Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Problem ze złożeniem silinka S51

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek1212
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 10218
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarnów - polski biegun ciepła

PostWysłany: Śro 16:11, 13 Cze 2007    Temat postu: Problem ze złożeniem silinka S51

Witam
Zabrałem się jakiś czas temu za remont silnika do S51, tzn. nowe łożyska (FAG, wszystkie C3), simmeringi, oringi, pierścienie. Najpierw złożyłem same kartery ze skrzynią w środku (4 biegi) i gdy próbuje obrócić wałkiem zdawczym to da się to tylko zrobić kluczem 15 (w rękach nie pójdzie) i czuć że w środku obracają się zębatki, a wałek obraca się "skokowo". To samo się tyczy jak chce obrócić wałkiem na któym jest sprzęgło. Aha, jak wrzuce luz i kręce wałkiem zdawczym to idzie normalnie płynnie, ale też bardzo ciężko.
Dodam że w środku wszystkie podkładki itp. założyłem, ale jest to pierwszy silnik od Simsona jaki składam. Dodam jeszcze że nie znam jego przeszłości i nie wiem czy przed rozkręceniem też tak było. Wydaje mi się że wałki się kontują.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KnightRider
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 07 Sty 2007
Posty: 3571
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa/Wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 17:17, 13 Cze 2007    Temat postu:

A na luzie wałek sprzeglowy tez ciezko chodzi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Tomek1212
PREZES
<font color=red>PREZES


Dołączył: 08 Cze 2007
Posty: 10218
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarnów - polski biegun ciepła

PostWysłany: Śro 21:53, 13 Cze 2007    Temat postu:

No już naprawiłem.
Okazało się, że zębatka drugiego biegu na wałku sprzęgłowym miała 17 zębów a oryginalna ma 16. Dałem 16-tke i teraz chodzi bardzo ładnie. Aktualnie skręcam mechanizm zmiany biegów i jeszcze nie wiem jak to potem wyregulować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin