Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
nie odpala po kapitalnym remoncie
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blumen
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:15, 21 Kwi 2012    Temat postu: nie odpala po kapitalnym remoncie

Panowie, Mam silnik po remoncie (nowy wał, łożyska cylinder, tłok i głowica). Ustawiłem zapłon (na pewno dobrze) 1.8 mm przed GMP zaczynają się rozwierać platynki. Max rozwarcie platynek 0.4mm.

Gaźniku (16n1-11) ustawiłem tak na 2,5 obrotu od max wkręcenia. Na świecy jest iskra (ale mimo wszystko jeszcze świecę przejrzałem, jest elegancka).

Wszystko pięknie a simek nie odpala. Paliwo świeżutkie jeszcze w proporcji 1:33.

Uszczelka jest wsadzona (pod cylindrem).

Ma ktoś jakiś pomysł co jest grane (dodam, że lekka zmiana zapłony w jedną lub drugą nic nie zmienia, tak samo jak zmiany położeń śrub regulacyjnych w gaźniku) ??


Ostatnio zmieniony przez blumen dnia Nie 9:02, 22 Kwi 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
schwalbe96
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 2278
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Sob 16:22, 21 Kwi 2012    Temat postu:

spróbuj podlać mieszankę bezpośrednio pod świecę może pomoże. Sprawdź też simering ja miałem nowy i po 2 dniach zaczął przeciekać
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blumen
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:25, 21 Kwi 2012    Temat postu:

który simmering? mieszanke wlałem do cylka (troche) i wszystko wygląda tak samo - nie odpala :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
schwalbe96
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 2278
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Sob 16:58, 21 Kwi 2012    Temat postu:

od strony sprzęgła może olej z skrzyni tam się dostał
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blumen
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 17:29, 21 Kwi 2012    Temat postu:

to nie to. A może jakiś konkret? czemu to cholerstwo nie pali? przegoniłem go po ulicy chyba z 5 km i nie mam juz do niego siły.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Benzine
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 16 Sty 2010
Posty: 1613
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: SRC
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:10, 21 Kwi 2012    Temat postu:

Nie masz na magnecie dwóch rowków na klin?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blumen
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:41, 21 Kwi 2012    Temat postu:

nie. jest jeden. Sprawdziłem jeszcze raz suwmiarką i zapłon wydaje się ok (tam gdzie się kreseczki pokrywają jest 1.8mm do GMP i zarazem rozchylają się platynki. Dalej nie działa. Ma ktoś pomysł jakiś? Jak go z górki przegoniłem to z rury dymi (tak jakby na gaz jakoś tam reaguje), ale nie odpala...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
schwalbe96
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 2278
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Sob 19:02, 21 Kwi 2012    Temat postu:

może cewka butelkowa ? a może kondensator.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blumen
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 0:26, 22 Kwi 2012    Temat postu:

no ale dlaczego chodził przed remontem a teraz nie? cewka była na swoim miejscu bez zmian cały czas...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 7:56, 22 Kwi 2012    Temat postu:

1. Sprawdź długość iskry na kablu WN bez fajki i świecy, tzn. zbliż koniec kabla do cylindra i kopnij. Przy jakiej max odległości była iskra?
2. Jak wkręcisz suchą świecę i kopniesz kilka razy, to ona po wykręceniu jest mokra?
3. Obróć na chwilę podstawę iskrownika maksymalnie w lewo (przeciwnie do ruchu wsk. zegara, przyśpieszenie zapłonu) - jest tam blaszka, która uniemożliwi obrót za duży, ale ile się da. Czy dał oznaki życia?

P.S. Popraw tytuł, bo "remont kapitralny" nie brzmi dumnie Wink (1)


Ostatnio zmieniony przez Syzyf dnia Nie 8:00, 22 Kwi 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blumen
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 9:03, 22 Kwi 2012    Temat postu:

1. dopiero w poniedziałek (a jakie ma być??)
2. tak
3. próbowałem i nic
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sławek SIMER s51
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 29 Sie 2010
Posty: 621
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Podkarpacie/okolice łańcuta/rakszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:50, 22 Kwi 2012    Temat postu: Re: nie odpala po kapitalnym remoncie

blumen napisał:
Gaźniku (16n1-11) ustawiłem tak na 2,5 obrotu od max wkręcenia. Na świecy jest iskra (ale mimo wszystko jeszcze świecę przejrzałem, jest elegancka).

Sprubój jeszcze pobawić się z tym gaźnikiem może w nim tkwi przyczyna, powiadasz że świecę masz mokrą może go zalewa za bardzo i nie odpali.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blumen
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 0:33, 23 Kwi 2012    Temat postu:

Gazior przemęczyłem we wszystkie strony. Sprawdzałem właciwie 2 gaźniki (stary 16n1-11 i 16n3-4 nowy) i obydwa mimo "domyślnych" ustawień i prób zmian nie działa.

Wpadł mi do głowy szalony pomysł. Może zdążyłem już jakimś cudem zatrzeć? Zajrze do cylka może jutro to stwierdze czy tam się nie dzieje nic złego...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
schwalbe96
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 2278
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Pon 7:25, 23 Kwi 2012    Temat postu:

Nie zaszkodzi zobaczyć zawsze możesz, ale zatarcie to nie ... to by było wręcz śmieszne . Może masz za małą kompresję ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
blumen
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 01 Maj 2011
Posty: 167
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wrocław
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 8:47, 23 Kwi 2012    Temat postu:

czy ja wiem... jest istotna różnica przy kręceniu magnetem z świecą i bez. A z jakiego to niby powodu miałaby być słaba kompresja?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Problemy ogólne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin