Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Problem kierunki - przerywacz s51/1 v6 platynki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelcz90
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 19 Lip 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:21, 19 Lip 2013    Temat postu: Problem kierunki - przerywacz s51/1 v6 platynki

Witam, wczoraj wymieniłem lewy korpus przy rączce, sprzęgło, wszystkie przełączniki świateł, kierunki itp.
Dzisiaj wszystko podpiąłem i tu jest problem, bez przerywacza kierunkowskazów (połączone kable ze sobą) świecą na pozycji 1 i 2 stacyjki, z przerywaczem świecą i przerywają tak jak powinny, ale tylko w dziwnej
pozycji między 0 a 1, nie mogę przekręcić kluczyka na pozycję 1 bo wtedy działają kierunki i kiedy przekręcę na 1 to zapalam ale kiedy chcę dać na tą pozycję między 0 a 1 to gaśnie, dodam że na pozycji 2 stacyjki kierunki nie działają z przerywaczem a właśnie wtedy załączają się światła.
Kierunki powinny działać na pozycji 2 stacyjki, z przerywaczem (dziwne jest to że działają bez przerywacza, świecą cały czas na pozycji 1 i 2).
Przed wymianą korpusu sprzegła też tak było.

Proszę o pomoc coś z tym przerywaczem chyba nie tak, kupiłem dwa nowe przerywacze MZA i na obu to samo.


Ostatnio zmieniony przez pawelcz90 dnia Pią 18:25, 19 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pss
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 629
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 20:28, 19 Lip 2013    Temat postu:

Nie kumam twojego opisu, jak po między 1 a 0 nie ma "po między"
sprawdź normalnie dla każdej pozycji. Jeżeli jest wszystko ok bez przerywacza (połączone przewody), a z przerywaczem już nie to winien jest przerywacz lub akumulator.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelcz90
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 19 Lip 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:46, 19 Lip 2013    Temat postu:

sprawdzałem na dwóch nowych przerywaczach i to samo...akumulator nowy, sygnał i stop działa...
między 0 a 1 można tak ustawić, i właśnie w tym położeniu stacyjki kierunki działają normalnie z przerywaczem, nie migają na poz 1 i 2, kiedy powinny.
Może być coś źle podłączone w stacyjce?
mam go od miesiąca i instalacja nie jest oryginalna, sztukowane kable, może lepiej będzie kupić nowa instalacje, zajmie trochę czasu położenie jej, ale powinno to coś zmienić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pss
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 629
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:02, 19 Lip 2013    Temat postu:

pawelcz90 napisał:
sprawdzałem na dwóch nowych przerywaczach i to samo...akumulator nowy, sygnał i stop działa...
między 0 a 1 można tak ustawić, i właśnie w tym położeniu stacyjki kierunki działają normalnie z przerywaczem, nie migają na poz 1 i 2, kiedy powinny.
Może być coś źle podłączone w stacyjce?
mam go od miesiąca i instalacja nie jest oryginalna, sztukowane kable, może lepiej będzie kupić nowa instalacje, zajmie trochę czasu położenie jej, ale powinno to coś zmienić.

Tak telepatycznie nie potrafię Tobie odpowiedzieć jednoznacznie, jednak z tego co czytam wygląda to na uszkodzoną stacyjkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelcz90
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 19 Lip 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:08, 19 Lip 2013    Temat postu:

a jak stacyjka uszkodzona to by kierunki nie działały w pozycji 1 i 2 (połączone przewody ze sobą od kierunków) a działają tylko bez przerywacza...eh już nie mam pomysłów, może i tą stacyjkę wymienię.
ok dzięki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pss
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 629
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:33, 19 Lip 2013    Temat postu:

pawelcz90 napisał:
a jak stacyjka uszkodzona to by kierunki nie działały w pozycji 1 i 2 (połączone przewody ze sobą od kierunków) a działają tylko bez przerywacza...eh już nie mam pomysłów, może i tą stacyjkę wymienię.
ok dzięki.

Są dostępne na forum schematy radzę jeszcze prześwietlić instalację, diagnoza zawsze trochę zajmuje. Wymiana podzespołów na oślep do niczego nie prowadzi, no może poza odchudzeniem portfela.
Jeżeli chodzi o te po między to troszkę gdybanie jednak może być większy docisk w tym momencie i z przerywaczem (większe obciążenie) działa tam poprawnie.
Zanim zabierzesz się za radykalne zmiany wypryskaj ją obficie do wewnątrz kontaktorem lub ostatecznie WD40.
Może nie pomoże, na pewno nie zaszkodzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelcz90
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 19 Lip 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:58, 19 Lip 2013    Temat postu:

wypryskać stacyjkę od wewnątrz w te otwory po bokach stacyjki?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pss
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 629
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:06, 19 Lip 2013    Temat postu:

Tak jak się tylko da, byle weszło tego troszkę do wewnątrz jednocześnie intensywnie kręcąc kluczykiem, nadmiar spokojnie obetrzesz. Po wymianie na nową też ją nasmarowałem i jestem zadowolony bo lżej pracuje.
Jak wspomniałem na poprawę gwarancji nie ma.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelcz90
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 19 Lip 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:28, 19 Lip 2013    Temat postu:

ok dzięki, nie zaszkodzi.
kupowałeś stacyjkę MZA DDR Pirna czy Arka Electric IFA?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pss
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 629
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:35, 19 Lip 2013    Temat postu:

pawelcz90 napisał:
ok dzięki, nie zaszkodzi.
kupowałeś stacyjkę MZA DDR Pirna czy Arka Electric IFA?

To było jakiejś 6 lat temu i nie jestem w stanie w tej chwili podać żadnych danych, jutro mogę to zrobić po pracy dopiero.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelcz90
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 19 Lip 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:59, 19 Lip 2013    Temat postu:

ok, jak nie będzie to problem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pss
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 629
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 17:25, 20 Lip 2013    Temat postu:

No niestety na froncie stacyjki brak jakichkolwiek oznaczeń, od spodu jest dwuczłonowy napis "oben" i coś tam dalej z małej literki. Druga część jest zupełnie nie czytelna.
Jestem pewien że to będzie wyrób daleko wschodni - ale na szczęście działa sprawnie Wink (1)
Co do Twoich propozycji, może ktoś się pochwali jeszcze jeżeli posiada takową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelcz90
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 19 Lip 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:38, 23 Lip 2013    Temat postu:

co ciekawe akumulator był 12V jak kupiłem ale nie działał, kupiłem nowy 6v bo jest taka instalacja, chyba to nie od akumulatora że ten przerywacz nie działa... może za mało prądu ma, nie wiem.
Ale z drugiej strony jak mógł być aku 12V jak wszystko jest 6V

może kupno elby pomoże, jest to już elektroniczny przerywacz...
jakieś opinie?


Ostatnio zmieniony przez pawelcz90 dnia Wto 20:41, 23 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pawelcz90
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 19 Lip 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:30, 26 Lip 2013    Temat postu:

kupiłem elbę i kierunki działają już tak jak powinny na każdej pozycji stacyjki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin