Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Napięcie ładowania / mostak gretza problem.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cichy001
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:27, 24 Sie 2015    Temat postu: Napięcie ładowania / mostak gretza problem.

Witam mam problem z ustaleniem przyczyny usterki. Mianowicie padło ładowanie i światło stopu.
Pomiary: napięcie ładowania 4.3V na wolnych obrotach na wysokich około 8V (instalacja 12V) pomiar wykonałem na mostku prostującym zaciski + i - z odpiętymi przewodami.

UWAGI;
Mostek prostowniczy wymieniony podobne wartości na nowym i starym.
Simson model sr50 12v z elbą i mostkiem gretza

Pytanie jakie tam powinno być właściwe napięcie ładowania i jaka może być przyczyna owej usterki.
Pozdrawiam Cichy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:11, 25 Sie 2015    Temat postu:

Zmierz najpierw napięcie przemienne na cewce ładowania, czyli pomiędzy:
1. Masą a pierwszym przewodem z cewki
2. Masą a drugim przewodem z cewki
3. Pomiędzy dwoma przewodami z cewki
Na wolnych i średnich obrotach; przewody odłączone od mostka i innych odbiorników.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cichy001
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:15, 26 Sie 2015    Temat postu:

Witam ponownie napięcia to na kablach:
jeden 14.5 do 18 v ~~
drugi 15 do 18.5 v ~~
pomiędzy skacze strasznie i brak jednoznacznego wyniku pomiaru.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 19:16, 26 Sie 2015    Temat postu:

Przy 12V cewka powinna być bezmasowa, czyli nie może mieć połączenia odczepu z masą. Gdyby tak było, to pomiary 1 i 2 powinny dać wynik ok. 0V - jest inaczej, więc zapewne masz cewkę masową.
Zrób jeszcze pomiar na zakresie omomierza 200 omów: na wyłączonym silniku zmierz rezystancję między masą a pierwszym kablem z cewki. Potem to samo z drugim. Jeśli wynik będzie w zakresie 0...2, to znaczy, że cewka jest masowa.

Wówczas musiałbyś wymienić cewkę. Jeśli podłączałeś do obecnej mostek, to jest też szansa, że jakaś dioda wewnątrz spaliła się. Mostek można sprawdzić miernikiem na zakresie z symbolem diody, traktując go jak 4 osobne diody. Narysować sobie schemat mostka i podłączać się 2 kablami do 2 "końcówek" danej diody. Podłączać kable raz w jedną, raz w drugą stronę. W jedną ma pokazać "1" a w drugą wartość rzędu 600-800.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cichy001
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 24 Sie 2015
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:04, 28 Sie 2015    Temat postu:

Witam opory przedstawiają się następująco między pierwszym kablem a masą 20 omów między drugim kablem a masą 20 omów między kablami 0 omów miernik ustawiony na zakres 200 omów. Pozdrwawiam

Ostatnio zmieniony przez cichy001 dnia Wto 14:54, 01 Wrz 2015, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin