Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Brak tylniej lampy (nowy iskrownik, cewka butelkowa itp.)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krab-Sebastian
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 22:05, 14 Maj 2016    Temat postu: Brak tylniej lampy (nowy iskrownik, cewka butelkowa itp.)

Witajcie, od 2mieś męczę się z brakiem tylniego światła moim simsonie... wracając z pracy pewnego wieczoru zgubiła mi się iskra, zapchałem do domu wyminiłem cewkę butelkową i w dorge!... no otóż niebardzo... kolega mnie uświadomił że nie mam tylniego światła, mialem spory problem z ładoaniem akumulatora kiedy postawiłem całą instalacje od nowa i zrobiłem stacyjkę przy kierownicy, podłączyłem wszystko zgodnie z tym schematem:
http://obrazki.elektroda.pl/5869232000_1407789480.jpg

ładowanie, chyba jest b jak narazie akumulator nie pada, światła kiernki o dziwo wszystko jest tylko nie ma tylniego światła, do styku 58 mam podłączoną tylnia lampę oraz żarówkę od licznika, zauważyłem że jesli odepnę tylnia lampę i będę dodawał duuzo gazu to ta żaróweczka się będzie żarzyć (wiec jakis tam prąd przechodzi) natomiast kiedy podlączę tylnia lampe to zero reakcji, jesli zostawię podłączoną samą tylnia lampę to też się nie zaświeci...
relacja po 7h...
[/img]http://www.fotosik.pl/zdjecie/0445f204c313681f[img]
[/img]http://www.fotosik.pl/zdjecie/e1224c8186323aca[img]
i filmek z pola walki:
http://sendvid.com/q6ilzapf

Zapomnialem dodac ze jest to simson 4biegowy zaplon na platynki 6v a ten nowy iskrownik to "made in taiwan" z jackmotors albo gmoto Wink (1)


Ostatnio zmieniony przez Krab-Sebastian dnia Sob 23:42, 14 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
simsonenduro51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 07 Maj 2014
Posty: 38
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 8:44, 15 Maj 2016    Temat postu:

Spróbuj bez dławika te dwa niebieskie przewody co są owinięte na uchwycie od przerywacza kierunków zewrzyj je na chwilę i zobacz czy jest poprawa . Odwiń ten niebieski przewód z uchwytu od przerywacza bo może robić się cewka .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krab-Sebastian
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:49, 15 Maj 2016    Temat postu:

Witaj, odwinąłem te kable tak jak mowiles i nic, odlaczylem od stacyjki dwa niebieskie i zlaczylem je tak jak pisales i wcale nie swieci zarowka

Podmieniłem jeszcze kabelki od iskrownika bialo-czerwony pod styk potrójny a czerwony pod styk 59 efekt byl taki ze przednia lampa swiecila slabo natomiast zarowczka od licznika swiecila bardzo jasno, kiedy podlaczylem tylnia lampe zaroweczka zgasla tak jakby pobór prądu gdzieś uciekał

Myslicie ze to moze być wina stacyjki? kiedy podłączam tylnią lampe z przednia świeci całkiem znośnie natomisat z tego styku 58 jakby prawie wcale prąd nei wychodził, dodam że jesli podłączę bezpośrednio żarówkę do kabelka idącego od cewki to żarówka świeci się normalnie.


Ostatnio zmieniony przez Krab-Sebastian dnia Nie 13:42, 15 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
simsonenduro51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 07 Maj 2014
Posty: 38
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:36, 15 Maj 2016    Temat postu:

sprawdź przejście stacyjki miernikiem i masy też zobacz .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krab-Sebastian
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:59, 15 Maj 2016    Temat postu:

Jak można to zrobić bez miernka? bo nie posiadam a masy sprawdzane i czyszczone byly kilkanascie razy już bo przedtem coś z kierunkami mi się działo ze raz byly a raz nie (ale to chyba była wina tego z zle podlaczylem regulator i sie akumulator nie ladowal)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
simsonenduro51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 07 Maj 2014
Posty: 38
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:18, 15 Maj 2016    Temat postu:

Można zrobić prosty obwód żarowka- stacyjka- akumulator poza Simsonem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krab-Sebastian
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:40, 16 Maj 2016    Temat postu:

No wiec podlaczylem akumulator do styku 59 i kabelek od 56do zaroweczki a zaroweczke do akumulatora, po przekreceniu na pozycje swiatel w stacyjce zarowka swieci normalnym jasnym swiatlem, kiedy podlaczylem akumulator do styku potrojnego a zaroweczke z kabelkiem od 56 do akumulatora, efekt ten sam... takze stacyjka jest dobra pytanie co dalej? Mam stary iskrownik ale on kest zaoliwiony a tych zwoi nie bardzo da sie poczyscic... kiedys go przedmuchalem powietrzem i wtedy iskra sie zgubila i ppstanowilem kupic nowy...
W sumie to tak jakby cewka nie wyrabiala z pradem ale przeciez podlaczalemwszystkie/ przemienialem 3kabelki od iskrownika i dalej tak samo swieci, jedynie przednia lampa daje dobre swiatlo, jakies porady?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaroslaw97
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2015
Posty: 147
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:03, 16 Maj 2016    Temat postu:

Podstawa to kupić miernik gdy się grzebie z elektryką!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Krab-Sebastian
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:11, 16 Maj 2016    Temat postu:

Panowie, jest jakis progres, nie wiem co zrobilem ale zaroweczka od licznika swieci jasno(po odlaczeniu aku podlaczylem grubsze kable od iskrownika do stacyjki, ae pozniej podlaczylem z powrotem na cienkie i efekt taki sam) natomiast jesli podlacze lampe tylnia przestaje swiecic, jesli odlacze zaroweczke to tylnia lampa i tak nie swieci.

Panowie nikt nie ma jakiegos pomyslu? Sad (1)


Ostatnio zmieniony przez Krab-Sebastian dnia Śro 15:53, 18 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin