Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Wał-problem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:46, 25 Sie 2012    Temat postu: Wał-problem

Witam :look ,
szukałem ale nic nie znalazłem konkretnego do mojego problemu.

Po złożeni silnika na nowych łożyskach i koszu sprzęgła wał kręci się ciężko. Łapiąc za magneto można go przekręcić lecz z odczówalnym oporem. Silnik składany na ciepło. Motor chodzi lecz przeważnie gaśnie na luzie, ze względu na ten opór i nie ma TEGO kopa. Jak narazie leci 65 z lekkim bólem. Wał osadzony równo, za mocno raczej nie skręciłem, jak myślicie jaka przyczyna? Pomocy Koledzy


Ostatnio zmieniony przez Pecik dnia Sob 22:11, 25 Sie 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
toncio20
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 836
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: BYCINA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 8:52, 26 Sie 2012    Temat postu:

A masz odrzutnik oleju założony i zachowany luz 0.1 mm, bo jeśli nie masz odrzutnika a włożyłeś same podkładki dystansowe(lecz nie oryginalne a jakieś większe)i włożyłeś je na ciasno między seger a łożysko to ci one trą i powodują opory.To raczej nie wina wału
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
schwalbe96
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 2278
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Nie 11:26, 26 Sie 2012    Temat postu:

A łożyska ? Sprawdzałeś czy się swobodnie kręcą przed założeniem ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:43, 26 Sie 2012    Temat postu:

toncio20 napisał:
A masz odrzutnik oleju założony i zachowany luz 0.1 mm, bo jeśli nie masz odrzutnika a włożyłeś same podkładki dystansowe(lecz nie oryginalne a jakieś większe)i włożyłeś je na ciasno między seger a łożysko to ci one trą i powodują opory.To raczej nie wina wału


Odrzutnik nowy, luz troche większy niż 0,1. :/

Schwalbe96, łożyska kręciły się ładnie-SKF C3.

Możliwe że źle/za mocno łożyska "wbiłem"? 8O
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Antonio
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 23 Maj 2007
Posty: 7876
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Ok. Środy Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:51, 26 Sie 2012    Temat postu:

Jezeli maja luz na dystansowkach, to prawdopodobnie wystarczy troche pojezdzic i sie uloza, bo jedyne co moze robic opor, to lozyska i simmeringi, z czego simmeringi tak bardzo nie trzymaja.

Jezeli po zmontowaniu lozyska nie zostaly odprezone to na poczatku moze sie ciezko obracac ze wzgledu na to, ze bieznie sa sciskane osiowo, nie promieniowo. Bez tloka wal tez sie ciezko obracal?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:08, 26 Sie 2012    Temat postu:

Antonio napisał:
Jezeli maja luz na dystansowkach, to prawdopodobnie wystarczy troche pojezdzic i sie uloza, bo jedyne co moze robic opor, to lozyska i simmeringi, z czego simmeringi tak bardzo nie trzymaja.

Jezeli po zmontowaniu lozyska nie zostaly odprezone to na poczatku moze sie ciezko obracac ze wzgledu na to, ze bieznie sa sciskane osiowo, nie promieniowo. Bez tloka wal tez sie ciezko obracal?


Pukłem kilka razy gumowym młotkiem w kartery. Bez tłoka też sie ciężko obracał, trzeba było mocno złapać i obrucić (jedną ręką dawałem rade) Martwi mnie też że na luzie lekko przygasa, trzeba troche go gazem przytrzymywać. Jak wał był w lewym karterze to obracał sie b. ładnie
Jest jakaś możliwość uratowania go? Bo niedługo dojazd do szkoły sie szykuje :look

Edit/
Poluźniałem pojedyńczo i przykręcałem śruby od karterów i jest troszke lepiej 8O ale jeszcze nie idealnie


Ostatnio zmieniony przez Pecik dnia Pon 11:26, 27 Sie 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stasiu007
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 1818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:18, 27 Sie 2012    Temat postu:

Śruby karterów muszą być skręcone maksymalnie, ponieważ kompresji nie będzie miał. nie masz w ogóle tolerancii na ruch osiowy prawdopodobnie, więc pewnie dystanse za szerokie. Takie moje zdanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 10:37, 28 Sie 2012    Temat postu:

stasiu007 napisał:
Śruby karterów muszą być skręcone maksymalnie, ponieważ kompresji nie będzie miał. nie masz w ogóle tolerancii na ruch osiowy prawdopodobnie, więc pewnie dystanse za szerokie. Takie moje zdanie.


Jasne śruby na maksa. Śruby karterów mają być dokręcone z siłą 7Nm. NIe mam w rękach klucza dynamometrycznego <img src=(" border="0" />
Raczej chyba nie będzie miał tego podciśnienia i by źle/nie palił :/


Ostatnio zmieniony przez Pecik dnia Wto 11:13, 28 Sie 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
toncio20
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Cze 2012
Posty: 836
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: BYCINA
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 10:55, 28 Sie 2012    Temat postu:

Pecik jak masz tak głupio odpowiadać,gdy ktoś Ci doradza,to lepiej nic nie pisz i radź sobie sam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pecik
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 17 Sie 2012
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wlkp
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 11:12, 28 Sie 2012    Temat postu:

toncio20 napisał:
Pecik jak masz tak głupio odpowiadać,gdy ktoś Ci doradza,to lepiej nic nie pisz i radź sobie sam


Sorry
Pecik się poprawi :look

Ale mnie troche w bład wprowadza stasiu007?
I jezcze nie czyta postów. Pisałem że mam zachowany luz(<0,1)


Ostatnio zmieniony przez Pecik dnia Czw 20:58, 30 Sie 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin