Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Simson S51 brak ładowania!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
konradox119
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 22 Paź 2011
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Cewków woj. podkarpackie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:59, 19 Kwi 2013    Temat postu: Simson S51 brak ładowania!

Witam.
Mam Simsona S51 platyniarz i nie mam ładowania. Dodam, że instalacja jest na 12V. Mam miernik tylko nie wiem co zmierzyć. Proszę o pomoc. Z góry Dziękuje :P

Mój schemat instalacji elektrycznej :
http://www.a-k-f.de/moser/s51-1b.pdf
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 9:23, 20 Kwi 2013    Temat postu:

Odłącz od mostka prostowniczego przewody czerwono-żółty i czerwono-szary. Podłącz między je miernik na zakresie ciągłości przewodu, albo omomierza i sprawdź czy jest ciągłość przewodu. Jeśli tak to ok.
Potem jeden styk miernika do przewodu czerwono-żółtego a drugi styk miernika do masy. Miernik ma pokazać 1 - przejścia ma NIE BYĆ. Analogicznie przy podłączeniu miernika do przewodu czerwono-szarego i masy.

Jeśli to wypadnie pomyślnie to znaczy,że prawdopodobnie cewka ładowania jest sprawna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
konradox119
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 22 Paź 2011
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Cewków woj. podkarpackie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:00, 20 Kwi 2013    Temat postu:

a mam to robić na uruchomionym silniku? Happy
jaki znak na mierniku ma ten zakres ciągłości przewodu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:56, 21 Kwi 2013    Temat postu:

Nie, na zgaszonym.
Na mierniku to symbol diody. Jeśli nie znajdziesz, to możesz to zrobić na funkcji omomierza 200 ohm.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
konradox119
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 22 Paź 2011
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Cewków woj. podkarpackie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 18:03, 21 Kwi 2013    Temat postu:

ok dzięki. Jutro wszystko pomierze i powiem jaki wynik Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
konradox119
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 22 Paź 2011
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Cewków woj. podkarpackie
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:09, 22 Kwi 2013    Temat postu:

oto moje wyniki:
Jak dałem na zakresie ciągłości obwodu to:
czerwono-żółty i masa pokazał mi 001
czerwono-szary i masa pokazał mi 001
czerwono-żółty i czerwono-szary pokazał mi 001

Jak dałem na zakres do 200 Ohm to:
czerwono-żółty i masa pokazał mi 00,8
czerwono-szary i masa pokazał mi 01.2
czerwono-żółty i czerwono-szary pokazał mi 01.1

Pustack co Ty na to?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:04, 22 Kwi 2013    Temat postu:

Jeśli rzeczywiście tak jest, to wynika z tego że cewka jest uszkodzona. Ma przejście między zwojami a masą, czego nie powinno być przy cewce ładowania 12V.
Sprawdź czy jest to cewka na pewno ładowania 12V. Obejrzyj, czy nie ma do swojego rdzenia, przylutowanego jednego końca drutu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin