Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
gasnie przednia lampa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maksym316
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dratów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 0:28, 23 Lut 2014    Temat postu: gasnie przednia lampa

witam. Mam taki problem w moim simku podczas jazdy czasem wyłącza mi sie przednia lampa lecz po przygazowce znów sie swieci. Instalacja 6v na platynkach. Co moze byc przyczyną?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
matekk91
Stały bywalec
Stały bywalec


Dołączył: 12 Sie 2010
Posty: 1098
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: RJS
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 1:01, 23 Lut 2014    Temat postu:

Coś musi nie łączyć, najlepiej jakbyś sprawdził wszystko po kolei idąc od cewki w iskrowniku, przez stacyjkę, następnie przełącznik i do lampy. Inaczej nic nie wymyślisz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maksym316
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dratów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 19:41, 23 Lut 2014    Temat postu:

Przejrzałem wszystkie kable Ale są okey. Gaśnie dalej przednia lampa co może być przyczyna ?

Ostatnio zmieniony przez maksym316 dnia Pon 18:33, 24 Lut 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 20:20, 24 Lut 2014    Temat postu:

Skoro zapala się po przygazowaniu, czyli wyższym napięciu, to sugeruje zbyt dużą oporność "po drodze" - między cewką, żarówką i masą. Przyczyną mogą być skorodowane złącza oraz kiepski styk do masy.
Oporność można sprawdzić omomierzem podłączając się (po wyciągnięciu żarówki z lampy):
- pomiędzy masę a styk w lampie, do którego jest podłączony kabel idący do masy
- pomiędzy styk 59 stacyjki (wcześniej odłączyć od niej kabel i przekręcić ją na pozycję z włączonymi światłami) a jeden ze styków doprowadzających napięcie do żarówki. Zmierzyć po ustawieniu przełącznika świateł na światła krótkie i długie.
Zmierzona oporność nie powinna być większa niż 1-2 omy (mierzone na zakresie do 200 omów miernika). Warto przed pomiarem zewrzeć kable miernika, aby uwzględnić ich oporność (odjąć od wyniku).

Warto też na próbę wymienić żarówkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maksym316
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dratów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:02, 25 Lut 2014    Temat postu:

jest problem że nie posiadam omomierza a chciałbym obyć się bez wizyty u mechanika ;/ może to wina cewki ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 20:42, 25 Lut 2014    Temat postu:

Oczywiście można to sprawdzić bez omomierza, wykorzystując żarówkę z lampy przedniej.
Aby wykluczyć cewkę, trzeba podłączyć żarówkę w lampie jakimiś kawałkami grubszego kablami pomiędzy masę (najlepiej silnik) a kabel z cewki, czyli w S51 kabel dochodzący do styku 59 stacyjki (albo do styku 59 listwy w SR50). Jeśli będzie dobrze świeciła, to cewka OK.
Potem zastąpić "tymczasowy" kabel masowy oryginalnym z lampy. Jeśli będzie gorzej, to trzeba szukać na tym kablu.
Jeśli będzie dobrze, to pozostaje odcinek między stykiem 59 stacyjki/listwy a lampą itd.
Trzeba popatrzeć na schemat - tam dobrze widać poszczególne odcinki instalacji i punkty łączeń/przełączników.

Napisz też, jak to gaśnięcie lampy wygląda: czy ona na wolnych obrotach zaczyna stopniowo przygasać, czy też jest to raptowne - świeci dobrze albo wcale.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maksym316
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dratów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:20, 26 Lut 2014    Temat postu:

Twój pomysł z żarówka sprawdzę jutro. Żarówka gaśnie raptownie niezależnie od obrotów. zapala się też raptownie świeci dobrze na niskich i wysokich obrotach. Dziś zgasła przednia lampa i już sie nie włączyła ;/ jednak tył świeci jak głupi. Myślałem że to cewka i zmieniałem żarówkę jednak to nic nie daje ;/

Ostatnio zmieniony przez maksym316 dnia Śro 20:27, 26 Lut 2014, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
EriCk
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Lip 2013
Posty: 148
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Broniszów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:43, 27 Lut 2014    Temat postu:

Ja tak mialem jak mi lampa z masą dobrze nie laczyla. Sprawdz. Ja dodalem podkladke i skrecilem i dziala git

Ostatnio zmieniony przez EriCk dnia Czw 19:44, 27 Lut 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maksym316
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dratów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 19:52, 27 Lut 2014    Temat postu:

Mase wyczyściłem założyłem nowa złączkę jednak nic nie dało dalej nie świeci ;/
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pss
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 18 Mar 2013
Posty: 629
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 0:16, 28 Lut 2014    Temat postu:

Może zwyczajnie przewód się gdzieś przetarł - musisz szukać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin