Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Simson S51 - Muł podczas ruszania, problemy z gaźnikiem.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kira
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 20 Gru 2009
Posty: 828
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Częstochowa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:46, 25 Kwi 2012    Temat postu: Simson S51 - Muł podczas ruszania, problemy z gaźnikiem.

Siemka Wink (1)

Otóż mam problem z simsonkiem. Simson S51 12V gaźnik 16n3.
Odpalam na zimno. Za 3-4 kopem odpala, raz dodaję gazu a raz nie aż w końcu odpali. Kiedy odpali i jest zimny i od razu ruszę są dwie opcje:
-Bardzo rzadko rusza jak szatan i nawet przód podnosi jak by mu nic nie dolegało.
- Muli go tak, że jeżeli się z niego nie zejdzie i nie zapcha i nie złapię obrotów lub się nogą nie zacznę odpychać to zgaśnie.
W 98% jest to raczej ta druga wersja.
Nawet na zagrzanym silniku, kiedy pracuję w miarę równo ( Trzymając zaciągnięte ssanie + lekko manetka). Ale kiedy już wbijam bieg i próbuję ruszyć właśnie dostanie takiego muła, że jedzie może z 2-3 km/h i gaśnie albo zacznę się odpychać i zacznie jechać stopniowo coraz więcej już zaczyna normalnie jechać. Problem polega też na tym, że nawet jeżeli jadę już około 5 km/h i na chama strzelę ze sprzęgła to nic mu to nie daję. Wkręca się na max obroty, puszczam sprzęgło a tu Duuuu i znowu odpychanie jakoś albo gaśnie i wtedy na pych bo inaczej nie ruszę...
Simsona wyregulowałem co nieco, wkręciłem śrubę od składu mieszanki i wykręciłem dwa obroty i pół. Do tego iglica na środkowym lub o jeden ząbek na dół. Zmieniłem filtr powietrza, na inny ( Taki z drutu w środku) i w sumie troszeczkę to pomogło jednak nie tak strasznie odczuwalnie. Guma łącząca gaźnik z filtrem powietrza wydaję się założona ok i też nie jest pęknięta. Nie wydaję mi się, żeby to była wina zapłonu, ponieważ iskra jest cały czas, ładna i ogólnie nie mam podejrzeń co do świecy.
Jak ruszę z górki i jakoś się wtoczę do tych licznikowych 20km/h to Simson ciągnie w miarę normalnie, tylko jest problem bo jak pod koniec biegu nie zaciągnę ssania to zaczyna go przerywać i mulić. Gaźnik jako tako przedmuchałem kompresorem, ilość paliwa w komorze pływakowej też wydaję się ok. Świeca jest czarna, ale sucha. Co to może być, zapchany tłumik ? Wadliwa mieszanka ? Mieszanki nie robiłem ja tylko typ od którego go kupiłem więc nie wiem jak on ją zrobił.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mikixo
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 2186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kurzejewo nd. Grudziądza
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:46, 25 Kwi 2012    Temat postu:

Ja obstawiam na zapchany tłumik, sprawdził bym jeszcze zapłon czy jest dobrze ustawiony, bo to że jest iskra to nie znaczy że musi wszystko grać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sławek SIMER s51
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 621
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Podkarpacie/okolice łańcuta/rakszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:53, 25 Kwi 2012    Temat postu:

Wyczyść tłumik i sprubuj zmniejszyć dawkę paliwa bo może go zalewa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mikixo
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 2186
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kurzejewo nd. Grudziądza
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:02, 25 Kwi 2012    Temat postu:

Sławek SIMER s51 napisał:
Wyczyść tłumik i sprubuj zmniejszyć dawkę paliwa bo może go zalewa.


Skoro by go zalewało, to by ciężko wchodził na obroty, a kolega pisze że dobrze wchodzi na max obroty, to myślę że mieszankę masz dobrze ustawioną.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sławek SIMER s51
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 621
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Podkarpacie/okolice łańcuta/rakszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 1:17, 26 Kwi 2012    Temat postu:

No ale świece ma czarną, więc coś jest nie tak, ja bym jeszcze sprawdził dokładnie zapłon.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Stefan
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 29 Gru 2010
Posty: 995
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: 23 km od Nowego Sącza
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 7:33, 26 Kwi 2012    Temat postu:

A jaki masz zapłon- platynkowca. Nie padł ci kondensator. W ogóle nie strzela ci w wydech?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin