Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Skaczą obroty, lewe powietze, problem z ustawieniem.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Makss51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Cze 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kossowa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 11:34, 25 Lip 2014    Temat postu: Skaczą obroty, lewe powietze, problem z ustawieniem.

Witam mam simsona s51, zapłon platynowy 12V a gaźnik 16n3-5.
Ostatnio simsona po założeniu nowych pierścieni z tłokiem przegrzałem silnik, a skutki były następujące: przytopiony tłok, spieczony jeden cały pierścień a drugi w połowie. Osiągał niezwykle wysokie temperatury :] cylindra nie dało się dotknąć a gumową obudowę od linki ssania stopiło.
Zrobiłem rozpoławianie silnika, wymieniłem łożyska na wale, tłok z pierścieniami, simmeringi, dokupiłem podkładki i zabezpieczenia oraz uszczelki. Złożyłem połówki (kartery) i skręciłem na nowych śrubach, założyłem cylinder, zabezpieczenia, pierścienie, sworzeń, tłok itd.
Po całkowitym skręceniu włożyłem silnik do ramy i próbowałem odpalić, ciężko zapalał po odpaleniu i przejechaniu od domu do sklepu około 200m i wróciwszy na swoje miejsce garażowania po drodze mulił i ciężko się jechało ale problem jest w tym że sam wkręca się na obroty czasami trzyma strasznie wysokie, wolno spada z wysokich obrotów i nie da się ustawić wolnych obrotów. Gdy puścimy go z gazu to jakby trzyma obroty ale jak przygazuję to trzyma wysokie, a potem gaśnie. Przepustnica jest w porządku. Próbowałem wiele rzeczy przełożyłem gaźnik od kolegi simsona a efekt ten sam, cylinder z tłokiem efekt lepszy ale nadal prawie taki sam.
Postanowiłem rozpołowić silnik znowu i uszczelnić go silikonem. Niestety nic prawdopodobnie mi się zdaje że przy łączeniu cylindra z tłokiem jest jakaś nieszczelność i z tego może wynikać łapanie lewego powietrza. Ustawiałem zapłon na różne sposoby, kupiłem nową cewkę od zapłonu ale to nie pomogło. Dodam że gdy ściągnie się głowicę to u kolegi w trakcie kopania słychać charakterystyczne chrapanie i dudnienie. U mnie niestety tego nie ma, nawet po przełożeniu tłoka z cylidrem od simsona mojego kolegi. Proszę o pomoc bo się już męczę od połowy czerwca. ;(
Jak sobie nie poradzę to topie silnik w rzece. :] (taki żarcik)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
stasiu007
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Lut 2012
Posty: 1818
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:11, 28 Lip 2014    Temat postu:

Zapłon masz źle ustawiony. Ustaw porządnie zapłon, i platyny, wymień profilaktycznie kondensator.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin