Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Skrzynia biegów.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Muczo1994
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 18:57, 05 Maj 2010    Temat postu: Skrzynia biegów.

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam problem z simsonem s51, a dokładniej chodzi o skrzynię biegów. Otóż nie chce mi wskoczyć drugi, trzeci i czwarty bieg? Czy ktoś wie gdzie tkwi problem, kilka dni temu simson normalnie jeździł. Proszę o rady i pouczenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:14, 05 Maj 2010    Temat postu:

Czyli stało to się nagle.
Olej w skrzyni jest?
Regulacja skrzyni pewnie więc odpada jako przyczyna, ale możesz to sprawdzić mało inwazyjnie, czyli zmierzyć głębokość wałka przełączającego biegi (tzw. baranka).
Trzeba ściągnąć dekiel silnika z prawej strony (od strony zębatki łańcucha) a potem plastikową zębatkę napędu licznika. W wałku, do którego jest przykręcona zębatka łancucha jest otwór. Musisz zmierzyć jak głęboko da się tam włożyć np. wiertło 8mm (tępym końcem) a najlepiej zmierzyć to przy pomocy suwmiarki.
Musisz więc wbić pierwszy bieg i sprawdzić, czy ten wymiar wynosi 46,6 mm.
Jeśli tak, to regulacja raczej odpada.
Wtedy musiałbyś ściągnąć dekiel z lewej strony (najpierw spuścić olej) i obejrzeć mechanizm zmiany biegów, czy nie urwała się jakaś sprężynka albo nie puścił jakiś spaw na śrubie regulacyjnej itp.
Wtedy jakieś wyraźne fotki by się przydały, chyba że od razu będzie widać co się stało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Muczo1994
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 19:22, 05 Maj 2010    Temat postu:

Po prostu powiem tak, dokładniej to jeździłem i przy skrzyżowaniu jak zwykle wskoczyłem na jedynkę, a potem.. nie chciało wcale wskoczyć na drugi bieg..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:37, 05 Maj 2010    Temat postu:

Czyli rozumiem, że już tak został na pierwszym biegu i nie da się przełączyć na luz i na inny bieg?
To chyba raczej bez odkręcenia lewego dekla się nie obejdzie. Tym niemniej sprawdź to, co napisałem wyżej bo jest proste i zajmie góra 10 minut.
Przy ściąganiu lewego dekla trzeba spuścić olej, pewnie zniszczysz uszczelkę, więc trzeba założyć nową - to już jest trochę zabawy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ostry141
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Lip 2009
Posty: 339
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Śro 20:16, 05 Maj 2010    Temat postu:

Najpierw tak jak mowił Syzyf spuść olej i zdejmij dekielek z lewej strony. Przyjrzyj się temu mechanizmowi. u mnie była to kwestia jednej spręzynki...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Murarz
KIEROWNIK
<font color=green>KIEROWNIK


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 1467
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Podkarpacie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:22, 05 Maj 2010    Temat postu:

Ja miałem podobną sytuację. Miałem tylko jedynkę. U mnie poszło łożysko i zablokowało coś w środku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
konradq1209
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 1296
Przeczytał: 2 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stargard Szcz. Zachodniopomorskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:19, 06 Maj 2010    Temat postu:

Ja jak miałem tylko 1 bieg to regulacja skrzyni pomogła.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wajcar
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 19 Lip 2009
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:13, 06 Maj 2010    Temat postu:

u mnie tak było jak się nakrętka odkręcała pod gaźnikiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Muczo1994
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 12:06, 16 Maj 2010    Temat postu:

Dzięki wszystkim za podpowiedzi, okazało się że to jedynie regulacja skrzyni biegów, lecz mam ustawione na 46,4 bo nie chcę zerwać gwintu.
I teraz mam kolejny problem, na 4 biegu maksymalna prędkość 40 km/h a wcześniej jechał 70km/h. I kolejne pytanie co mu jest? Biegu ładnie wskakują, i co to może być nie może wejść na obroty czy co?
Proszę o odpowiedzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kira
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 20 Gru 2009
Posty: 828
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:58, 16 Maj 2010    Temat postu:

Może źle założyłeś napęd licznika, i ci źle podaje...Na 4 i full obrotach jedzie ci 40 km/h ,czy ci czwarty bieg zamula ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Janaszioom
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 1680
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Wielkopolskie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:13, 16 Maj 2010    Temat postu:

ja tak czasami mam jak za mocno linkę od sprzęgła naciągnę wszystkie biegi działają ale jak wyjadę z podwórka to do 40km dociągnie i i już ma full obroty więc albo źle wyregulowałeś albo linka za mocno naciągnięta.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Muczo1994
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Maj 2010
Posty: 32
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:57, 16 Maj 2010    Temat postu:

No daje czwórkę i na maksa 40 km/h ;/. Możliwe że to linka.
A czy jest wykluczenie że gaźnik jest zepsuty, bo może paliwa nie podaje wystarczająco nie wiem.

p.s. daje czwórkę daje na maks i to 40km.h. ale słychać tak jak by nie wchodził na obroty i się dusił.


Ostatnio zmieniony przez Muczo1994 dnia Nie 21:01, 16 Maj 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin