Forum Forum o Simsonach Strona Główna Forum o Simsonach
Forum wszystkich posiadaczy motocykli Simson
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Brak iskry simson elektronik

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
puszkin121
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 10 Lip 2011
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 18:09, 20 Lip 2011    Temat postu: Brak iskry simson elektronik

Od niedawna posiadam simsona s51 kupiłem go od starszego pana który coś robił z instalacją i zrobił tak że simson palił bez kluczyka i aby go zgasić trzeba było zdjąć fajkę w drodze do domu simson zgasł więc zapchałem go do domu i odkręciłem świecę i nie było iskry więc pomyślałem że zerwało klin i okazało się że odkręciło się magneto i rzeczywiście zerwało klin i do tego lekko przetarło kable nawinięte na statorze dziś założyłem nowy klin i nadal nie ma iskry dodam jeszcze że posiadam w nim zapłon elektronik .

TAG-SYZ ELEK-ELEK


Ostatnio zmieniony przez puszkin121 dnia Śro 18:22, 20 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 22:17, 20 Lip 2011    Temat postu:

Kable nawinięta na statorze? Przecież one powinny wychodzić z tyłu...
Sprawdź wszystkie połączenia przewodów, styki oraz czy przewody nie są poprzecierane.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
puszkin121
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 10 Lip 2011
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 23:49, 20 Lip 2011    Temat postu:

Włąśnie na statorze mam poprzecierana jedną z cewek czy to może być przyczyną braku iskry ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 8:50, 21 Lip 2011    Temat postu:

Jeżeli to jest cewka zapłonowa to całkiem możliwe. Można ją poznać po bardzo cienkim drucie. Coś takiego: [link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
puszkin121
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 10 Lip 2011
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 18:41, 21 Lip 2011    Temat postu:

tak właśnie tą cewkę mam przetartą czyli to może być przyczyną braku iskry ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 22:37, 21 Lip 2011    Temat postu:

Myślę, że tak. Aczkolwiek lepiej było by upewnić się poprzez sprawdzenie jej miernikiem ( opór oraz jakie daje napięcie podczas kopnięcia).

Ostatnio zmieniony przez Pustack dnia Czw 22:38, 21 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
puszkin121
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 10 Lip 2011
Posty: 19
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 10:27, 22 Lip 2011    Temat postu:

a możesz mi jakoś dokładniej wyjaśnić jak to sprawdzić ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 11:01, 22 Lip 2011    Temat postu:

Będziesz potrzebował miernika elektrycznego żeby sprawdzić napięcie jakie daje przy kopnięciu i rezystancje cewki.
Miernik podłączasz między masę a przewód wychodzący z cewki ( miernik ustawiasz na zakres napięcia zmiennego około 200V )i kopiesz w starter. Powinno być ponad 100 V.
Rezystancje mierzysz podobnie przy czym miernik ustawiasz na zakres pomiaru rezystancji około 2000 om. ( miernik podłączony tak jak poprzednio z tym, że już nie kopiesz w starter tylko odczytujesz wartość na mierniku.
Rezystancja powinna być w przedziale 500- 780 om w zależności jaki gruby jest rdzeń cewki.


Ostatnio zmieniony przez Pustack dnia Pią 11:02, 22 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
schwalbe96
Bardziej niż stały bywalec
Bardziej niż stały bywalec


Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 2278
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: podkarpackie

PostWysłany: Sob 13:48, 23 Lip 2011    Temat postu:

Pustack to profesjonalista słuchaj go wie co mówi !!Wide grin
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Simson SR Tuning
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 09 Maj 2013
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Skowierzyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 20:24, 09 Maj 2013    Temat postu:

Witam. Założyłem dzisiaj iskrownik i moduł od elektronika ponieważ przerabiam z platynkowego na elektronika i nie mam iskry
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pustack
V.I.P
<font color = orange>V.I.P


Dołączył: 09 Kwi 2009
Posty: 4332
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grybów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 21:07, 09 Maj 2013    Temat postu:

Poszukaj na forum, przejrzyj dział ELEKTRYKA było już kilka takich problemów. Jak nic nie znajdziesz, to się odezwij wtedy tutaj.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Simson SR Tuning
Nowicjusz
Nowicjusz


Dołączył: 09 Maj 2013
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Skowierzyn
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 0:01, 16 Cze 2013    Temat postu:

Problem rozwiązałem przyczyną było magneto które zostało zakupione prze zemnie w sklepie z chińskimi częściami pozdrawiam :P
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum o Simsonach Strona Główna -> Elektryka Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin