Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
brak ładowania
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:23, 14 Mar 2011    Temat postu:

Mostek prostowniczy musi być bez względu, czy masz regulator napięcia, czy nie.
Oprócz ELBY nie ma innych kupnych układów służących do kontroli ładowania do Simsona. ELBA zresztą nie jest regulatorem napięcia, lecz jedynie odcina ładowanie, gdy aku się naładuje.
Jeśli potrafisz, to możesz sobie zrobić sam taki układ - dwa są w dziale Patenty:
- http://www.simsonrulez.fora.pl/patenty,20/uklady-ladowania-akumulatora-i-odpowiednik-ewr-esb1,27009.html
- http://www.simsonrulez.fora.pl/patenty,20/regulator-napiecia-dla-2-lub-3-cewek,6883.html

Można także użyć kupnego regulatora np. od skutera (koszt 20-40 zł), ale one są chyba przystosowane do cewki masowej i ładowanie będzie o 50% mniejsze niż przy mostku. Cewkę ładowania na 12V można łatwo "przerobić" na masową podłączając jeden jej odczep do masy.

Edit: z tym 50% musiałbym to sprawdzić/zastanowić się


Ostatnio zmieniony przez Syzyf dnia Pon 22:33, 14 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aleksik112
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 13 Mar 2011
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 22:35, 14 Mar 2011    Temat postu:

A jak mam tak podłączone to powinien po odpaleniou ładowac sie aku ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 22:51, 14 Mar 2011    Temat postu:

Tak, powinien się ładować.
Może natomiast występować na nim nadmierne napięcie oraz prąd ładowania, co będzie skutkować mniejszą żywotnością aku. Trzeba by zmierzyć te wartości.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aleksik112
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 13 Mar 2011
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:12, 14 Mar 2011    Temat postu:

no właśnie jak podłaczyłem żarówkę (H4) za mostkiem to swieciła równo na duzych i małych obrotach a jak mam podłaczone pod układ ładowania to kierunki nie działają ani klakson jedynie po odpaleniu delikatnie stop swieci jak wcisne idzie to jakoś zrobic żeby po odpaleniu były mocne kierunki i klakson (bo jak aku jest słaby to i tak cewka powinna ładowac tak aby zasilic kierunki?)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 8:05, 15 Mar 2011    Temat postu:

Wydaje mi się, że powinieneś najpierw naładować akumulator prostownikiem z sieci 220V i doprowadzić do sytuacji, że kierunki i "stop" działają przy zgaszonym silniku.
Przy rozładowanym aku może on tak mocno obciążać cewkę, że napięcie spadnie i kierunki i "stop" będzie kiepsko działać (aku tak szybko się nie naładuje).
Jeśli nie masz miernika, to fakt ładowania możesz sprawdzić podłączając szeregowo między wyjście "+" z mostka a plus aku, żarówkę 12V/5W - jej drucik powinien się lekko żarzyć, co będzie świadczyło o przepływie prądu ładowania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piotrek16
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 15 Gru 2007
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarnów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:16, 15 Mar 2011    Temat postu:

Moim zdaniem w tym simsonie ładowania w ogóle nie było bo jak autor napisał kupił motor nie dawno więc wszystko działało póki akumulator nie padł. Pewnie poprzedni właściciel podpiął wszystko na przysłowiowe "odwal się". Wink (1) Więc teoretycznie usterkę można wykluczyć. Na miejscu autora tematu podpiął bym to wszystko od nowe według schematu tak było by najprościej. Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin