Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
brak pierwszego biegu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domcio101218
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:21, 28 Sty 2012    Temat postu: brak pierwszego biegu

Witam w moim sisonie s51 był taki problem że znikły wszystkie biegi, rozpołowilem go pozprawdzałem wszystko, wymienilem ten wałek garbaty co wchodzi w kólki i wodzik. Moim problemem jest to że nie ma wszystkich biegów jest tylko dwójka i luz a reszty biegów nie ma, po regulacji ustawiłem 46,6 ale nic to nie dalo. Prosze o odpowiedź z góry dziękuję...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~PROMIL-SIMSON~
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:28, 28 Sty 2012    Temat postu:

jeżeli poprawnie wykonałeś regulacje i odpowiednio to sprawdziłeś to powinno działać, w przeciwnym razie jak mówisz musisz robić to na wyczucie, gdy nie ma biegów niższych to tuleje kręć w prawo, gdy zaś nie ma wyższych to w lewo i tak aż będą wszystkie.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domcio101218
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:30, 28 Sty 2012    Temat postu:

Po prosu ustawiłem 46,6 kręciłem w prawo w lewo aż wyszedł mi ten wynik.

Ostatnio zmieniony przez domcio101218 dnia Sob 19:31, 28 Sty 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~PROMIL-SIMSON~
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:32, 28 Sty 2012    Temat postu:

a masz może zdjęty lewy dekiel tj. ten od strony sprzęgła....?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domcio101218
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:33, 28 Sty 2012    Temat postu:

Tak
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~PROMIL-SIMSON~
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:36, 28 Sty 2012    Temat postu:

to weź ręcznie przerzuć bieg na luz a następnie wrzuć 1 (wyciągając/wpychając wałek garbaty) i dopiero zmierz odległość w wałku zdawczym, ja tak robiłem bo tak to były "przekłamania" a tak było cacy spróbuj...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domcio101218
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:40, 28 Sty 2012    Temat postu:

Już tak właśnie robiłem wyciągłem ten wałek na 1szy bieg i dopiero ustawiłem 46,6, ale po ustawieniu jak wżuciłem 2 bieg to na pierwszy już nie wrzuciłem. A może to wina tego segera który jest na wałku krzywym bo luźno mi siedział i pod nim były 2 podkładki a chyba powinna być jedna?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~PROMIL-SIMSON~
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:43, 28 Sty 2012    Temat postu:

mając na myśli wałek krzywy, mówisz o wałku garbatym tym w skrzyni biegów tj. wewnątrz wałka zdawczego... tak...? jeżeli tak to o jakich podkładkach mówisz ....w którym miejscu... bo nie kojarze...?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domcio101218
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:51, 28 Sty 2012    Temat postu:

chodzi mi o ten:
http://img843.imageshack.us/img843/4126/waekkrzywkowymza.jpg
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~PROMIL-SIMSON~
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:56, 28 Sty 2012    Temat postu:

a no tak racja nie skojarzyłem sory, ja mam tam jedną podkładkę zaś u kolegi jak mu robiłem ostatnio silnik to był tam tylko seger, chodzi o to aby nie siedziało, chodziło to sztywno tylko miało luz .....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domcio101218
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:00, 28 Sty 2012    Temat postu:

Aha więc ta zrobie bo na początku miałem taki problemże znikły mi wszystkie biegi więc go rozebrałem, sprawdziłem wszystko było ok wymieniłem wodzik ten wałek garbaty co w kulki wchodzi złożyłem go i miałem tylko dwójke a mogą być jeszcze inne przyczyny braku biegów?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
~PROMIL-SIMSON~
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 130
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarczyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:06, 28 Sty 2012    Temat postu:

ew. może coś źle złożyłeś ale w to raczej wątpie więc regulacja regulacja regulacja, (a nie zostało ci części :/ )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
domcio101218
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 14 Sty 2012
Posty: 105
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:15, 28 Sty 2012    Temat postu:

nie wszystko dobrze złożyłem bo składałem z tym filmikiem lehrvideo. A może być tak że w tym wałku zmiany biegów w tym co pokazałem na zdjęciu wyrobił sie ten rowek albo ta podkówka się starła czy jakoś tak. Aha dodam jeszcze że czasami wskoczył mi bieg trzeci ale dopiero gdy po włączeniu 2 biegu pedał nacisłem na dół i wodzik przeskoczył o jeden cypek na tym wybieraku biegów to dopiero udało mi się włączyć ten bieg a może tu jest też jakaś przyczyna?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 21:21, 28 Sty 2012    Temat postu:

Regulacja i pomiar wymiaru 46,6 ma sens tylko przy dokręconej nakrętce M8 na zewnątrz silnika (pod gaźnikiem). Trzeba obrócić wewnętrzną śrubę, dokręcić nakrętkę i dopiero robić pomiar.

Piszesz "kręciłem w prawo w lewo aż wyszedł mi ten wynik", z czego wynika, że nie dokręcałeś nakrętki po każdym "pokręceniu". Jeśli tak, to taka regulacja nie ma sensu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Benzine
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: SRC
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:26, 29 Sty 2012    Temat postu:

domcio101218 użyłeś mojego zdjęcia ;p Zapomniałeś o A.C.T.A.? Wide grin
Co do regulacji to nie zawsze pomaga to wasze 46,6..
Jak ustawiałem biegi to miałem suwmiarkę ustawioną na tą odległość.
Brakowało mi dwójki i czwórki.
Pobawiłem się na wyczucie i trafiłem. Metodą prób i błędów ;p
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy silnikowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin