Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Brak ładowania akumulatora

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymusnik
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Humniska

PostWysłany: Pon 20:48, 22 Mar 2010    Temat postu: Brak ładowania akumulatora

Witam mam instalacje 12 v robilem ja od podstaw zaplon platynkowy powiedzcie mi czemu moze nie byc ladowania??zrobilem tak jak opisywaliscie z elba mostkiem graetza i cewka bezmasowa.mostek mam na 35a masa wszustko jest ok cewka tez i tak samo elba.pomozcie:)

TAG-SYZ ELEK-LADO
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:01, 22 Mar 2010    Temat postu:

Musisz sprawdzić po kolei, gdzie napięcie jest a gdzie "zanika". Najpierw cewka: wychodzą z niej 2 kable i dochodzą do mostka. Odłącz mostek i podłącz żarówkę albo miernik (woltomierz na zakresie na napięcie przemienne). Jeśli jest OK, to podłącz mostek, odłącz ELBĘ i sprawdź napięcie za mostkiem - żarówka albo miernik (na napięcie stałe). Jeśli OK, to podłącz ELBĘ oraz akumulator (bez aku nie działa) i sprawdź czy napięcie na aku wzrasta przy wyższych obrotach. Do tego trzeba już mieć miernik.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymusnik
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Humniska

PostWysłany: Wto 20:47, 23 Mar 2010    Temat postu:

a zamiast elby i mostka mozna miec jeszcze jakis prostownik z dlawikiem czy cos takiego niewiem jak sie to zwie ale mam to wychodzi z tego 5 kabli to jest do inst 6v a do mojej 12v by to pasowalo??jesli tak to jak to po kolei podlączyc??to jest Tyrystor przepraszam juz mi sie przypomnialo.Jak go podlaczyc u mnie mam platynowca 12v

Ostatnio zmieniony przez szymusnik dnia Wto 21:24, 23 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 23:53, 23 Mar 2010    Temat postu:

Skoro już masz mostek i ELBĘ, to po co robić rozwiązanie nietypowe i podłączać ten prostownik z dławikiem. On w zasadzie powinien pracować też przy 12V, ale prostuje jednopołówkowo, co oznacza tyle że w stosunku do układu z mostkiem podaje o 50% mniejszy prąd.
Jeśli koniecznie chcesz, to podłącz to wg schematu na którym jest układ dławikowy, np:
http://www.akf-shop.de/moser/s50b1.png
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymusnik
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Humniska

PostWysłany: Śro 20:49, 24 Mar 2010    Temat postu:

zrobilem na prostowniku z dlawikiem ladowanie jest sprawdzalem miernikiem to dochodzilo max do 10.5 volt .ze świetlnej cewki wychodzi mi przy max obr 16 volt .jakbym podlaczyl ja do ladowania to daloby to lepsze ladowanie??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 21:54, 24 Mar 2010    Temat postu:

Ale to 10,5V miałeś przy podłączonym akumulatorze? Chyba nie.
Miernik zapewne zaniża napięcie, bo pokazuje tzw. napięcie skuteczne. Przy napięciu wyprostowanym jednopołówkowo może być taki efekt. Natomiast akumulator jest ładowany impulsami o wyższym napięciu, czergo miernik nie wychwyci. Tak więc musisz to sprawdzić przy podłączonym akumulatorze i przy różnych obrotach silnika. Powinno trochę wzrastać przy wyższych.
Jeden odczep cewki ładowania oczywiście podłączyłeś do masy? Ten prostownik działa z cewką masową.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymusnik
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Humniska

PostWysłany: Czw 16:05, 25 Mar 2010    Temat postu:

juz nie pamietam ale w kazdym bac razie napiecie w akumulatorze wzrasta gdy dodaje gazu:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 16:17, 25 Mar 2010    Temat postu:

Skoro wzrasta, to jakieś ładowanie jest Happy
Możesz sobie zmierzyć prąd ładowania podłączając miernik jako amperomierz (zakres do 5-10A) i włączając go szeregowo pomiędzy prostownik a plus aku. Czerwony kabel miernika (+) do prostownika a czarny (-) do plusa aku.
Mógłbyś przy okazji zmierzyć, bo sam jestem ciekaw ile tam idzie przy niskich, średnich i wysokich obrotach.


Ostatnio zmieniony przez Syzyf dnia Czw 16:18, 25 Mar 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
szymusnik
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 17 Lut 2010
Posty: 202
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Humniska

PostWysłany: Pią 8:49, 26 Mar 2010    Temat postu:

ok tylko mi powiedz jeszcze ten czerwony dac na sam prostownik czy do jakiegos kabla co z niego wychodzi??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:28, 26 Mar 2010    Temat postu:

Czerwony kabel miernika podłącz do czerwonego kabla wychodzącego z prostownika (odłącz jego konektor od miejsca, gdzie jest podpięty). Czarny kabel miernika podłącz tam, gdzie był podłączony konektor.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin