Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Elektryka, Gaźnik
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wilczek
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 8:26, 19 Cze 2011    Temat postu: Elektryka, Gaźnik

Hejka wszystkim forumowiczom. Tematów już pewnie było takich sporo ale mam z moim simkiem pare problemów więc:
Kupiłem go wczoraj, bez problemu przejechałem ok 30 km do domu, po jakiejś godzinie pojechałem na małą przejażdżkę, przejechałem 500 m i simsonek zaczął schodzić z obrotów aż zgasł, po 10 min zapalił przejechałem ok. 200 m i znowu zgasł. W domu zobaczyłem że zalewa cały czas świece (gość od którego kupiłem mowił że nie potrafi wyregulować gaźnika *jest on nowy* i cały czas jest na ssaniu) no, ale dobra z tym sobie poradziłem. Znowu nie chciał palić, okazało się że nie ma iskry, ustawiłem przerwe na przerywaczu, ładnie pali praktycznie za pierwszym, drugim razem ale nie może wkręcić się na obroty, gdy am mu tylko troche więcej gazu zaczyna strzelać z rury no i d*pa. Wszystko jest ładnie uszczelnione także napewno nie lewe powietrze, a i jeszcze cały zapłon jest nowy. Nie wiem co to moze być, wcześniej bez problemu przejechałem tyle km, ateraz szczyt jego możliwości to 200-300 m xd Co o tym sądzicie ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 8:55, 19 Cze 2011    Temat postu:

Możliwe że trochę opóźniłeś zapłon i przez to strzela w wydech.
Spróbuj zmienić świecę na inną i na niej też ustaw przerwę 0,4mm.
Jeżeli masz drugi kondensator to spróbuj go założyć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wilczek
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 9:11, 19 Cze 2011    Temat postu:

Próbowałem na innej świecy ale nie ustawiałęm na niej przerwy. Jutro zmienie i dam znać Wink (1)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcintroc01
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 103
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: krasnysataw
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:03, 19 Cze 2011    Temat postu:

Kolego ustaw na nowo wyprzedzenie zapłonu bo nie wiadomo jaka była wcześniej przerwa. Ustaw 1.8 mm przed gmp a przerwę 0.4 mm.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wilczek
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:28, 19 Cze 2011    Temat postu:

To jeszcze tylko mi powiedzcie taką rzecz, jak jest iskrownik to mam taką jakby obudowe na nim, w niej dwie dziury i przez nie widac iskrownik i to wszystko, jak to zdjąc ? (pewnie jest taki temat ale nawet nie wiem jak to wyszukac bo nie wiem jak to sie nazywa
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marcintroc01
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 103
Przeczytał: 5 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: krasnysataw
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:31, 19 Cze 2011    Temat postu:

Kolego możesz zrobić zdjęcie bo nie bardzo rozumiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:40, 19 Cze 2011    Temat postu:

To nie jest obudowa tylko koło magnesowe.
Ono się obraza razem z zamontowanymi na nim magnesami powodując indukcje prądu w cewkach( zapłonowej, świetlnej, ładowania)
Na środku jest przykręcone śrubą, do wału. Odkręć tą śrubkę, potem ściągaczem musisz zdjąć do koło. Zobaczysz iskrownik w pełnej okazałości Wink (1)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wilczek
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 10:48, 19 Cze 2011    Temat postu:


Prosze bardzo, chodzi o to czarne
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MrKrzysiek95
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 1076
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: lhr
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 21:58, 19 Cze 2011    Temat postu:

To czarne to jest tak jak napisał Pustack koło magnesowe/zamachowe
które obracając się powoduje indukcje prądu na cewki (Pustack wyżej wymienił na jakie Happy
Ciekawy jestem jak ustawiłeś tą przerwę na przerywaczy bez ściągania "tej obudowy" (koło magnesowe/ zamachowe)?
Żeby odkręcić... przytrzymujesz ręką nakładasz klucz i odkręcasz, albo śrubokręt między koło magnesowe a karter i odkręcasz nakrętkę, potem wkręcasz w koło magnesowe ściągacz i już dalej sobie pewnie poradzisz^^ :]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wilczek
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 23:25, 19 Cze 2011    Temat postu:

Ok ok dzięki chłopaki jutro się pomęcze Wink (1)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wilczek
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:34, 20 Cze 2011    Temat postu:

No więc za simka wziął się mechanik, ustawił zapłon, okazało się że przerywacz nie mial dobrego mocowania, srubka miala wyrobiony gwint. Rozkręcił gaźnik okazało się że była nie dokręcona (chyba) dysza tam w środku, męczył się pół dnia ale simsonek zaczął normalnie jeździć, odstawiłem go po jakiejś godzince chciałem się przejechać i nadal go muli, o wiele mniej ale nie moge dać gazu do końca i mam pytanie czy może to być spowodowane świecą?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mikixo
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 2186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kurzejewo nd. Grudziądza
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:52, 20 Cze 2011    Temat postu:

No świecą to wątpię ,ale zobacz to tylko chwilka . Może jest jeszcze coś nie wyregulowane myślę o gaźniku i go muli.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:15, 20 Cze 2011    Temat postu:

Świece może mieć na to wpływ lecz bardziej może chodzić o przerwę na niej. Ustaw 0.4mm.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawel332
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 23 Maj 2010
Posty: 254
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jelenia góra
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:53, 20 Cze 2011    Temat postu:

jak go muli to albo regulacja albo czyszczenie gaźnika pomoże.
tak poza tematem
masz jakąś małą zębatkę albo mi się wydaję.


Ostatnio zmieniony przez pawel332 dnia Pon 21:57, 20 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wilczek
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 11 Cze 2011
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 18:23, 23 Cze 2011    Temat postu:

No niestety nic jeszcze nie robiłem w nim ponieważ urwała mi się linka od sprzęgłąi mam kolejny problem jak założyc nową ;p Jest na forum jakis temacik jak wyregulowac gaźnik bo widze tylko dwie srubki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin