Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
prąd jest a iskry brak pomocy

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GANDALF
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 16:54, 21 Maj 2013    Temat postu: prąd jest a iskry brak pomocy

Witam sprawa przedstawia się w ten sposób że w simsonie s51 12v nagle zabrakło iskry jeszcze wczoraj była choć nie zawsze ale była. zaczełem sprawdzac bo myslałem ze zerwało klin na magnecie ale nie magneto wygląda na nie uszkodzone itp . przeszłem do cewki butelkowej przewodu fajki swiece i wszystko co możliwe .Doszedłem do wniosku ze wszystko działa oprócz braku iskry (jak?) a no tak że kiedy kopię w starter i dotykam kabla WN na odkręconej fajce zostaję razony prądem podłączam swiece bez fajki nawet, pod kabel, iskry nie ma , ( testowałem na innych swiecach )
nie rozumiem jak to mozliwe o co tu chodzi proszę o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 21:57, 21 Maj 2013    Temat postu:

Jaki masz zapłon ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MrKrzysiek95
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 01 Cze 2010
Posty: 1076
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: lhr
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:27, 21 Maj 2013    Temat postu:

Może za słaby prąd jest po prostu? Spróbuj na innym kablu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GANDALF
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:44, 22 Maj 2013    Temat postu:

jak na innym kablu jak mówiłem ze zmieniałem przewody co ma kabel do rzeczy zresztą . zapłon mam platynowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:11, 22 Maj 2013    Temat postu:

Odkręć fajkę i przyłóż przewód do cylindra i ruszaj starterem. Sprawdź czy łuk jest dość duży.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pss
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 629
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:41, 22 Maj 2013    Temat postu:

Możliwe że są zaoliwione styki przerywacza.
Cewka podaje prąd zmienny, ten idzie na cewkę WN i zawsze będzie razić prądem.
Ja bym się skupił na przerywaczu, jego wyczyszczeniu i obadaniu styków połączeń.
Jeżeli to nic nie zmieni pozostaje kondensator (wątpię, ale wykluczyć nie sposób)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dawidek199710
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 22 Kwi 2012
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Węgorzyno , Zach-Pom
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:31, 25 Maj 2013    Temat postu:

przeczysc przerywacz i zmniejsz lekko przerwe na nich , u mnie to pomogło , a jesli nie to moze jest gdzies przebicie z fajki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
DjBenek
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 22 Maj 2013
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Pionki
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:04, 26 Maj 2013    Temat postu:

Masz instalacje 12v to masz i moduł zapłonowy i w tym module masz śrubkę przekręcaj ją i sprawdzaj czy masz iskre Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:22, 26 Maj 2013    Temat postu:

DjBenek napisał:
Masz instalacje 12v to masz i moduł zapłonowy i w tym module masz śrubkę przekręcaj ją i sprawdzaj czy masz iskre Happy


Tylko w starych DDRowskich modułach była regulacja.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin