Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Prawdopodobnie brak ładowania

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rafcio
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 14 Kwi 2012
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:30, 23 Kwi 2012    Temat postu: Prawdopodobnie brak ładowania

Witam Happy Happy Happy

Problem jest następujący :

Miałem problem w simsonie s51/comfort z światłami . Nie wiedziałem jak podlączyć ponieważ miałem tam urwane kilka kabli .

Podłączyłem na tzw. krótko , pod akmulator , ale z włącznikiem ( włączałem wyłączałem światełka) . Nowy akmulator , naładowany pod prostownikiem , codziennie sie rozładowywuje ?????

Jak chce sprawdzić miernikiem czy simsonek ma ładowanie , Miernik zaczyna wariować , skaczą liczby , co może być tego przyczyną ???

Jest to coś związane , z tą Elbą , Ewą , tym przerywaczem i regulatorkiem ???

Ładowanie chyba jest , bo gdy simka odpale światła jaśnieją , ale raz kierunki są raz ich nie ma?

TAG-SYZ ELEK-LADO


Ostatnio zmieniony przez Rafcio dnia Pon 20:46, 23 Kwi 2012, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:54, 23 Kwi 2012    Temat postu:

Powoli.

Z czym masz problem ? Ładowanie czy światła ?
Jeśli podłączysz światła pod aku który nie ma ładowania to logiczne że szybko się wyładuje.
Jaką masz instalację i pojemność aku ?
Światła pobierają trochę prądu. Żarówka przód 3A lub 6A a tył 0.4 lub 0.8 zależnie od napięcia instalacji. Do tego dochodzą normalne odbiorniki jak kierunki, klakson, podświetlenie licznika i może jeszcze STOP więc aku z takim obciążeniem i bez ładowania długo nie pociągnie mimo że jest nowy.

Najpierw zrób porządne ładowanie.
Tak to może mieć związek z ELBĄ. ELBA jest chyba tylko przy 12V ( tak mi się wydaje ).
Miernikiem sprawdź ciągłość cewki ładowania, podłącz miernik pod dwa przewody wychodzące z cewki, miernik powinien piszczeć. Potem sprawdź mostek prostowniczy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rafcio
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 14 Kwi 2012
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 23:02, 23 Kwi 2012    Temat postu:

Ładowanie prawdopodobnie jest , bo światła jaśnieją pod wpływem odpalenia motoru .

Instalacja 6V , miernikiem nie moge nic sprawdzić przy motorze , ponieważ jak jest odpalony to miernik wariuje , przeskakują liczby na mierniku .


???????????????/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:28, 24 Kwi 2012    Temat postu:

Cewkę możesz sprawdzić bo do tego nie musisz odpalać silnika.
Zrób to co pisałem wyżej.
Nawet jeśli ładowanie masz to jest to układ oryginalny, który na 100% nie wydoli przy takim obciążeniu nawet jeśli będzie wszystko sprawne. Jeśli chcesz mieć światła z aku to musisz zrobić ładowanie z minimum dwóch cewek co przy instalacji 6V raczej nie ma sensu.
Radził bym ci albo zrobić wszystko oryginalnie lub przerobić na 12V a potem dopiero kombinować z ładowaniem z dwóch cewek, dopieraniem regulatora itp.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin