznikiem jak chce podlaczyc ten kabel to iskrzy koncowka jak jest aku podpiete i wtedy aku siada

probowalem wykrecić cewke i sprobowac zeby masy nie dotykala i jak nie dotyka masy to nie iskrzy

iskrzy jak jest aku podpiete i jak silnik chodzi


Ostatnio zmieniony przez mateuszkal dnia Sob 21:08, 12 Sty 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KnightRider
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3571
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:10, 13 Sty 2008    Temat postu:

A ktory kabel z tyrystora masz podlaczony pod bezpiecznik od cewki?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mateuszkal
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 3736
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:18, 13 Sty 2008    Temat postu:

bialo czerwony,ale wszystko jest dobrze podlaczone wedlug schematu
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KnightRider
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3571
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:32, 13 Sty 2008    Temat postu:

Chodzi mi o kabel ktory jest podlaczony po drugiej stronie bezpiecznika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mateuszkal
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 3736
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:50, 13 Sty 2008    Temat postu:

masz tu narysowane jak to mam podłaczone
http://img183.imageshack.us/img183/4725/simsonelektryyt3.png
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KnightRider
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3571
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:00, 13 Sty 2008    Temat postu:

Podlaczone jest dobrze. Prawdopodobnie wczesniej ktos zle podlaczyl i tyrystor sie uszkodzil.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mateuszkal
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 3736
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:01, 13 Sty 2008    Temat postu:

czyli co jest źle cewka czy turystor ? bo wczesniej tez tak bylo podlaczone i dzialalo
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KnightRider
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3571
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:50, 13 Sty 2008    Temat postu:

Sprawdz jeszcze napiecie jakie daje cewka ladowania, ale wine za brak ladowania ponosi wadliwy tyrystor.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mateuszkal
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 3736
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:54, 13 Sty 2008    Temat postu:

ladowanie bylo ok tylko jak podlaczam ten kabel to iskrzy i robi zwarcie a jak sprawdzic ta cewke ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DAVID
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 108
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: RADOM

PostWysłany: Nie 16:45, 13 Sty 2008    Temat postu:

masz zle podłączone cewka zawsze bedzie dawac mase na postoju, a prąd podczas pracy, ten kabel powinien byc podłączony do stacyjki. tak to zawsze bedzie iskrzycbo dajesz mase na aku i mażesz spalić cewke albo podzas jazdy przeładować aku. ten biało czerwony kabel powinien być podłączony do stacyjki sciągnij sobie schemat i sobie wszystko przepatrz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mateuszkal
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 08 Lip 2007
Posty: 3736
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:56, 13 Sty 2008    Temat postu:

ale ja nie mam stacyjki i tak dzialolo przedtem i bylo dobrze
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KnightRider
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3571
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:54, 13 Sty 2008    Temat postu:

Raczej Tobie DAVID proponuje sciagnac schemat, W S-51 na tyrystorze ladowanie idzie omijajac stacyjke.

Radze zaczerpnac troche wiedzy na temat tyrystora i diod prostowniczych i innych ukladow ladujacych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin