Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Brak kierunków i Klaksonu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SIMSON SR50
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 267
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Oleśnica
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 13:30, 18 Sty 2013    Temat postu: Brak kierunków i Klaksonu

Witam.
Od pewnego czasu nie chodzą mi Kierunkowskazy i klakson. Nie wiem co jest Akumulator ma ładowanie.
Simson Sr50 12V Platynki
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Simson RM
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 1989
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Iwiny
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:26, 18 Sty 2013    Temat postu:

Sprawdź przerywacz kierunkowskazów, jeżeli nie to to połączenia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 17:51, 18 Sty 2013    Temat postu: Re: Brak kierunków i Klaksonu

Pierwszy podejrzany: bezpiecznik.

SIMSON SR50 napisał:
Akumulator ma ładowanie.

Jak to stwierdziłeś?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SIMSON SR50
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 267
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Oleśnica
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:07, 19 Sty 2013    Temat postu:

A gdzie znajduje się ten bezpiecznik ?
po prostu wziąłem taki halogen i przyłożyłem kabelki do biegunów akumulatora i się świecił więc akumulator jest dobry..

Ale klaksonu też nie mam więc to chyba raczej nie wina przerywacza.


Ostatnio zmieniony przez SIMSON SR50 dnia Sob 12:07, 19 Sty 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
focusst
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 229
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żegrówko k/Śmigla
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:20, 19 Sty 2013    Temat postu:

Jeśli masz wszystko w oryginale ( w co jednak wątpię ), to bezpiecznik znajduje się w schowku pod siedzeniem, jest umieszczony na przewodzie ujemnym akumulatora.
Weź jakąś probówkę, zdejmij osłonę instalacji elektrycznej. Po przekręceniu kluczyka na czterech pierwszych stykach ( 2 po prawej, 2 po lewej ) patrząc od góry powinno być napięcie takie jak na akumulatorze czyli 12 V.


Ostatnio zmieniony przez focusst dnia Sob 13:20, 19 Sty 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SIMSON SR50
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 267
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Oleśnica
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 20:37, 20 Sty 2013    Temat postu:

Wziąłem probówkę tak jak mówiłeś i sprawdziłem dwa pierwsze wtyki po lewej i prawej stronie. I nic probówka się nie zaświeciła co oznacza, że prąd tam nie dochodzi...
PS
To trzeba było zrobić na odpalonym silniku ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
focusst
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 229
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żegrówko k/Śmigla
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 18:58, 21 Sty 2013    Temat postu:

Nie, tam prąd dochodzi bezpośrednio z akumulatora więc silnik nie musi pracować.
Jeśli nie masz napięcia na tych stykach o których wspominałem to oznacza że stacyjka nie wypuszcza z siebie napięcia.
Pozostaje więc sprawdzić czy napięcie się do niej dostaje, w tym celu podłącz probówkę po kabel koloru zielono czerwonego ( w tym kablu płynie prąd do stacyjki z akumulatora ).
Napisz co będzie potem ci powiem co dalej. :look
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Syzyf
Śpiący na Forum
Śpiący na Forum


Dołączył: 12 Paź 2007
Posty: 3768
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:00, 22 Sty 2013    Temat postu:

focusst napisał:
Weź jakąś probówkę

SIMSON SR50 napisał:
Wziąłem probówkę (..) probówka się nie zaświeciła co oznacza, że prąd tam nie dochodzi...

Z ciekawości: o jakiej probówce mowa?
Bo taka zwykła neonówka na 230V niczego nie wskaże przy 12V.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
focusst
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 229
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żegrówko k/Śmigla
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 16:08, 22 Sty 2013    Temat postu:

Pisząc "jakąś probówkę" miałem na myśli takie urządzenie
http://allegro.pl/probnik-samochodowy-tester-6-12v-probowka-i2955124241.html
lub zwykłą żarówkę 12V 5W z przylutowanymi do niej przewodami.


Ostatnio zmieniony przez focusst dnia Wto 16:10, 22 Sty 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SIMSON SR50
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 267
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Oleśnica
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 17:55, 22 Sty 2013    Temat postu:

Panowie problem (chyba) rozwiązany. Oderwany czarny kabelek przy stacyjce. wziąłem go tak jakoś lekko tyknąłem ze stacyjką i klakson się odezwał Happy
Dzięki wszystkim za Pomoc Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
focusst
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 229
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Żegrówko k/Śmigla
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 0:18, 23 Sty 2013    Temat postu:

Czarny kabel stacyjki ( o oznaczeniu 15 ) jest odpowiedzialny za kierunki i klakson więc raczej na pewno był to powód twojej usterki. :]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
SIMSON SR50
Bywalec
Bywalec


Dołączył: 26 Sie 2011
Posty: 267
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5
Skąd: Oleśnica
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 8:20, 23 Sty 2013    Temat postu:

Dobra już wszystko jest Okej.
Dzięki bardzo wszystkim za Pomoc. Wink (1)
Pozdrawiam.


Ostatnio zmieniony przez SIMSON SR50 dnia Czw 17:50, 24 Sty 2013, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin