Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Koło przednie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Techniczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jurcyk
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Staszów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 9:25, 25 Cze 2015    Temat postu: Koło przednie

Witam. Dzisiaj postanowiłem wymienić w kole przednim w Simsonie S51 szczęki hamulcowe. Zakupiłem takowe http://www.jackmotors.pl/szczeki-hamulca-simson-kpl-mza-sport-id-578.html

Po wszystkich czynnościach przystąpiłem do skręcania - założyłem również nową oś, rozpierak i dźwignię. Niestety po założeniu koła i poskręcaniu osi, koło ciężko się obraca. Kiedy popuszczę nakrętkę osi to jest dobrze, kiedy dokręcę na max to obciera. Dodam, że linka hamulca i jej regulacja nie ma z tym nic wspólnego bowiem, nie ma różnicy czy linka jest założona czy nie.
I tu moje pytanie - Czy możliwe że po max dokręceniu przyłapuje łożysko ? Czy może jednak szczęki obcierają i muszą się dotrzeć . Faktycznie te szczęki MZA weszły na styk ale kiedy nakrętka osi jest lekko dokręcona to nic nie obciera.
Nie mam zbytnio pomysłu na rozwiązanie. Może ktoś miał podobny problem lub spostrzeżenia ?


Ostatnio zmieniony przez Jurcyk dnia Czw 9:26, 25 Cze 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Skibonzo
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 10 Mar 2014
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 12:57, 25 Cze 2015    Temat postu:

Na mur beton coś źle złożyłeś. Tak się składa, że ostatnio sam rozbierałem przedni hamulec i wszystko po ponownym skręceniu pasowało bardzo dobrze. Nic nie miała wspólnego siła dokręcenia nakrętki na osi do obcierania. Wniosek jest taki, że coś źle założyłeś. Sytuacja może być podobna jak do osi z tyłu jak się dokituje najpierw 2 półośki, a potem dopiero prawą stronę z łańcuchem to koło wcale nie daje się obracać. Spróbuj to rozebrać i złożyć na nowo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jurcyk
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 16 Lip 2014
Posty: 49
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Staszów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:11, 25 Cze 2015    Temat postu:

Dziś składałem bęben znowu i jest to samo. Wszystko założone tak jak było wcześniej , nic nie kombinowałem. Słychać tarcie, koło ciężkawo się kręci. Postaram się pojeździć trochę i zobaczymy co będzie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Techniczne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin