Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Problem elektryka Simson sr50

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kiki636
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 13 Cze 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śrem
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 12:36, 13 Cze 2014    Temat postu: Problem elektryka Simson sr50

Witam niedawno kupiłem simosna sr 50 nie na chodzie ponieważ poprzedni włascicel twierdził że zanikła iskra, i ja sam nie mogłem tego rozgyżć dlaczego nie ma. Zrobiłem remont silnika wszystko było ok iskra sie pojawiła silnik chodził jak żyleta.Ale po pewnym czasie iskra znowu zanikała tzn,silnik chodził jakies 10 min i gasł i iskry nie było.Dowiedziałem sie ze moze to byc winna cewka zaplonowa wiec wymieniłem, i tak po kolei wymienialem inne czesci elektryczne(moduł,cewka butelkowa,cewka zaplonowa,kabel wn i fajke,impulsator ).Dałem sobie spokój z tym simsonem bo już nie miałem pojęcia i nerwów na niego Wide grin .Jednak wziołem sie za niego w tym tyg ponownie i problem jest taki sam,usunołem całą instalacje i podłaczylem na krótko, iskra była odpalil pochodził nawet sie przejechałem kawałek i zgasł iskry brak ,i ponownie się pojawia po pewnym czasie;/ .Czy miał ktos podobne objawy ? ,co to może być ? Proszę o pomoc

Ostatnio zmieniony przez Kiki636 dnia Pią 16:21, 13 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzesiek_simsons51
KIEROWNIK
<font color=green>KIEROWNIK


Dołączył: 23 Wrz 2007
Posty: 5790
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rzeszów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:56, 13 Cze 2014    Temat postu:

Popraw nazwę tematu!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DeNiroRob
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:05, 14 Cze 2014    Temat postu:

wygląda jak cewka butelkowa (gdy się zagrzeje zwiera), odłącz gaszenie od modułu może gdzieś coś zwiera przy drganiach jak silnik pracuje, sprawdź połączenie z masą
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kiki636
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 13 Cze 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śrem
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:48, 14 Cze 2014    Temat postu:

Mam podłączone na krótko wszystko,dzisiaj odpalilem go pochodzil 5 min zgasł iskry brak,ostygł iskra powróciła , odpalił i tak w kółko,sprawdzałem połaczenia sa ok.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DeNiroRob
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 14:35, 14 Cze 2014    Temat postu:

Świece wymień, a jeśli części wszystkie nowe to znaczy , że jakaś jest wadliwa...
po zaniknięciu iskry sprawdź miernikiem czy z cewki zapłonowej jest napięcie ( min. 70V przy kopnięciu) zresztą jest poradnik jest na forum.... sprawdz też czy na cewce butelkowej jest kilkanascie ohm między stykiem 15 a wyjściem na świece

tu jest poradnik... http://www.simsonrulez.fora.pl/font-color-black-elektryka,26/rozwiazywanie-wiekszosci-problemow-z-zaplonem-elektronicznym,25036.html


Ostatnio zmieniony przez DeNiroRob dnia Sob 14:38, 14 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kiki636
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 13 Cze 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śrem
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 14:53, 14 Cze 2014    Temat postu:

Świeca nowa dedykowana do simsona,sprawdze to co napisałes,wymienione jest:moduł,cewka zapłonowa cewka butelkowa,impulsator,kabel wn ,fajka.To chyba cos musi byc nie tak i jest cos wadliwe Wide grin
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DeNiroRob
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 97
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:03, 14 Cze 2014    Temat postu:

z tego co wiem IMPULSATOR można wymienić tylko z podstawką, a te CZERWONE (MZA) są bardzo awaryjne... ( lepszy stary DDR- biały) Cewka zapłonowa w statorze powinna być taka zaizolowana z zewnątrz, bo taka zwykła z platynowca nie będzie działać... zobacz jak wyglądają luty na impulsatorze, bo słyszałem , że to też czasem problem... ( zimny lut)

i jeszcze... jeśli iskra zanikła i zmniejszysz przerwę na świecy prawie do minimum i odpali albo pojawi sie iskra na świecy na zew. silnika to prawie napewno to cewka butelkowa


Ostatnio zmieniony przez DeNiroRob dnia Sob 16:02, 14 Cze 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mares
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 08 Lut 2014
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:14, 14 Cze 2014    Temat postu:

Miałem identycznie jak ty. U mnie wtedy padła cewka zapłonowa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kiki636
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 13 Cze 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śrem
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:28, 14 Cze 2014    Temat postu:

Mam jeszcze stary impulsator(ciemny czerwony)który był przy simsonie jak kupiłem założe i sprawdze,ale przed tym ustawie tą przerwe na świecy.

Mares cewka zapłonowa jest nowa,więc chyba to niemożliwe że by padła tak szybko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kiki636
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 13 Cze 2014
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Śrem
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 14:01, 22 Cze 2014    Temat postu:

Witam ponownie niestety pozamieniałem stary impulsator ale nic z tego brak iskry wiec od nowa załozyłem ten co miałem i teraz jest tak ze w ogóle nie ma iskry Grey_Light_Colorz_PDT_23 ustawiałem i nic wciąz brak :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin