Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Elektronik nie wkręca się na obroty!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
slowianin92
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 15 Mar 2014
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 16:10, 15 Mar 2014    Temat postu: Elektronik nie wkręca się na obroty!

Witam!
Przeczytałem kilka postów na forum i nie znalazłem oczekiwanej odpowiedzi.
W zasadzie nie zajmuje sie już motorowerami, nie ten wiek, dawno przesiadłem sie na cos większego. Sąsiad kupił "dzika" z silnikiem od simsona i poprosił mnie o pomoc. Silnik elektronik 6v od SR 50. Na początek jak to w elektroniku zapłon kreska do kreski i niema siły musi palić (nie idealnie, ale zawsze na początek coś) Simek zapalił, ale nie wkręcał się na obroty, w zasadzie walczył o zycie. Za drugim razem podszedłem do sprawy profesionalnie ustawiajac zapłon przy pomocy lamy stroboskopowej. Tu dzieją się dziwne rzeczy! przy 1000 obr/min wszystko jest ok. (lampa błyska kreska do kreski, wszystko sie zgadza). Przy 3200 obr/min kreska na rotorze gdzieś znika, iskra dalej jest). Tu pojawia sie moje pytanie: Zakres lampy nie sięga tak wysokich obrotów? Jest to wada zapłonu? Mogą mieć wpływ simmeringi na wale? Oczywiście dla sprawdzenia podmieniłem gażnik i cewke z innego simka. Sytuacja bez zmian.
Przerosl mnie ten temat, prosze o pomoc.
Pozdrawiam!

P.S. Oczywiście aby rozkręcić silnik do tych obrotów uzylem wiertarki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:09, 15 Mar 2014    Temat postu:

Nie rozumiem jak kreska może znikać. Skoro jest ona wybita fabrycznie, lub narysowana przez Ciebie to jak może zniknąć ? Może jej być nie widać ale jeśli, tak to na skutek złej pracy stroboskopu. Być może lampa łapie jakieś zakłócenia ? Główną ich przyczyną może być fajka oraz przewód wysokiego napięcia. Przewód najlepiej wymienić na ekranowany, a fajkę na taką z rezystorem w środku, powinno pomóc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin