Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Mostek Prostowniczy bardzo się nagrzewa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kat
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 10 Lip 2010
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowosiółki Dyd.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:23, 28 Maj 2011    Temat postu: Mostek Prostowniczy bardzo się nagrzewa

Witam mam pytanie dotyczące mostka ostatnio zauważyłem ze po nie długim czasie mostek jest bardzo nagrzany i nie jestem pewien czy to jest normalne dlatego pytam . Motek jest podłączony w taki sposób (+) do 59a na elbie po przekątnej plusa styk podłączony do masy na wprost plusa podłączony kabel szary z iskrownika i czerwony na przeciw minusa .

TAG-SYZ ELEK-LADO ELEK-PROB
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 18:33, 28 Maj 2011    Temat postu:

Ogólnie mostek może się grzać aczkolwiek nie wiem, czy w Simsonie jest to normalne, bo nie mam mostka na wierzchu - może ktoś odpowie.

Plus i minus się zgadza, natomiast do pozostałych styków (AC) mają być podłączone kable czerwono-szary i czerwono-żółty z wiązki z silnika (oczywiście cewka musi być bezmasowa na 12V).
Jak na rysunku:

Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kat
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 10 Lip 2010
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowosiółki Dyd.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:53, 28 Maj 2011    Temat postu:

Ok tylko ze ja nie mam oryginalnego iskrownika i mam kable czerwony i szary a co do cewki i elby to się zgadza jak na rysunku cewka bezmasowa 12v ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mateuszek18183sr50
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 27 Mar 2011
Posty: 175
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siepraw
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 9:38, 30 Maj 2011    Temat postu:

Ja miałem tak mostek prostowniczy dopóki miałem oryginalną instalację i faktycznie czasem był ciepły ale nie gorący,oryginalny mostek prostowniczy w simsonie jest w aluminiowej obudowie,sądzę ze jest to przewidziane dlatego ze mostek może się grzać.

Bardzo ci się on grzeje?


Ostatnio zmieniony przez mateuszek18183sr50 dnia Pon 9:39, 30 Maj 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kat
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 10 Lip 2010
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowosiółki Dyd.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:45, 31 Maj 2011    Temat postu:

No tak po 15 min to się go nieda dotknąć ...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 18:01, 31 Maj 2011    Temat postu:

Podejrzewam, że to nie jest normalne aby się grzał aż tak mocno. Musi przez niego płynąć spory prąd - tylko dokąd? Ładowanie akumulatora to góra ze 2A...
Być może mostek jest uszkodzony albo coś jest źle podłączone. Czy na pewno cewka jest bezmasowa?
Możesz spróbować odłączyć kabel od plusa mostka, przejechać się kawałek i zobaczyć, czy się zgrzał. Nie powinien, bo nie będzie obciążony.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kat
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 10 Lip 2010
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Nowosiółki Dyd.
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 15:07, 29 Cze 2011    Temat postu:

Dzisiaj gdy podpoiłem rozładowany akumulator i zrobiłem ok 10km i sprawdziłem mostek to był lekko ciepły ale po powrocie czyli drugie 10km już raczej przy częściowo naładowanym akumulatorze mostek złapał dość wysoką temperaturę. Po odłączeniu (+) mostek się nie grzeje . Ładowanie jest więc widocznie tak to już jest skonstruowane.

Temat do zamknięcia ładowanie działa .


Ostatnio zmieniony przez Kat dnia Sob 14:37, 16 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin