Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
simson nie pali po remoncie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RavenSoft0470
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Cze 2015
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 14:34, 05 Cze 2015    Temat postu: simson nie pali po remoncie

Witam mam simsona s51 i nie chce odpalić jest po remoncie. jechałem nim i mi szarpał zapłon jest nowy i magneto , zapłon jest dobrze ustawiony ma iskrę . cylinder był wymieniony na 60cc . na pycha odpala ale nie chce jechać , nie ma mocy ,i w obroty nie może wrzucić . a i przy odpalaniu słuchać jak by magneto ocierało o coś a klin jest cały . co to może być ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
jaro5
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 08 Maj 2015
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Poddębice
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:48, 05 Cze 2015    Temat postu:

Może magneto o cewki przycierać i wtedy trzeba przypiłować miejsca na cewkach gdzie widać obtarcie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RavenSoft0470
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Cze 2015
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:08, 05 Cze 2015    Temat postu:

zrobiłem to a i tak nie odpala ma słabą iskrę ustawiałem przerywacz i nic jest słaba, wymieniłem świece, cewkę pod bakiem i nic.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:06, 06 Cze 2015    Temat postu:

kto robił ten remont ty czy ktoś z wiedzą ???

jeśli masz cyl 60 to gaźnik do ustawienia napisz jaki masz gaźnik dlatego słaby ponieważ za mało benzyny dostaje iskra może być słaba to nie ma wpływu na prace silnika co jeszcze masz nowe pisz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RavenSoft0470
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Cze 2015
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:25, 06 Cze 2015    Temat postu:

robił mi to mechanik, gaźnik 16n1-11 jest dobrze ustawiony bo na innym simsonie jechał dobrze, został wymieniony cylinder itp, zapłon, cewka pod bakiem, klin,magneto . dziś paczyłem na zapłon i mam dwie przerwy w jednym obrocie magneta
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pazio777
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 03 Lut 2014
Posty: 672
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:43, 06 Cze 2015    Temat postu:

o.o łat łat łat? Dwie przerwy na jeden obrót magneta? Zapłon i magneto kupiłeś w zestawie?
I wracając do tego tarcia, to jak wykręcisz świecę i obracasz magnetem to czujesz jakieś tarcie?

I kolejna kwestia.. powtarzana setki razy :P To, że u kogoś gaźnik chodzi dobrze to nie znaczy, że u Ciebie będzie tak samo :P Inne sprężanie, inny filtr paliwa, no i ogólnie gaźnik może nie być wtedy dobrze dostrojony.

A czy tłumik nie jest zarąbany syfem? Simeringi siedzą prawidłowo?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 14:54, 06 Cze 2015    Temat postu:

prawdopodobnie masz źle nabite magneto na wał to jest powodem tarcia oraz tych przerw ono pewnie bije klin może być za duży i nie weszło do końca nie ma takiej możliwości że są 2 przerwy chyba że masz 2 garbiki na magnecie ???

zdejmij wszystko zaznacz zapłon przed odkręceniem i popatrz co i jak tam jest zobacz czy któraś cewka nie jest luźna na iskrowniku i też może to powodować tarcie
jeśli robił to mechanik to jak on go wypróbował i odebrałeś takie coś od niego ???


Ostatnio zmieniony przez irekb dnia Sob 14:56, 06 Cze 2015, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RavenSoft0470
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Cze 2015
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:26, 06 Cze 2015    Temat postu:

tarcia już niema cewki były luźne więc podkręciłem, myślałem że simeringi więc wymieniłem, gaźnik ustawiałem, na pewności dałem drugi gaźnik i nic, iskra jest by konia zabiła, a simson nie pali <img src=(" border="0" /> świeca jest mogra gdy go próbuje odpalić. A ja na pycha biore to ma słabą chęć zapalić ( czasem szarpnie) sprawdzałem zapłon na wszystkie sposoby i nic, więc dałem drugi zapłon i też nic .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:29, 06 Cze 2015    Temat postu:

jakie masz przerwy na świecy i na przerywaczu ???

ustaw przerywacz na 0,30-0,40 daj nową świecę wymień przewód WN , fajkę sprawdź cewkę butelkową , ten mechanik to musi być kawał tuka ja robię silniki na zamówienie ale jeszcze się nie zdarzyło aby mi nie zapalił po remoncie inaczej jak na starter , a czasem nie zalewa go paliwo i nie może zapalić pokombinuj jak pisze
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RavenSoft0470
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Cze 2015
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 23:47, 06 Cze 2015    Temat postu:

świec wymieniałem, cewkę butelkową też, przerywacz ustawiałem jest iskra by konia powaliło, instalacje sprawdzałem nie ma zwarcia, nie zalewa go, ale niewiem czy to dobrze na przerywaczu mam dwie przerwy (gdy tłok jest na górze i na dole) 8) tłumik odkręciłem bo myślałem że się zapchał ale nic, niechciał odpalić Sad (1)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
irekb
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2015
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wielkopolska
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 23:49, 06 Cze 2015    Temat postu:

ile masz garbików na magnecie ??? daj foty zapłonu bez magneta i magneta od wewnątrz

jeśli będzie za duża przerwa na platynach to iskra jest ale nie zapali


Ostatnio zmieniony przez irekb dnia Sob 23:56, 06 Cze 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RavenSoft0470
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 05 Cze 2015
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 22:18, 07 Cze 2015    Temat postu:

Ok znalazłem przyczynę Wide grin . Wyciskało mi oby dwa simeringi na wale i je posklejałem już jeździ ładnie. Dzięki za podpowiedzi ;]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin