Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Brak przedniego światła i lewej strony kierunków

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kacper123190
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 21 Maj 2012
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Iłowo-Osada
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:59, 07 Lut 2013    Temat postu: Brak przedniego światła i lewej strony kierunków

Witam mam dziś problem z przednim światłem i lewą stroną kierunków, najpierw kierunki znikły a potem światło raz świeciło raz nie, i teraz w ogóle nie świeci, sprawdzałem kable te co idą do żarówki niestety każdy podłączony dam wam kilka fotek jak to wszystko u mnie wygląda i mam prośbę powiedzcie mi co mam sprawdzić ;P
http://www.iv.pl/viewer.php?file=79879047389933406153.jpg
http://www.iv.pl/viewer.php?file=71063239257311807960.jpg
http://www.iv.pl/viewer.php?file=19278201081946190315.jpg
http://www.iv.pl/viewer.php?file=30143486845835964355.jpg


Ostatnio zmieniony przez kacper123190 dnia Czw 22:01, 07 Lut 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Simson RM
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 1989
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Iwiny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:03, 07 Lut 2013    Temat postu:

Przyczyna może również siedzieć w przełączniku zespolonym, miałem ostatnio podobne objawy w MZ ETZ ( taki sam przełącznik jak w Simsonach ), rozebrałem go, a tam różne rzeczy się działy, dużo śniedzi i syfu, wyczyściłem i jak ręką odjął. W kierunkach to posprawdzaj żarówki i podpięcie kabli przy kostce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kacper123190
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 21 Maj 2012
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Iłowo-Osada
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 23:54, 07 Lut 2013    Temat postu:

Dobra wiec tak z kierunkami już doszedłem był jednak kabelek oderwany od przełącznika ;P a z przednim światłem jeszcze się bawię tak masa jest w 100% dobra a sprawdziłem to w prosty sposób odłączyłem kabelek + od podświetlania licznika i działało wiec masa jest ok wtedy wziąłem taka lampkę podłączyłem jeden kabelek tam pod masę co idzie do żarówki a drugi pod cewkę świeciło się wiec szedłem za kabelkiem wyżej aż doszedłem do rozgałęzienia i w nim był prąd więc szedłem wyżej doszedłem do stacyjki był prąd wiec szedłem za drugim kabelkiem doszedł do przełącznika lecz tam już prądu nie było, to mam już przyczynę gdzieś kabelek pękł jutro wezmę igłę i wbiję ją w kabel i wtedy się zobaczy gdzie jest pęknięty i wymienię go na nowy

Ostatnio zmieniony przez kacper123190 dnia Pią 19:28, 08 Lut 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 22:05, 08 Lut 2013    Temat postu:

Na początek to sprawdź czy ci się żarówka nie spaliła Happy
Sprawdź połączenie przewodu masowego z ramą. Nie rozumiem sposobu w jaki sprawdziłeś tą masę...
Z iskrownika, przewód odpowiedzialny za światło przenie jest koloru czerwono-białego. Powinien iść do styku 59 stacyjki. Sprawdź jego łączenie z cewką, oraz ze stacyjką. Być może sama cewka się poluzowała.
Styk 56 stacyjki jest zwarty ze stykiem 59 ale tylko w pozycji 2 stacyjki (0,1,2,3) wtedy prąd z cewki płynie na wyłącznik długie/krótkie i zasila żarówkę.
Sprawdź ten przewód między stacyjką a przełącznikiem, a potem przewody między przełącznikiem a lampą.
Ostatecznie, jeśli nic byś nie znalazł sprawdź cewkę - podłącz żarówkę przednią bezpośrednio między masę, a przewód z cewki i sprawdź czy świeci.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kacper123190
Simson Fan
Simson Fan


Dołączył: 21 Maj 2012
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 5/5
Skąd: Iłowo-Osada
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 1:38, 09 Lut 2013    Temat postu:

No właśnie masę sprawdziłem w taki sposób żarówkę wziąłem jeden kabelek podłączyłem pod ten trójkąt na żarówkę a drugi pod + od podświetlania licznika czyli od cewki i się świeciło wiec masa jest ok bo jak by się nie zaświeciło to by coś z masą było nie tak ;p (nie wiem czy mnie skumałeś, ale ja już wiem o co biega i jak to zrobić Wide grin)
Dobra bo mi się z deka pomyliło z tymi kablami jak doszedł do rozgałęzienia to jeden szedł do stacyjki a drugi gdzieś w tył do tylnej lampy ;/ a patrzyłem od lampy to jeden szedł do kontrolki licznika a drugi do przełącznika i nie mogłem znaleźć tego zasilającego to wziąłem i zrobiłem po cajmersku po prostu podłączyłem do tych dwóch co szły do żarówki ten od postojówki bo jej i tak nie mam i lampa się świeci i nawet ma krótkie i długie, ale nie podoba mi się to co zrobiłem może kiedyś to naprawię, ale grunt ze świeci ;p


Ostatnio zmieniony przez kacper123190 dnia Nie 16:51, 10 Lut 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin