Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
problem z silnikiem!! jest prąd ale nie ma iskry!!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrusskibusss
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 20:53, 18 Lis 2008    Temat postu: problem z silnikiem!! jest prąd ale nie ma iskry!!

witam, mam problem, sciaglem magneto i znikla mi iskra Sad (1) poniewaz chcialem odkrecic zryta srubke od zaplon, chociaz i tak mi sie to nie udalo, a silnik nigdy nie byl rozbierany, i jak zalozylem to nie ma iskry, ale jest prąd na siwecy bo kopie, moze to byc np cewka butelkowa? bo przed sicagnieciem chodzil jak burza;/ prosze o pomoc. pozdro
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Matipiekarz
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Mielec
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:31, 18 Lis 2008    Temat postu:

jeśli jest prąd w kapturku a nie ma iskry to nie masz masy na cewce butelkowej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrusskibusss
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 22:24, 18 Lis 2008    Temat postu:

a musze wymieniac cala cewke czy da sie to naprawic jakos? i wielkie dzieki za odpowiedz, bo nie wiedzialem co robic
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kaziu
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 3109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zgierz
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:27, 18 Lis 2008    Temat postu:

Sprawdź czy 2 cienkie kabelki od cewki butelkowej jeden brazowy a drugi biało-brązowy sa podłaczone....czasem sie masa [brazowy] wysunie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrusskibusss
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 7:17, 19 Lis 2008    Temat postu:

jest jakas roznica w jakiej kolejnosci sie podepnie kabelki? sprawdze ten kabelek, ale daje sobie glowe uciac ze wszystko w nim w porzadku. i jeszcze jeddno pytanie... jak ustawialem platynki, to nie dokrecalem magneta, i gdy sie zeslizgiwalo z walu dawalo iskre... a cewka jest na 6v a silnik na 12v to ma jakas roznice?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gugu
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 463
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: chodziez

PostWysłany: Śro 9:44, 19 Lis 2008    Temat postu:

Ja mysle ze cały problem tkwi w ustawieniu przerwy na platynach,sprawdz tez jak klin wyglada pisales ze magneto było niedokrecone,cewka czy 6v czy 12v jak byla caly czas ok tood razu nie padła(mozesz odkrecic 1 kabelek od tej cewki pod bakiem i dotykac do 2go i depnąc starterem jesli iskrzy a iskry brak to jak pisałem platyny mają złą przerwe za duzą albo jej brak)cześć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrusskibusss
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 14:34, 19 Lis 2008    Temat postu:

teraz jest tak: odpialem kable od cewki butelkowej (WN), i jak przykladam do cylindra to iskrzą... a jak sa przy cewce butelkowej (WN) to nie daje iskry.. moze to jakas błachostka? bo sam juz nie wiem Sad (1)

Ostatnio zmieniony przez piotrusskibusss dnia Śro 16:09, 19 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gugu
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 463
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: chodziez

PostWysłany: Śro 17:09, 19 Lis 2008    Temat postu:

Przyjacielu musisz byc precyzyjny jezeli odkreciles 2 kabelki od cewki butelkowej i dotykales 1 o 2 kabelek depnąłes starterem czy iskrzyło?1 kabelek podaje prąd 2gi mase wiec powinno iskrzyć.Jesli maszcierpliwosc sprawdz to raz jeszcze.Jezeli bedzie iskrzyło przy dotykaniu kabelka o kabelek to podtrzymuje opinie ze wine mają platyny,jesli nie bedzie iskrzylo a jak dotkniesz do silnika to zaiskrzy wówczas kabelek przykrecony do ramy nie podaje masy i tam szukaj przyczyny.cześć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrusskibusss
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 17:29, 19 Lis 2008    Temat postu:

no i sprawdzilem i jest bardzo ladna niebeisko biala iskra miedzy kabelkami, ale przez cewke niechce dac iskry to co teraz robic? przerwa na platynach i dalej podlaczyc tak wszystko jak bylo? moze to byc kondensator?

Ostatnio zmieniony przez piotrusskibusss dnia Śro 17:34, 19 Lis 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gugu
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 463
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: chodziez

PostWysłany: Śro 18:16, 19 Lis 2008    Temat postu:

Czyli cewka podaje prąd,przykreć je tak jak były,i ustaw przerwe na platynach zwróc uwage by nie była zbyt duza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrusskibusss
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 20:50, 19 Lis 2008    Temat postu:

no i wszystko byloby ok, gdyby iskra byla na miedzy tą główką od swiecy i tym czubkiem, a jest po bokach:/ to wina platynek?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gugu
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 02 Lip 2007
Posty: 463
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: chodziez

PostWysłany: Śro 21:16, 19 Lis 2008    Temat postu:

To juz wina swiecy,zmien na inną nie koniecznie musi byc nowa,dlaczego przyjacielu nikt wiecej ci nie pomaga?przecież tylu mistrzów tu jest a cały temat walimy tylko Ty i ja ps. ale miło mi bardzo ze mi jakos tam ufasz i pytasz.cześć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
piotrusskibusss
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 18 Lis 2008
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 21:20, 19 Lis 2008    Temat postu:

no widzisz, niestety, tylu magistrów na tym forum pozjadalo zęby na simsonach, a zaden nie powie nawet slowa, to juz moj trzeci silnik do simka, ale ustawic umiem zalpon z platynami, tylko nie wiedzialem gdzie tkwi przyczyna!! bardzo Ci dziekuje za pomoc, i licze na dalsza wspolprace, jesli zajdzie taka potrzeba, POZDRO!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin