Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Nie działająca przednia lampa po wymianie cewki świetlnej.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
endur
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Cze 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:34, 03 Cze 2013    Temat postu: Nie działająca przednia lampa po wymianie cewki świetlnej.

Witam mam simsona s51 1986 r. Instalacja 6 v platynki. Miałem problem ze swiatłami - przednim oraz tylnim bardzo słabo świeciły z tyłu tylko delikatnie świeciła , natomiast z przodu trochę lepiej , lecz nie dało się w nocy jeździć. Postanowiłem wymienić cewkę świetlną , po wymianie z tyłu tak mocne światło że spaliło żarówkę 6 v 10W , natomiast z przodu brak światła( zaznaczę że wymieniana była tylko cewka świetlna nic więcej nie ruszałem). Zarówka z przodu dobra sprawdzałem pod aku i świeci. Proszę o pomoc w czym tkwi problem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pss
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 629
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:59, 03 Cze 2013    Temat postu:

W podłączeniu np. brak masy na przedzie. Jeśli nie popełniłeś błędu przy podpinaniu stacyjki prześledź wszystkie połączenia zwłaszcza przełącznik na kierownicy. Jeżeli przestaje świecić przedni reflektor nawet na moment żarówka tylna pada momentalnie, tylko szkiełko się czarne robi Wink (1)
Jeżeli instalacja jest odmienna to tył pozycja jest z innej cewki (ładowania) ale widzę że masz tak jak u mnie. Tak czy siak przód musi świecić inaczej tylko będą się paliły żarówki z tyłu nawet większe.
To musi być wina instalacji bo cewki są "praktycznie" bezawaryjne.

**************************
200/200 - no to czas sobie browarka odpalić :look :ops



Ostatnio zmieniony przez pss dnia Pon 19:12, 03 Cze 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:53, 03 Cze 2013    Temat postu:

Przenoszę z Simson

W instalacji masz wszytko dobrze podłączone ? Nic nie zmieniałeś ?
Odłącz tylną żarówkę, tak żeby napięcie z cewki szło tylko do przedniej lampy. Jeśli żarówka nie będzie świecić, to wyjmij żarówkę z lampy, jeden jej styk ( obudowę ) podłącz do masy, natomiast drugi styk podłącz do przewodu wychodzącego z cewki świetlnej ( wcześniej odłącz go od stacyjki ). Zapal silnik i sprawdź czy żarówka świeci. Jeśli świeci prawidłowo, to zamontuj ją z powrotem w lampie. Problem będzie leżał w złym podłączeniu przewodów.


Ostatnio zmieniony przez Pustack dnia Pon 20:56, 03 Cze 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
endur
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Cze 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 9:02, 04 Cze 2013    Temat postu:

W instalacji nic nie zmieniałem tak jak napisałem wymieniłem tylko cewkę świetlną jest tam 1 przewód do niej przylutowany w moim przypadku biały podmieniłem i to wszystko , dziwne jest to ze przed wymianą cewki swiecił przod i tył tylko bardzo słabo a po wymianie tylko tył ale za to bardzo mocno;) Czy mogę jakoś w stacyjce podpiąć z tylnego światła wziąść napięcie na przód do tej lampy ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 12:53, 04 Cze 2013    Temat postu:

Nie odpowiedziałeś na moje zalecenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
endur
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Cze 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 13:37, 04 Cze 2013    Temat postu:

Dziś sprawdzę tak jak mówiłeś z tą żarówką i jutro napisze jaki wynik będzie. Być może coś nie tak z instalacją będzie kupiłem simsona jakiś miesiąc temu także za dużo o nim nie wiem ale był w cudzysłowiu stuningowany tak że nie miał w ogóle ani kierunków , ani świateł itd . ale powoli powraca do życia...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
endur
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Cze 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 11:53, 05 Cze 2013    Temat postu:

Witam. Wczoraj chyba namieszałem jeszcze bardziej...Nie zdążyłem sprawdzić tej żarówki po odpaleniu i przejechaniu się i sprawdzaniu kabli w stacyjce jak juz był zgaszony ok 2 min wyłączony silnik nagle strzelił sam od siebie z ruły i juz nie mam nawet iskry ... nie wiem co jest grane dzis znów poswięce przy nim trochę czasu i jutro sie odezwe .Jeszcze mam jeden dziwny problem ja mam na stacyjce na 3 pozycji postojówkę (nie wiem czy tak powinno być oryginalnie ) , ale jak włącze tą postojówkę jak jest zapalony to gasi tez silnik ,a na zgaszonym jak włączam to załączy postojówkę i słychać drgnięcie tłoka. Dziwny objaw jak załączam to dokładnie słychać jak ten tłok delikatnie bardzo uderza tak cyknie tylko...Czy to normalne ?

Ostatnio zmieniony przez endur dnia Śro 11:57, 05 Cze 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 12:26, 05 Cze 2013    Temat postu:

Pozycje stacyjki liczymy 0,1,2,3 a nie 1,2,3,4.
Więc ta trzecia, o której mowa, jest ostatnią pozycją ? Jeśli tak, to masz dobrze podłączone, bo silnik ma być na gaszony na ostatniej pozycji i wtedy ma się zapalić postojówka.
A to że ci się tłok rusza jak włączysz żarówkę to ..... Omamy masz Wide grin
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
endur
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Cze 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:34, 05 Cze 2013    Temat postu:

Zobaczymy na filmiku kto ma omamy :P Ale narazie poczekamy jutro może to skończe bo wymieniam kable te które idą z cewki do stacyjki całe spękane są. A iskry chyba nie ma ponieważ magneto ocierało o tą nową chinską cewkę!! Tylko dziwne że wcześniej była iskra i palił normalnie- czarna magia zobaczysz jak nagram filmik z tym tłokiem .

Ostatnio zmieniony przez endur dnia Śro 16:37, 05 Cze 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Eldritch
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Kwi 2013
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica

PostWysłany: Czw 21:57, 06 Cze 2013    Temat postu:

Też jestem ciekawy Happy Czekam na filmik .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
endur
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 03 Cze 2013
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:45, 09 Cze 2013    Temat postu:

Witam teraz mam inny problem a ze światłami jeszcze do ładu nie doszedłem temat będę kontynował jak rozwiązę inny problem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin