Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Moduł zapłonowy w elektroniku - brak iskry albo jest słaba

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
motÓrzysta_S-51
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: się biorą dzieci?
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 17:56, 13 Wrz 2010    Temat postu: Moduł zapłonowy w elektroniku - brak iskry albo jest słaba

Witam. Mam pewien problem z moim simsone s-51. Mam go od marca i jak do tej pory sprawował się nie nagannie. Kilka dni temu podczas jazdy silnik zgasł. Sprawdziłem na miejscu czy jest iskra. Okazało się, że iskra jest ale co drugi raz. Gdy wkręciłem świece i sprawdzałem drugą o dziwo w niej nie bylo iskry. Wniosek z tego taki, że pod obciążeniem nie ma iskry. Od znajomego mechanika dowiedziałem się, że może być do moduł zapłonowy. Dziś kupiłem moduł, wszystko podłączyłem. Simson odpalił lecz nie wszedł na swoje obroty. Po około 10 sekundach silnik zgasł. Sprawdziłem wszystkie podłączenia i wszystko było idealnie podłączone. Nie wiem czy to jest jakaś różnica bo sie nie znam tak dobrze ale były moduł był modułem DDR a ten jest zwykły. Gdy ponownie podłączyłem moduł DDR iskra była ale tak samo przrywana. Na nowym iskry wgl nie ma. Macie może jakieś rady. Oczywiście mogę go dać do mechanika ale jeżeli to jakaś mała usterka to może nie warto. Czekam na wasze rady.

TAG-SYZ ELEK-ELEK


Ostatnio zmieniony przez motÓrzysta_S-51 dnia Pon 19:41, 13 Wrz 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:22, 13 Wrz 2010    Temat postu:

Tutaj masz obszerny temat o usterkach przy zapłonie elektronicznym.
Może wydawać się skomplikowany ale moim zdaniem warto coś z tego wypróbować, jeśli chcesz naprawić sam.
Obawiam się, że mechanik nie będzie wnikał w temat i będzie wymienał aż trafi: moduł, cewkę zapłonową, impulsator, cewkę itd.
Jeśli ma to wszystko u siebie "do sprawdzenia" to dobrze. Gorzej jeśli nie ma, zacznie kupować a w efekcie końcowym będziesz musiał za te nietrafione wymiany zapłacić.
Sprawdź też, czy nie ścięło ci klina pod magnetem. Raczej trzeba do tego ściągnąć magneto, ewentualnie najpierw wrzucić bieg aby zablokować wał korbowy i spróbować obrócić magneto na wale (bez szarpania itp.) w lewo/prawo. Powinno siedzieć mocno.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin