Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Moduł zapłonowy by Syzyf i problemy z nim związane.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 7:59, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Przede wszystkim sprawdź dokładnie, czy wszystkie elementy na płytce są podłączone zgodnie ze schematem. Nie na szybko, tylko powoli - kilka razy.
Tranzystor T2 pownien być przykręcony do radiatora np. kawałka blachy aluminiowej.
Zamiast cewki butelkowej podłącz np. żarówkę 5W/12V albo diodę LED z rezystorem ograniczającym prąd (ok. 800 omów). Czyli jeden styk do +12V a drugi do "wyjścia" 1WN modułu.
Trzeba też przylutować kawałek kabelka do styku P modułu, który będzie udawał przerywacz - trzeba będzie go zwierać do masy (minusa).

Układ najlepiej zasilić z akumulatora. Podłączasz masę M do minusa, zasilanie +12V.
W chwili zwarcia kabla kabla od styku P do minusa i nie odłączania go, żarówka/LED (ta zamiast cewki) powinna zaświecić na ok. 1 sekundę i zgasnąć.
Jeśli w ogóle nie będzie świeciła, to być może potencjometr jest ustawiony w złym położeniu. Najlepiej było by zmierzyć napięcie na bramce T2, które pojawia się na ok. 1 sekundę przy zwieraniu kabla od styku P do minusa.
Trzeba tak ustawić potencjometr aby wynosiło ono ok. 9V.
Można też bez mierzenia, czyli skręcić potencjometr najpierw w jedną skrajną pozycję kręcąc kilkanaście obrotów w lewo. Jeśli żarówka/LED nie będzie świeciła, to skręcić kilkanaście obrotów w prawo, znowu do max położenia.
Potem można szybko zwierać/rozwierać ten kabel do minusa a żarówka/LED powinna błyskać w tym samym rytmie.
Dioda LED (D3) na płytce połączona szeregowo z R5 powinna też tak samo błyskać.
Jeśli tak będzie, to układ jest zmontowany poprawnie.


Ostatnio zmieniony przez Syzyf dnia Nie 8:00, 18 Wrz 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cielak94
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 33
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:17, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Nie działa mi to;/ Hehe nie przylutowałem rezystora R5 ;D Na płytce powinno być 5 rezystorów jednego mi gdzieś wje**ło.
Na jakich stykach tranzystora t2 mam to napięcie zmierzyć ?tkzw. bramka??


Ostatnio zmieniony przez cielak94 dnia Nie 12:08, 18 Wrz 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:02, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Czyli niezbyt skrupulatnie sprawdziłeś płytkę w porównaniu do schematu Wink (1)
Tym niemniej rezystor R5 i połączona z nim LED nie ma wpływu na działanie całości - to jest tylko część sygnalizująca stan styków przerywacza i równie dobrze może jej nie być wcale.

Sprawdź, czy na kolektorze T1 jest niskie napięcie (rzędu 0,2V) względem masy jeśli układ jest przez chwilę podłączony do zasilania. Jeśli będzie niskie, to zewrzyj kabelkiem bazę T1 do masy - na kolektorze powinno się wtedy pojawić napięcie 9V. To będzie świadczyło o poprawnym działaniu T1.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cielak94
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 33
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:16, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Napięcie jest tylko na bazie 0,65V przy podłączonym układzie. Na kolektorze po odłączeniu minusa jest 11,07 V

Ostatnio zmieniony przez cielak94 dnia Nie 12:23, 18 Wrz 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:31, 18 Wrz 2011    Temat postu:

cielak94 napisał:
Na kolektorze po odłączeniu minusa jest 11,07 V

Po odłączeniu jakiego minusa?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cielak94
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 33
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:49, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Po odłączeniu minusa czyli masy od aku.Powiedz mi czy dobrze diode d3 podłączyłem że plusem do pulsacji a minusem do +12?? Bo może jak bym ją na odwrót wlutował to przy dotykaniu pulsacją do masy to by mrugała??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:54, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Jeśli odlączysz minus aku od modułu, to nie powinno być wcale napięcia. Napięcie mierzy się względem masy płytki a nie minusa aku.
Dioda nie ma plusa/minusa tylko anodę i katodę - anoda D3 ma być do +12V, co widać jasno na schemacie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cielak94
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 33
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 12:59, 18 Wrz 2011    Temat postu:

A gdzie jest masa płytki bo cie nie rozumiem??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:08, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Masa płytki, to miejsce, gdzie jest podłączony minus napięcia zasilania - na schemacie ten punkt jest oznaczony "M".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cielak94
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 33
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 13:53, 18 Wrz 2011    Temat postu:

"Chyba działa. Na stykach 1WN a 12V pojawia się napięcie i dioda świeci. Wcześniej nie świeciła bo coś źle przylutował się kabel do płytki i nie było styku z drenem. Podłączyłem minus LED'u do radiatora a katode do 12V i świeciła. Na drenie jest 10,53V." -jednak nie to przez paluszki przewodziło ;/
Czemu R1 mi się strasznie grzeje gdy pulsacje dam do masy ??


Ostatnio zmieniony przez cielak94 dnia Nie 14:18, 18 Wrz 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:01, 18 Wrz 2011    Temat postu:

cielak94 napisał:
"Podłączyłem minus LED'u do radiatora a katode do 12V i świeciła.

Do +12V ma być podłączona LED D3 od strony anody a nie katody. Nie wiem o co chodzi z podłączeniem "minusa LED-u" do radiatora - skąd taki pomysł?
Rezystor R1 może się trochę grzać, bo wydziela się na nim ok. 1W mocy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cielak94
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 33
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:19, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Teraz chyba naprawdę działa. Ta żarówka/Led podpięta plusem do aku a minusem pod WN cały czas świecia jak przyłożę pulsację do masy to dalej świeci a jak odłączę to gaśnie i się załącza.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 15:46, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Ale jeśli przyłożysz ten kabel od przerywacza (punktu P) do masy i przytrzymasz go dłużej, to żarówka powinna zaświecić się i zgasnąć po chwili (autoodłączanie cewki butelkowej). Jeśli świeci cały czas, to coś jest nie tak.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cielak94
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 29 Sty 2011
Posty: 33
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 16:34, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Czyli jaki element go odłącza?? Jakie zworki/ścieżki sprawdzić??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:02, 18 Wrz 2011    Temat postu:

Nie jestem pewny, czy się dobrze rozumiemy: ja pisząc o "żarówce" mam na myśli żarówkę podłączoną zamiast cewki butelkowej, do testów. To ona powinna zaświecić się i sama zgasnąć przy dłuższym przytrzymaniu kabla od styku P na masie.
Natomiast dioda LED (D3) będzie świeciła cały czas przy zwieraniu P do masy - ona sygnalizuje stan styków przerywacza.

Jeśli rzeczywiście żarówka świeci cały czas, to na początek:

Syzyf napisał:
Sprawdź, czy na kolektorze T1 jest niskie napięcie (rzędu 0,2V) względem masy jeśli układ jest przez chwilę podłączony do zasilania. Jeśli będzie niskie, to zewrzyj kabelkiem bazę T1 do masy - na kolektorze powinno się wtedy pojawić napięcie 9V. To będzie świadczyło o poprawnym działaniu T1.

Po zwarciu bazy T1 do masy powinna zaświecić się żarówka testowa.
Elementem, który zapewnia samoczynne odłączanie żarówki jest głównie kondensator C1.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin